Mono llanut

Classificació científica del mico llanut

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Atèlids
Gènere
Lagothrix
Nom científic
Lagothrix Lagotricha

Estat de conservació del mico llanut:

Gairebé amenaçat

Localització del mico llanut:

Sud Amèrica

Dades sobre el mico llanut

Presa principal
Fruites, llavors, insectes
Habitat
Boscos tropicals humits i madurs
Depredadors
Humans, gats salvatges, aus rapinyaires
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Té una cua prensil llarga i forta.

Característiques físiques del mico llanut

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
35 mph
Esperança de vida
7-10 anys
Pes
5-8 kg (11-18 lliures)

Aquesta publicació pot contenir enllaços d’afiliació als nostres socis. La compra a través d’aquests ens ajuda a avançar en la missió d’A-Z Animals per ajudar-nos a educar sobre les espècies del món perquè tots puguem cuidar-les millor.



El mico llanut sobresurt sobretot en una cosa: escalar. Fins i tot entre els primats arbòries, la seva capacitat d’escalada és notable.

Amb la seva cua llarga, ergonòmica i tàctil, aquest animal realitza increïbles gestes de moviment a través dels arbres dels boscos amazònics. També és intel·ligent, curiositat, juganer i diligent. Però dècades de pèrdua d’hàbitat a l’Amazònia han reduït i fragmentat molt l’hàbitat natural del mico llanut. Ara està en perill perillós d’extinció definitiva.



Fets increïbles sobre el mico llanut!

  • El mico llanutós s’enfila pels quatre boscos pels boscos amb l’ajut de la seva cua prensil. S’estima que la velocitat màxima és de 35 mph. El mico també és capaç de fer un moviment bípedo molt limitat, recolzant el cos amb la cua.
  • El nom portuguès d’aquest animal és barrigudo, que es tradueix aproximadament a gran panxa. Es tracta d’una referència al gran estómac corpulent que caracteritza moltes espècies.
  • El joc brut és una part important del procés d’unió entre els diferents membres del grup.

Nom científic de Woolly Monkey

El mico llanut en realitat inclou quatre espècies dins del gènere Lagothrix (el propi nom sembla ser una referència llatina al pèl llanut). Aquestes quatre espècies són el mico de llana marró o comú, el mico de llana gris, el mico de llana colombià i el mico de llana platejat. Cadascuna d’aquestes es pot dividir de nou en diverses subespècies amb rangs geogràfics diferents també.

Una cinquena espècie, el mico llanut de cua groga peruana, que rep el nom de la franja groga de la part inferior de la cua, no forma part del gènere de la mona llanera 'veritable'. En canvi, es classifica completament dins d’un gènere separat. Encara hi ha un cert debat científic sobre com classificar-los, perquè no està del tot clar si algunes poblacions són espècies diferents o simplement subespècies. Per això, els científics han començat a utilitzar l'anàlisi genètica com a eina per entendre les relacions entre ells.



Independentment de la forma en què es classifiquin, totes aquestes espècies formen part de la família Atelidae, juntament amb les relacionades estretament micos aranya i la micos aulladors . Són alguns dels únics primats del món amb una cua prensil que funciona com una mena de cinquè membre. La majoria d'ells es troben en un rang similar dels boscos amazònics.

El mico llanut és un exemple de primat del Nou Món. Com suggereixen els noms, els primats del Nou Món viuen a les Amèriques, mentre que els primats del Vell Món viuen a Àsia i Àfrica. Les principals diferències entre ells són la seva mida i les estructures esquelètiques. A escala evolutiva, aquests dos grups es van separar els uns dels altres fa uns 40 milions d’anys.

Aspecte i comportament del mico llanut

El mico llanut es diu principalment pel seu pelatge suau de pell de llana. La coloració i l’aspecte exactes varien segons l’espècie, però els colors més habituals són una barreja de negre, blanc, gris, marró o vermell ataronjat. La cua prensil és potser la característica més important i important. Amb un coixinet suau al final, permet que el mico agafi objectes i pugi al voltant dels arbres. Aquesta 'cinquena extremitat' és increïblement important per a la seva supervivència, perquè d'una altra manera el mico llanós no té un polze totalment oposable per agafar objectes.



El mico llanut mesura de 16 a 24 polzades de llarg des del cap fins a la gropa (i al voltant del doble amb la cua inclosa). També pesa aproximadament entre 10 i 25 lliures, tot i que el pes pot variar segons els canvis de les estacions. Tot i que això pot semblar petit (té la mida d’alguns gos races), en realitat es troben entre les espècies més grans dels micos del Nou Món a les Amèriques. Els mascles també són més grans que les femelles de mitjana.

Aquests animals socials viuen principalment en grans tropes de fins a 50 individus (tot i que també s’han observat grups més grans). Sovint s’agrupen amb micos aranya, caputxins i altres espècies de primats als arbres. Durant el dia, les tropes es ramifiquen en grups més petits de dos a cinc individus cadascun per buscar menjar, especialment durant els moments en què els aliments són escassos. Això s’intercala amb períodes de descans, que arriben al màxim al mig del dia. El son té lloc sobretot a la nit.

La tropa té una organització social complexa basada en l'edat i el sexe. Està dirigit per un sol home dominant que es fa responsable de les activitats i la defensa del grup. La resta de la jerarquia s’aplica a través del domini i l’agressivitat. Els mascles tendeixen a romandre amb el mateix grup durant gran part de la seva vida, mentre que les femelles tendeixen a dispersar-se poc després d’aconseguir la independència. Moltes espècies de micos són en realitat el contrari, amb les femelles que es queden al grup la resta de la seva vida.

El temps de joc i l’intercanvi d’aliments són el mitjà més eficaç per establir i enfortir els vincles entre les persones. La preparació és menys important, però també té la mateixa funció. Aquestes relacions i activitats de grup es coordinen amb la comunicació visual, verbal i fins i tot olfactiva. El mico llanut té tres vocalitzacions diferents: una trucada d'alarma, una trucada de contacte i una interacció social (incloent trucades amistoses i agressives).

Quan es divideixen en grups més petits, els micos emetran regularment trucades de contacte per mantenir-se informats i transmetre informació sobre possibles amenaces. Gairebé sempre es troben prou a prop per ajudar-se mútuament quan un depredador amenaça els membres. Els micos també poden fer moviments agressius d'altres membres del grup. Això sol anar acompanyat de llançaments, persecucions, manifestacions d'amenaces i contacte agressiu. Altres formes de comunicació inclouen sacsejades de branques, trencadisses de dents i moviments ràpids del cap.

Mono llanut marró (Lagothrix lagotricha) riu Taruma, Brasil
Mono llanut marró (Lagothrix lagotricha) riu Taruma, Brasil

Hàbitat de mico llanut

El mico llanut es troba gairebé exclusivament a les regions sud-americanes de l'Amazònia, inclosos els països del Brasil, Equador, Colòmbia, Bolívia i Perú. Cada espècie té el seu propi rang geogràfic únic, però la majoria tendeix a habitar a les selves pluvials de les terres baixes, als boscos fluvials i als boscos nuvolosos (regions boscoses muntanyoses amb una cobertura de núvols més baixa). Passen la gran majoria del temps descansant i recorrent arbres aproximadament de 20 a 40 peus per sobre del terra, fora de l'abast d'alguns depredadors.

Dieta de mico llanut

La dieta del mico llanut consisteix gairebé completament en fruits i fulles. El tipus de fruita que consumeix tendeix a canviar al llarg de l’any en funció de la temporada i de la disponibilitat. Si no troba prou fruita madura, aleshores el mico començarà a consumir fruita no madura. Afortunadament, gairebé sempre hi ha prou fruita a l’Amazones durant tot l’any per subministrar-la amb molt de menjar. La dieta a base de fruites de vegades es complementa amb llavors i insectes . De fet, el mico llanut ajuda l’ecosistema local dispersant per inadvertència les llavors no digerides per l’entorn.

Depredadors i amenaces de mico llanut

El mico llanut de vegades és depredat per àguiles , jaguars , i pumes . La seva mida física, la seva organització social i el seu estil de vida arbori solen ser prou bones defenses per proporcionar protecció contra depredadors famolencs. Per aquest motiu, els depredadors tendeixen a atacar micos juvenils, especialment els abandonats o deixats sols.

A mesura que l'Amazònia està netejada per a l'explotació forestal i l'agricultura, l'activitat humana ha amenaçat l'extinció de totes les espècies del mico llanós robant-los les seves cases naturals. Altres amenaces inclouen la caça furtiva per al comerç de mascotes exòtiques i la caça il·legal de carn i medicaments. Aquest animal també és susceptible a tota mena de malalties, inclòs el virus de l’hepatitis B. Com en els humans, això pot causar danys greus al fetge i la mort.

Reproducció, nadons i vida útil de mico llanut

El mico llanut és un animal promiscu que comparteix parelles sexuals amb altres membres del mateix grup. Com que no té una temporada de reproducció fixa, els membres del grup poden aparellar-se entre ells durant tot l'any. Les femelles sol·licitaran activament els mascles i mostraran disponibilitat reproductiva amb diverses manifestacions provocatives, incloses una sacsejada del cap i un somriure dirigit cap a una parella potencial. De vegades, això s’acompanya amb xerrades de dents i clics. Les agressions femenines contra femenines no són infreqüents dins del grup. De fet, algunes femelles poden assetjar una parella copulant.

Un cop impregnada, la mare porta els fills durant uns set o vuit mesos. A causa de l'estrès del naixement i de la necessitat d'inversió per criar la cria, només produeix un fill a la vegada, mentre que els bessons són relativament rars. El nen neix amb els ulls oberts i amb un color de pell més clar que els adults. Quan el nen creix, s’aferra a l’estómac de la mare i posteriorment a l’esquena per protegir-lo. És la principal responsable de criar i alimentar el nen sol, especialment durant el primer any de vida

Als sis mesos, el nen està llest per començar a caminar completament independent de la seva mare. No obstant això, la menor encara confia en la seva cura i direcció, ja que aprèn dinàmiques de grup, comunicació i estratègies d’alimentació. Pot trigar uns quatre anys a assolir la plena maduresa sexual. Si sobreviu, el mico llanutós pot viure de 24 a 30 anys en estat salvatge. Sense la pressió de la malaltia, la caça i la depredació, pot viure encara més temps en captivitat.

Població de mico llanut

Segons la llista vermella de la UICN, que fa un seguiment de l'estat de conservació de moltes espècies, gairebé totes les espècies de mico llanós ho són en perill o amenaçat en certa mesura. Actualment, el mico llanut marró o comú, que resideix en una gran franja de territori entre la conca amazònica i la serralada dels Andes, està classificat com a vulnerable fins a l’extinció. De fet, gairebé totes les espècies de mico llanós semblen estar en declivi de la població en general.

Els conservacionistes intenten evitar l’extinció del mico llanós preservant el que queda de l’hàbitat amazònic. Algunes organitzacions es comprometen a mantenir vives les poblacions de seguretat del mico llanutós en cas que les poblacions salvatges s’extingeixin. També se centren en reintroduir captius cap als seus hàbitats nadius. Però els temps de desenvolupament més llargs i les baixes taxes de natalitat dificulten la rehabilitació total de les xifres.

Monos llanuts al zoo

Tot i que solien ser més comuns, el mico llanut no es pot trobar actualment en cap zoo dels Estats Units ni del Canadà. Fora d'Amèrica del Nord, el mico llanut és una mostra privilegiada al Zoo de Basilea a Suïssa i el Parc zoològic de París .

Mostra els 33 animals que comencen per W

Articles D'Interès