Mico Aullador

Classificació científica del mico aullador

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Atèlids
Gènere
Alouatta
Nom científic
Alouatta

Estat de conservació del mico aullador:

Menor preocupació

Ubicació del mico aullador:

Centreamèrica
Sud Amèrica

Dades del mico aullador

Presa principal
Fruites, fruits secs, llavors
Habitat
Selva tropical i densa selva
Depredadors
Jaguar, serps, ocells
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Passa el 80% del seu temps descansant!

Característiques físiques del mico aullador

Color
  • Marró
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
18 mph
Esperança de vida
15-20 anys
Pes
3-9 kg (6,6-20 lliures)

El mico més gran del Nou Món



El mico aullador és un mico americà conegut pel seu crit rugit. Aquest udol s’escolta fins a tres quilòmetres. Aquests micos, que viuen a Amèrica Central i del Sud, arriben a una longitud de 16 a 28 polzades. Les seves cues de 20 o 30 polzades més. L’espècie en general no està en perill en aquest moment. Però viuen sota l'amenaça constant de pèrdua d'hàbitat i de caça furtiva humana.



3 Dades increïbles sobre el mico aullador

  • Els micos aulladors tenen una visió de tres colors, igual que la gent.
  • Les cues de mico aullador són fins a cinc vegades més llargues que els seus cossos.
  • L’escorça d’un mico aullador sona aterridora, però poques vegades lluiten.

Nom científic del mico aullador

El nom científic del mico aullador és Alouatta palliata. Es tracta d’un nou nom masculí llatí i francès. Vol dir 'Mico udolant americà tropical amb una cua que s'utilitza per gronxar-se entre els arbres i menjar fruita'.

Hi ha 15 espècies de micos aulladors. La seva espècie forma part de la família dels Atelidae. Altres cosins Atelidae són micos aranya, micos llanuts i micos aranya llaners. Tots els micos d’aquesta família viuen a l’Amèrica del Sud i Central.

Entre les subespècies dels micos aulladors s’inclouen els aulls vermells colombians, els aiguamolls negres d’Amazones, els mocs a mans vermelles Maranhao del Brasil i els micos aulladors negres de Yucatán de Guatemala, Belize i el sud de Mèxic.

Aspecte i comportament del mico aullador

Els micos aulladors són més grans que tots els altres micos del Nou Món. Els udols tenen unes fosses nasals amples que s’obren als laterals. No tenen coixinets a la gropa, com fan altres micos del Nou Món.

Una de les seves característiques més importants és la seva cua. Utilitzen aquesta cua com un cinquè braç. La seva cua agafa branques, els ajuda a balancejar-se entre els arbres i reté els aliments. Els micos aulladors també tenen els cabells llargs i gruixuts amb barba. Aquest pèl del cuir cabellut i de la cara és marró, negre o vermell. El vermell és el seu color més comú, com a part de l'espècie d'aulladors vermells.



Mico Aullador

Els micos aulladors passen la major part de la seva vida als arbres. Allà, es mouen de branca en branca i mengen la seva dieta preferida de fulles.

Els grups de micos aulladors solen incloure fins a 15 mascles i femelles adults. Els científics anomenen el seu grup una 'tropa'. Un mascle alfa pren el control de la companyia. Quan els mascles i femelles joves arriben a la maduresa, el grup els obliga a sortir sols. El mico solitari es passeja per la jungla o fins i tot entre humans i micos aranya, fins que troben una altra companyia disposada a acollir-los.

Els udols de mico aullador fan molta por, sobretot per a persones o animals que els senten per primera vegada. Però aquests micos són realment inofensius. Són pacífics menjadors de fulles que udolen només per parlar entre ells. Per mantenir allunyats els depredadors, com ara que els humans s’acosten massa a la seva tropa, fan pipí des de dalt. A no ser que us vulgueu mullar, no us heu d’aturar mai a sota dels micos aulladors dels arbres.

Com s’ha dit abans, les comparses de micos aulladors tenen un mascle dominant. Però també tenen una femella dominant. El mascle és el cap de tot el grup. La femella l’ajuda a mantenir tothom en ordre. Poques vegades els membres de la tropa lluiten entre ells, tot i que la majoria té disposicions malhumorades. S'enganxen i es vigilen els uns amb els altres. De vegades, una escopida curta pot causar ferides, com ara quan un home i una dona es barallen entre ells. Les comparses solen tenir un mascle per cada quatre femelles.

Com que els micos aulladors passen el 80 per cent de la seva vida descansant, es diu que són els micos més mandrosos del món. Aquests mamífers no actuen agressius al voltant de les persones, però no viuen bé en captivitat. La majoria dels micos aulladors captius deixen de menjar perquè enyoren el seu grup. Això fa que sigui difícil mantenir-los vius. És a dir, excepte el mico aullador negre. Els aulladors negres són una subespècie suau que fa bones mascotes.

Howl Monkey Howl

Els micos aulladors fan un so profund i baix més fort que gairebé tots els altres animals terrestres. El so recorre tres quilòmetres, sent el mascle més fort que les femelles. Fan sonar udols traient aire a la gola a través d’una cavitat del seu os hioide de grans dimensions.

L’udol és una part fonamental del seu comportament social. Els homes de la companyia trucen cada matí i cada nit. També diuen durant el dia per 'parlar' amb altres membres de la tropa. Les trucades poden indicar a altres membres de la companyia que espacien més als arbres. Altres trucades indiquen al grup que s’acosti més. D’altres anuncien un intrús proper o adverteixen un altre membre del grup que s’allunyi del seu company.

Hàbitat de mico aullador

Els aulladors viuen principalment al Mèxic tropical, la resta d’Amèrica Central i Amèrica del Sud. Habiten en boscos nuvolosos, boscos tropicals i boscos secs tropicals.

Els micos aulladors tenen un paper important i important en l’ecosistema de la selva tropical. Quan hi ha més udols en un bosc, també hi ha més ocells. Això passa perquè els arbres produeixen més fulles i fruits quan els micos aulladors s’alimenten d’ells. Amb més fulles i fruits per a cada arbre, se segueixen més insectes. La generositat d’insectes pot alimentar més aus.



Dieta mico aullador

Els micos aulladors són els únics animals del Nou Món coneguts com a folívors. Això significa que mengen principalment fulles. Tanmateix, no mengen cap fulla. Trien només les millors fulles de cada arbre. Les millors fulles són les que tenen més proteïnes i altres nutrients.

Als micos aulladors els agrada la fruita. Però els micos aranya mengen molt més ràpidament. Els micos aranya roben la major part de la fruita abans que els micos aulladors puguin arribar-hi. A més de la fruita de tant en tant, als micos aulladors també els agrada robar ous a galliners quan viuen a prop dels humans.

De vegades, els aulladors mengen plantes amb toxines. Això pot fer que tota la seva companyia estigui malalta. Sovint, mata tot el grup.

Depredadors i amenaces

La principal amenaça per als micos aulladors són els humans. La gent destrueix els boscos on viuen els micos. Tomben arbres per crear granges o venen la fusta de l’hàbitat dels micos aulladors. A molta gent de l’Amèrica Central i del Sud també els agrada menjar la carn dels udols. Els micos aulladors no es barallen gaire amb els humans, de manera que fan preses fàcils. La gent també roba molts aulladors de les seves comparses per obtenir zoològics o altres que els vulguin com a mascotes domèstiques. Molts aulladors en captivitat moren.

Una de les amenaces més terribles per als micos aulladors és el cablejat elèctric. A gran part de Costa Rica, els aulladors moren en cables vius al llarg de les carreteres. Els micos intenten utilitzar els cables per arribar a altres arbres. També moren en transformadors que no tenen tapes.

Reproducció de mico aullador, nadons i vida útil

Reproducció de mico aullador

Les aulladores femenines tenen els seus primers bebès abans dels quatre anys. L’embaràs dura sis mesos. La majoria de parts són per a un nadó a la vegada. Igual que els humans, els aulladors tenen nadons en qualsevol època de l’any.

Nadons

Com que les mares només tenen un nadó a la vegada, tenen molta cura de les seves cries. Aquests nadons creixen molt ràpidament. Les mares les cuiden durant el primer any, donant-los tot el menjar, l’amor i l’aprenentatge que necessiten per sobreviure sols.

Als aproximadament un any, els joves aulladors han de deixar la seva tropa. Els expulsen del grup per trobar-ne un de nou. Durant aquest període, els joves aulladors exploren el bosc. Busquen una altra companyia per acollir-los, amb un aspecte molt trist i solitari tot el temps. Molts intenten unir-se als humans com a nova companyia. Altres intenten vincular-se amb micos aranya. Però aviat, tots els micos aulladors joves hauran de trobar el seu propi tipus per acceptar-los.

Esperança de vida

En els seus petits grups i vivint a la part alta dels arbres, la majoria dels micos aulladors viuen una vida feliç entre 10 i 25 anys.

Població de micos aulladors

Els científics consideren que els micos aulladors no estan amenaçats com una espècie. Però els humans segueixen destruint el seu hàbitat, de manera que això pot canviar ràpidament. En general, uns 100.000 aulladors de totes les subespècies romanen a la natura.

L'audor vermell colombià té la població més nombrosa entre els 15 tipus d'aulladors. Els micos aulladors de Brasil Maranhao del Brasil estan en perill d’extinció, com ho han estat des del 1996. Han estat caçats i pateixen un hàbitat perdut que afecta la seva població. Els ecologistes només comptaven uns 2.500 aulladors de mans de Maranhao el 2008. Des del 2003, els ecologistes han catalogat també els aulladors negres de Yucatán de Guatemala, Mèxic i Belize.

Mostra els 28 animals que comencen per H

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès