Jaguar

Classificació científica Jaguar

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
panthera
Nom científic
panthera onca

Estat de conservació de Jaguar:

Prop d’Amenaçats

Jaguar Location:

Centreamèrica
Sud Amèrica

Dades divertides de Jaguar:

El felí més gran del continent americà.

Dades de Jaguar

Preses
Cérvols, capibara, tapir
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
El felí més gran del continent americà.
Mida estimada de la població
15,000
Amenaça més gran
Caça i pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Bonic patró de pell rosada
Període de gestació
90 - 105 dies
Habitat
Selva tropical, pantà i zones inundables
Depredadors
Humà
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • crepuscular
Nom comú
Jaguar
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Amèrica Central i del Sud
Eslògan
El felí més gran del continent americà.
Grup
Mamífer

Característiques físiques de Jaguar

Color
  • Marró
  • Groc
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
50 mph
Esperança de vida
12 - 15 anys
Pes
36 kg - 160 kg (79 lliures - 350 lliures)
Llargada
1,1 m - 1,9 m (43 a 75 polzades)
Edat de maduresa sexual
3 - 4 anys
Era del deslletament
3 mesos

Classificació i evolució de Jaguar

El Jaguar és el felí més gran del continent americà i és l’únic dels ‘grans’ gats del món que es troba al Nou Món. Els jaguars estan estretament relacionats amb els lleopards i tenen una sèrie de característiques similars, incloent el patró distintiu de taques a la pell. El Jaguar és el tercer gat més gran del món darrere del Tigre i el Lleó i és molt conegut pel seu immens poder i agilitat. De fet, es diu que el nom de Jaguar prové de la paraula nativa americanayaguarque vol dir 'qui mata d'un salt'. Tot i el seu poder increïble, els jaguars han estat caçats al llarg dels segles principalment pel seu bellíssim pelatge. Tot i que la caça de pells de Jaguar ja està prohibida, la població ha disminuït en gran part de la seva àrea de distribució natural, ja que els jaguars han desaparegut completament de diverses zones.



Anatomia i aparença de Jaguar

El Jaguar és un animal gran i musculós que té un cos més pesat i resistent que el d’un lleopard. Tenen un cap gran i ample amb mandíbules tan fortes que es diu que tenen la mossegada més poderosa de tots els gats del món. Els jaguars tendeixen a tenir una coberta de pell marró fosc o marró fosc, que està esquitxada de patrons més foscos de color rosa que són similars als d’un lleopard (a més del fet que tenen taques fosques als mitjans). Conegut com a rosassa, el patró de la pell del Jaguar és únic per a cada animal, de la mateixa manera que les empremtes digitals són exclusives per a les persones i, malgrat la seva bellesa, actua com el camuflatge perfecte a la jungla circumdant. Aquest camuflatge resulta tan vital per a les seves possibilitats de supervivència, que els jaguars que es troben a la selva tropical són de color més fosc i sovint més petits que els de les zones més obertes.



Distribució i hàbitat de Jaguar

El Jaguar és indígena de l’hemisferi occidental, on habita principalment les selves tropicals tropicals d’Amèrica Central i del Sud. Tot i que el rang històric del Jaguar s'estenia per tot el continent i fins i tot fins als estats del sud dels EUA, avui es limita a les remotes borses de la selva tropical, especialment a la humida conca amazònica. Els jaguars tendeixen a preferir la jungla espessa, densa i humida on hi ha molta cobertura per caçar amb èxit i després emboscar les preses. Es troben gairebé sempre a prop de l’aigua i prefereixen una zona pantana permanent o boscos inundats estacionalment. El Jaguar ha estat greument afectat per la pèrdua d’hàbitat en gran part de la seva àrea de distribució natural, juntament amb els caçadors furtius que els disparen quan s’acosten massa als ramaders de bestiar.

Comportament i estil de vida de Jaguar

Tot i que aquest esquivat animal passa la major part del temps descansant a la seguretat dels arbres o caçant al sotabosc dens, als jaguars els encanta estar a prop de l’aigua, com ara les planes inundables i els rius de ralentització (que és rar entre els felins), i poques vegades s’aventuren en zones àrides més semblants al desert. El Jaguar és un excel·lent nedador i pot moure’s per l’aigua a una velocitat sorprenent, sobretot quan persegueix la presa. Com passa amb moltes altres espècies de gats, el Jaguar és un animal solitari a excepció dels primers dos anys que els cadells de Jaguar passen amb la seva mare. Els mascles són particularment territorials i, tot i que la seva àrea de distribució se superposarà a la de diverses femelles, defensaran aferrissament la seva parcel·la d'altres mascles. Els jaguars marquen els seus territoris amb orina, ratllant marques als arbres i afirmant-se amb trucades vocals grunyint.



Reproducció i cicles de vida de Jaguar

Tot i que la majoria dels cadells de Jaguar neixen generalment entre els mesos de desembre i març, no és estrany que neixin en altres èpoques de l'any. Durant la temporada d'aparellament, la femella Jaguar farà servir crides vocals fortes per atraure un mascle al seu territori. Les jaguars femenines solen donar a llum dos o tres cadells. Una vegada que neixen els seus cadells, la femella Jaguar no tolerarà el mascle al seu territori, ja que es converteix en molt protectora de les seves cries en aquesta etapa. Els cadells de Jaguar neixen cecs i es poden veure després d’unes dues setmanes. La seva mare els desteta quan tenen uns 3 mesos, tot i que els cadells confiaran en la seva mare per caçar-los i alimentar-los fins que tinguin uns 6 mesos. Als 6 mesos, els cadells de Jaguar començaran a acompanyar la femella jaguar a la caça, però no s’aventuraran sols fins que tinguin un o dos anys i s’hagin establert un territori per a ells.

Dieta i presa Jaguar

La majoria de la caça d’un Jaguar es fa a terra, però també se sap que cacen preses tant a l’aigua com als arbres, des d’on el Jaguar pot emboscar fàcilment les seves preses, sovint matant-les amb una potent mossegada. Els mamífers de mida mitjana constitueixen la majoria de la dieta del Jaguar, inclosos els cérvols, el capibara, les pecàries i els tapirs, que arrosseguen en silenci per la densa selva. Quan són a l’aigua, els jaguars caquen tortugues, peixos i fins i tot Caiman petit quan es presenta l’oportunitat. Se sap que el Jaguar és un caçador formidable i agressiu i es creu que menja més de 80 espècies animals diferents per complementar la seva dieta. Amb el creixement dels assentaments humans, els propietaris de ranxos també han culpat el Jaguar del robatori del seu bestiar, sobretot a les zones que envaeixen el territori del Jaguar.

Jaguar depredadors i amenaces

A causa de la gran mida i la naturalesa dominant del Jaguar, no hi ha altres animals salvatges que se sap que realment el consideren presa. Un cop trobats a tot el continent sud-americà, han estat caçats pels humans principalment pel seu pel que ha provocat una dràstica disminució de la població de Jaguar a tot arreu. Tot i tenir ara protecció legal i una reducció de la caça pel pelatge, el Jaguar corre un risc creixent de pèrdua d’hàbitat, principalment en forma de desforestació, per donar pas a l’agricultura o al creixement dels assentaments humans, cosa que significa que aquests grans i majestuosos animals estan sent empesos a regions més remotes de la seva àrea nativa.



Fets i característiques interessants de Jaguar

Els jaguars tenen la força de mossegada més forta de tots els gats i, com altres gats ‘grans’, poden bramar (altres gats no). El Jaguar és, sens dubte, un animal increïblement bell i, naturalment, ha cridat l’atenció tant dels científics com dels caçadors, i molts individus, tristament, han estat furtivament pel seu pelatge amb estampats distintius. Tot i que els jaguars solen tenir un pelatge de color groguenc, també es coneixen altres colors, inclosos els blancs i negres. Igual que amb els lleopards negres, no són completament negres, ja que encara es pot veure la taca (encara que feble) a la llum del sol forta. Es diu que els jaguars són capaços de creuar-se tant amb lleopards com amb lleons. Un Lepjag va ser produït per la indústria del cinema per produir un gat que tenia l’aspecte d’un Jaguar però que era més fàcil de manejar amb el tarannà d’un lleopard. Ara viu jubilat en un santuari de Big Cat i, com altres híbrids de gat 'grans', és estèril.

Relació de Jaguar amb humans

Històricament, els jaguars han aparegut al llarg de la cultura dels nadius americans, ja que aquestes persones eren ben conscients del poder d’aquest depredador dominant i alguns creien que el Jaguar era el senyor dels inferns. Els temen els humans que habiten zones properes a la selva i sovint també són culpables pels propietaris de ranxos del seu bestiar desaparegut. Tot i que els jaguars tenen la reputació de ser molt agressius, els atacs no provocats contra els humans són rars. Els jaguars han estat greument afectats per la deforestació a gran part d’Amèrica Central i del Sud, principalment per a l’agricultura amb el nombre més alt que es troba ara a la conca amazònica.

Estat i vida actuals de la conservació de Jaguar

El Jaguar es va trobar una vegada des de la punta d’Amèrica del Sud fins a la frontera entre Mèxic i els Estats Units i més enllà, però la caça de la pell i la pèrdua d’hàbitat ha provocat una dràstica disminució de la població. Actualment es veuen molt, molt poques vegades als EUA i es consideren en perill d’extinció en gran part de la seva àrea de distribució natural, tot i que el Jaguar figura a la Llista Vermella de la UICN com un animal amenaçat al seu entorn. Tot i que es desconeix el nombre exacte de població, s’estima que queden 15.000 individus jaguars recorrent la selva tropical actualment.

Mostra els 9 animals que comencen per J

Com es diu Jaguar a ...
BúlgarJaguar
CatalàJaguar
TxecJaguar
DanèsJaguar (car)
AlemanyJaguar (gat)
AnglèsJaguar
EsperantoJaguar
EspanyolJaguar
FinèsJaguar
FrancèsJaguar
Hebreujaguar
CroataJaguar (animal)
HongarèsJaguar
ItaliàJaguar
JaponèsJaguar
NeerlandèsJaguar
AnglèsJaguar (car)
PolonèsJaguar
PortuguèsJaguar
TurcJaguar
SuecJaguar (animal)
VietnamitaGuepards
XinèsJaguar
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Història de Jaguar, disponible aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Informació sobre Jaguar, disponible aquí: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Dades de Jaguar, disponibles aquí: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Articles D'Interès