Girafa

Classificació Científica Girafa

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Giraffidae
Gènere
Girafa
Nom científic
Giraffa camelopardalis

Estat de conservació de la girafa:

En perill d’extinció

Ubicació de la girafa:

Àfrica

Dades divertides de la girafa:

La llengua llarga i negra pot arribar a fer 18 polzades de llarg.

Dades de la girafa

Preses
Fulles, fruits, llavors
Nom de jove
Vedell
Comportament grupal
  • Ramat
Fet divertit
La llengua llarga i negra pot arribar a fer 18 polzades de llarg.
Mida estimada de la població
Estable
Amenaça més gran
Caça i pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Coll allargat i abric estampat únic
Període de gestació
457 dies
Habitat
Bosc obert i sabana
Depredadors
Lleons, lleopards, hienes
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Girafa
Nombre d'espècies
9
Ubicació
Àfrica Sub-Sahariana
Eslògan
La llengua llarga i negra pot arribar a fer 18 polzades de llarg.
Grup
Mamífer

Característiques físiques de la girafa

Color
  • Marró
  • xarxa
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
20 - 25 anys
Pes
550 kg - 1.930 kg (1.200 lliures - 4.200 lliures)
Alçada
4 m - 6 m (13 peus - 20 peus)
Edat de maduresa sexual
3,5 - 4,5 anys
Era del deslletament
13 mesos

Classificació i evolució de les girafes

La girafa és un mamífer de coll llarg i de peülla que es troba nativament pasturant als boscos oberts de l’Àfrica subsahariana. La girafa és l’animal viu més alt de la terra i, malgrat la seva alçada, està estretament relacionada amb l’Okapi, molt més petit i solitari, que es troba fugint als boscos tropicals durs. Hi ha nou subespècies de girafa reconegudes que es troben en ubicacions geogràfiques diferents i que varien una mica pel color i el patró de les seves marques semblants a taques. Tot i que la girafa s’hauria trobat alguna vegada a l’Àfrica subsahariana i fins i tot a parts del nord d’Àfrica, avui estan extingides de gran part de la seva àmplia àrea natural històricament, només restant poblacions petites i aïllades en un grapat de regions del centre d’Àfrica. Tanmateix, més al sud, es considera que les poblacions de girafes són estables i fins i tot creixen en algunes zones a causa de l’augment de la demanda d’elles a ranxos privats.



Anatomia i aparença de la girafa

La girafa té un coll enormement llarg que li permet explotar les fulles i la vegetació massa elevades per trobar-ne altres animals. Malgrat la seva longitud, el coll de la girafa conté en realitat el mateix nombre d'ossos que molts altres mamífers amb peülla, però simplement tenen una forma més llarga. El coll allargat de la girafa condueix a un cos curt, amb unes potes llargues i primes i rectes i una cua llarga que té la punta amb un tuf negre que ajuda a allunyar les mosques. La girafa tendeix a ser de color blanc amb marques marrons o vermelloses que li cobreixen el cos (a excepció de les seves potes inferiors blanques). Les marques de cada girafa no només són exclusives d’aquest individu, sinó que també varien molt entre les diferents espècies de girafes per grandària, color i quantitat de blanc que les envolta. Totes les girafes tenen ulls grans que, juntament amb la seva alçada, els ofereixen una visió excel·lent i petits ossicons semblants a una banya a la part superior del cap.



Distribució de la girafa i hàbitat

Abans es va trobar fins i tot al nord d’Àfrica, avui la resta de poblacions de girafes estan restringides a parts de l’Àfrica subsahariana, amb les concentracions més grans als parcs nacionals. Les girafes habiten boscos oberts i sabanes on, utilitzant la seva alçada, poden veure grans distàncies al seu voltant per vigilar l’acostament del perill. Les nou espècies diferents de girafes es troben en diferents països del continent, cadascuna d’elles explotant el seu nínxol ecològic local. A causa del fet que les girafes s’alimenten d’una vegetació alta als arbres però també massa llenyosa per a la boca dels herbívors més petits, també poden romandre en zones on el pasturatge domèstic ha obliterat les espècies vegetals properes al terra, forçant l’espècie que s’alimenten d’ells per seguir endavant. Tot i que les girafes de tot Àfrica han estat dràsticament afectades per la pèrdua de vastes regions dels seus hàbitats naturals.

Comportament i estil de vida de les girafes

La gran mida de la girafa significa que ha de passar una gran quantitat de temps menjant el que sol fer durant la calor més tolerable del matí i del vespre. Durant el calorós sol del migdia, les girafes descansen en regions més ombrejades on (com alguns dels seus parents) regurgiten el seu menjar conegut com cud, abans de tornar-lo a consumir. Els ramats petits formats per diverses femelles i les seves cries passen el dia i la nit junts per protegir la seva descendència dels depredadors, però les girafes mascles són molt més solitàries sovint itinerant per zones extenses a la recerca d’una femella fèrtil. Si, tanmateix, entren en contacte amb un mascle rival, els dos començaran a xocar amb el cap i entrellaçar-se el coll com a forma d’establir una jerarquia de dominació, amb el guanyador el dret a aparellar-se amb les femelles locals.



Reproducció de girafes i cicles de vida

Les girafes es reprodueixen tot l'any i després de trobar una femella per aparellar-se, el girafa masculí reprendrà els seus camins solitaris. Després d’un període de gestació que dura 15 mesos, la femella girafa dóna a llum un sol infant (els bessons són rars) que ja fa dos metres d’alçada i té les seves marques úniques. Les vedelles de girafa tenen el mateix aspecte que les girafes adultes, però simplement es fan encara més grans i allargades a mesura que creixen i maduren. Després del naixement, la femella Girafa sovint mantindrà el vedell allunyat de la resta del ramat durant una mitjana de 15 dies i el vedell es deslletarà quan tingui poc més d’un any. Les girafes mascles són capaces de reproduir-se un any més tard que les femelles, però de vegades no tenen èxit fins als prop de vuit anys. Tot i que les jirafes joves masculines i femenines s’uneixen a petits grups, els mascles tendeixen a ser més solitaris amb l’edat, on les femelles romanen juntes però sovint passegen entre diferents ramats.

Dieta i presa de girafes

La girafa és un animal herbívor que ha evolucionat fins a tenir l’alçada de manera que té menys competència per l’aliment a les branques superiors del dosser. Se sap que les girafes mengen fins a 60 espècies diferents de plantes al llarg de l’any i ho fan agafant-se a les branques amb la seva llarga i negra llengua (que pot arribar a fer 18 centímetres de llarg) i utilitzant els seus durs llavis prensils i les dents aplanades i acanalades. capaç de despullar les fulles de les branques. Les girafes solen menjar d’acàcies, però també busquen albercocs salvatges, flors, fruits i cabdells juntament amb menjar llavors i herba fresca just després de les pluges. Les girafes obtenen el 70% de la humitat dels aliments, de manera que necessiten beure molt poc, però quan es troben amb aigua neta, han d’esquivar les potes davanteres (que són més llargues que l’esquena) per tal d’acostar el cap al terra. beure.

Girafa depredadors i amenaces

Tot i ser l’animal terrestre més alt del món, la girafa és depredada per un gran nombre de grans carnívors que conviuen a la sabana seca. Els lleons són els principals depredadors de la girafa. Els lleons utilitzen la força de tot l’orgull per atrapar a la seva víctima, però les lleopards i les hienes també són depredades per les girafes. Les girafes es basen en les vastes planes obertes perquè puguin tenir la millor visió possible del seu entorn, però si un depredador s’acosta massa, les girafes donen una puntada al seu atacant amb els peus grans i pesats per defensar-se. Els vedells joves, però, són molt més vulnerables i confien en la protecció de la seva mare i del ramat. Lamentablement, al voltant del 50% de les jirafes joves no superen els 6 mesos a causa de la depredació. Totes les girafes també es veuen amenaçades per la caça d’éssers humans amb poblacions que han desaparegut completament de determinades zones.



Fets i característiques interessants de la girafa

Tot i que les girafes s’alimenten més que qualsevol altre animal, els mascles encara s’alimenten a nivells més alts que les femelles per evitar competir entre ells per l’alimentació. Estiren el coll més amunt, cosa que també els pot donar avantatge a l’hora de vigilar els depredadors. Si s’observa perill, les girafes s’enfonsaran instantàniament i poden córrer a velocitats superiors a 30 mph per períodes curts de temps. Curiosament, tot i que en realitat no són capaços de trotar, ja que la seva forma i mida del cos significa que ensopeguen i, per tant, han de passar instantàniament de córrer a peu. A causa de l’alçada allargada de la girafa i els seus grans ulls sensibles, són capaços de veure durant una distància considerable i tenen el major abast de visió de qualsevol animal a terra.

Relació de girafes amb humans

Actualment, la girafa és vista com una atracció turística important i és una de les espècies obligades de moltes persones quan es fa safari. No obstant això, les girafes han estat caçades per persones i també han estat greument afectades per la seva invasió als seus hàbitats naturals, cosa que ha provocat una gran disminució de la població a tot Àfrica i fins i tot l’extinció de l’espècie en alguns països. Tanmateix, a les zones del sud d’Àfrica, les poblacions de girafes creixen fins i tot en algunes zones, ja que cada vegada són més populars com a caça en ranxos privats. Tanmateix, a causa de la caça i la pèrdua d’hàbitat, les girafes han perdut la meitat de la seva extensa àrea natural, amb la majoria d’individus salvatges que es troben en diversos grans parcs nacionals d’Àfrica.

Giraffe Conservation Status and Life Today

Avui dia, la UICN enumera la girafa com un animal que té menys preocupació d’extingir-se en el seu entorn natural en un futur proper a causa del fet que la majoria de les poblacions de girafes són actualment estables i de fet augmenten en algunes zones. Tot i així, encara es veuen afectats per la caça i la pèrdua d’hàbitat, amb poblacions més al nord cada vegada més escasses i més aïllades entre si. Algunes de les nou espècies de girafes es mostren ara com a amenaçades o en perill d’extinció.

Mostra els 46 animals que comencen per G

Com es diu girafa a ...
BúlgarGirafa
AnglèsGirafa
CatalàGirafa
TxecGirafa
DanèsGirafa
AlemanyGirafa
AnglèsGirafa
EsperantoGirafa
EspanyolGiraffa camelopardalis
EstoniàGirafa
FinèsGirafa
FrancèsGirafa
HebreuGirafa
CroataGirafa
HongarèsGirafa
IndonesiGirafa
ItaliàGiraffa camelopardalis
JaponèsGirafa
LlatíGirafa
MalaiGirafa
NeerlandèsGirafa (cérvol)
AnglèsGirafa
PolonèsGirafa
PortuguèsGirafa
AnglèsGirafa
EslovèGirafa
SuecGirafa
TurcGirafa
VietnamitaGirafa
Xinèsgirafa
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Informació sobre girafes, disponible aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Giraffe Conservation, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Articles D'Interès