cigne

Classificació científica del cigne

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Anseriformes
Família
Anàtids
Gènere
Cigne
Nom científic
Cygnus atratus

Estat de conservació del cigne:

Gairebé amenaçat

Ubicació del cigne:

Àfrica
Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Amèrica del nord
Oceania
Sud Amèrica

Dades del cigne

Presa principal
Plantes aquàtiques, insectes, peixos petits
Característica distintiva
Ales grans i potents i peus palmats
Envergadura
200cm - 350cm (79in - 138in)
Habitat
Aiguamolls grans i poc profunds i aigües obertes
Depredadors
Humà, Llop, Mapache
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Plantes Aquàtiques
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
5
Eslògan
Les poblacions s’han vist afectades per la contaminació.

Característiques físiques del cigne

Color
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
  • taronja
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
50 mph
Esperança de vida
De 8 a 12 anys
Pes
10 kg - 15 kg (22 lliures - 33 lliures)
Llargada
91cm - 150cm (36in - 60in)

El Cigne és conegut arreu del món per la seva bellesa, elegància i gràcia.



El cigne és un gènere d’aus aquàtiques que té la capacitat de nedar i volar amb una velocitat i agilitat increïbles. Aquest ocell també és molt intel·ligent, es dedica al seu company i és molt agressiu per defensar les seves cries. Són una visió habitual en climes temperats i freds de tot el món.



4 fets increïbles del cigne!

  • La paraula anglesa swan també es comparteix amb l'alemany i l'holandès. Probablement té les seves arrels en la paraula indoeuropea més antiga swen, que significa sonar o cantar.
  • El cigne negre es cita sovint com a símbol d’esdeveniments rars i inesperats a causa del fet que els escriptors antics van teoritzar que no existia. Es va suposar que això era cert fins després del descobriment dels cignes negres a Austràlia, que en realitat són força comuns a la regió.
  • Aquest ocell és molt més ràpid a terra del que podríeu sospitar amb velocitats de 22 milles per hora. A l’aigua, també pot assolir velocitats d’uns 1,6 quilòmetres per hora remant els peus de palmetes. Però si estenen les ales, els cignes poden deixar que el vent els porti a velocitats molt més altes i alhora estalviar energia.
  • Aquestes aus apareixen de manera destacada a les mitologies i arts humanes de tot el món. Algunes de les històries més famoses inclouen metamorfosi i transformació. Una llegenda grega afirma que el déu Zeus es va disfressar de cigne. El famós ballet Txaikovski del segle XIX El llac dels cignes, que deriva dels contes populars russos i alemanys, és la història d’una princesa transformada en cigne per una maledicció. I, per descomptat, el conte de fades Hans Christian Andersen L’aneguet lleig tracta d’un ànec que es transforma en un cigne.

Nom científic de Swan

El nom científic per al gènere dels cignes és Cygnus (la paraula deriva de les paraules grega i llatina per a cigne). Hi ha sis espècies de cignes vius i moltes altres conegudes pel registre fòssil. Aquests inclouen el mut, el whooper, el trompetista, la tundra, el negre i el cigne de coll negre. Una altra espècie anomenada cigne coscoroba d'Amèrica del Sud no és realment un veritable cigne, sinó el seu propi gènere separat. Aquestes aus pertanyen a la família de les aus aquàtiques (nom científic Anatidae) juntament amb ànecs i Oca .

Aspecte de cigne

Nedant elegantment a través de l’aigua, aquestes aus són un espectacle impressionant les característiques del qual són un cos gran, un coll llarg i corbat i peus grans. Cada espècie té un plomatge de colors diferents. El cigne mut comú està gairebé completament cobert de plomes blanques, excepte el bec taronja i algunes marques negres a la cara. El cigne trompetista té les plomes blanques i el bec negre, mentre que la tundra i el cigne cantador tenen una barreja de negre i groc al bec. El cigne de coll negre, com el seu nom indica, té plomes negres al llarg del coll, més un bec negre, un pom vermell al voltant del bec i marques blanques als ulls. El cigne negre està completament cobert de plomes negres amb un bec vermell brillant i la punta pàl·lida.



Aquestes aus es classifiquen com les aus aquàtiques més grans i entre les aus més grans del món. L’espècie més llarga és el cigne de trompetista, que mesura gairebé 5,5 peus amb una envergadura d’uns 10 peus. L’espècie més pesada és el cigne mut de 30 quilos (que de vegades pesa fins a 50 lliures), però, tot i que és formidable, aquest pes addicional és una característica problemàtica que dificulta el vol. El compensen amb ossos més febles en forma de panal. Els mascles (anomenats panotxes) són generalment més grans que les femelles (anomenats plomes), però les característiques del seu plomatge són notablement similars.

Dos cignes blancs.
Dos cignes blancs.

Comportament del cigne

Entre les característiques socials més notables d’aquestes aus es troben els intensos vincles que formen amb un company per a tota la vida. A diferència de moltes altres espècies d'aus (fins i tot les oques i l'ànec estretament relacionats), això té alguns avantatges diferents. En primer lloc, permet a la parella aprendre dels seus fracassos reproductius i desenvolupar millors estratègies. En segon lloc, la parella compartirà diversos deures, inclosa la construcció de nius, que construiran a partir d’herbes, branques, canyes i altra vegetació. Això els fa molt més efectius del que seria per si sol. En tercer lloc, a causa de les seves llargues rutes migratòries, tenen menys temps per adquirir un company, de manera que el vincle de tota la vida els estalvia temps.

Tot i que té sentit lògic que les parelles es mantinguin fidels les unes a les altres durant tota la seva vida, fins i tot la fidelitat dels cignes té els seus límits. Sembla que l’engany es produeix amb certa regularitat entre les femelles de cignes negres, potser com a estratègia reproductiva secundària. S'estima que un de cada set ous d'aquesta espècie és el resultat de l'adulteri. Si la parella no produeix cap cria, és possible que els cignes de qualsevol espècie es trenquin i trobin un nou company.



Aquestes aus són animals força defensius que faran qualsevol cosa per protegir les seves cries. Per evitar les amenaces, participaran en una pantalla anomenada busking, que consisteix en xiular, esbufegar i batre amb les ales esteses. Degut als seus ossos relativament febles, aquesta pantalla és en gran mesura un farol que té poca força al darrere, però no els impedeix regirar. Després de fer fora d’un depredador, emeten un so triomfal. També es comuniquen a través d'una varietat d'altres vocalitzacions que emanen de la traca o de l'estèrnum, incloent en algunes espècies a oques com el claxon. Fins i tot l’anomenat cigne mut pot produir sons de xiulet, roncs o grunyits.

Després de la temporada de reproducció, l’ocell migra cap a climes més càlids a l’hivern volant en formacions V diagonals amb al voltant de 100 individus. Quan l’ocell de plom es cansa, un altre ocupa el seu lloc al davant. Aquestes aus poden ser migratòries parcials o totalment migradores segons el lloc on nidifiquin. Les espècies totalment migradores solen viure en climes més freds i poden recórrer la mateixa ruta milers de quilòmetres cada any cap a climes més càlids.

Hàbitat dels cignes

Aquestes aus són endèmiques d’estanys, llacs, rius, estuaris i aiguamolls de tot el món. La majoria de les espècies prefereixen climes temperats o àrtics i migren durant les estacions més fredes. El cigne mut comú és originari d’Europa. Posteriorment es va introduir a Amèrica del Nord (on va florir), Nova Zelanda, Japó i Sud-àfrica. El cigne de tundra, com el seu nom indica, habita a les regions àrtiques d’Amèrica del Nord i Àsia, però migra al sud fins a Texas i el nord de Mèxic a l’hivern. Altres espècies inclouen el cigne whooper d’Euràsia, el cigne trompetista d’Amèrica del Nord, el cigne de coll negre d’Amèrica del Sud i el cigne negre d’Austràlia.

Dieta del Cigne

Aquest ocell és un animal herbívor que s’alimenta exclusivament d’arrels, fulles, tiges, brots i altres matèries vegetals. Quan neda a l’aigua, s’alimenta mitjançant un mètode anomenat embolicar-se en què gira cap per avall i arriba amb el seu llarg coll cap a la vegetació del fons del terra. L'ocell també pot pujar a terra a la recerca d'aliment.

Depredadors i amenaces dels cignes

Aquestes grans dimensions, velocitats ràpides, capacitat de vol i comportament força agressiu (almenys quan s’amenaça) són un factor dissuasiu per a la majoria dels depredadors, però els vells, els malalts i els joves (especialment els ous) de vegades són depredats per guineus , mapaches , llops , i altres mamífers carnívors. La pèrdua d’hàbitat, la contaminació i la caça excessiva han representat una amenaça persistent, però poden adaptar-se bastant bé a les habitacions humanes, i el cultiu d’estanys i llacs per a la fauna local ha mantingut un nombre elevat de població. En el futur, l’hàbitat dels cignes i els patrons migratoris es veuran afectats pel canvi climàtic.

Reproducció de cignes, nadons i vida útil

El festeig dels cignes implica una sèrie de rituals d’unió elaborats, com ara la immersió de factures, la natació sincronitzada i el contacte amb el cap (quan els seus colls corbats formen una forma de cor). Els cignes també ballen, fan sorolls i passen temps entre ells. El cigne negre d’Austràlia té fins i tot plomes especials per ajudar-los a atraure un company.

Una vegada que la parella copula, la ploma femella fa una posta d’entre tres i vuit ous no marcats al niu (el cigne negre és l’única espècie que posa múltiples urpes a l’any). Passa la major part del temps incubant els ous mentre el mascle guarda a prop, però el mascle de vegades també s’incorpora a tasques d’incubació. Això permet que la dona tingui temps d’alimentar-se d’aliments extra i reconstruir les seves reserves de greixos.

El període d’incubació sol durar un mes. Un cop eclosionen, els joves cygnets tenen el coll curt i una gruixuda ploma. Són capaços de córrer i nedar gairebé immediatament, però els pares segueixen vigilant amb cura la cria i, de vegades, donen un passeig a l'esquena als joves cignets. Els ocells tenen un aspecte gris o marró taques durant almenys els dos primers anys de vida. Assoleixen la plena maduresa sexual després de tres o quatre anys i tenen una esperança de vida completa d’uns 20 anys en llibertat i fins a 50 anys en captivitat.

Població de cignes

Gràcies a anys de protecció, el gènere dels cignes en general es troba en una salut excel·lent. Segons la Llista vermella de la UICN, que fa un seguiment de l’estat de la població de molts animals a tot el món, totes les espècies del cigne s’enumeren com a menys preocupació , que és el millor pronòstic de conservació possible. Les xifres de població, tot i que no es coneixen amb exactitud, semblen estables o augmenten a tot el món. El cigne trompetista endèmic d’Amèrica del Nord va caure fins a 100 aus el 1935, però des de llavors s’ha rehabilitat.

Cignes al zoo

Tot i que és una visió habitual a tot el món, el cigne és una característica molt popular a molts zoològics nord-americans, que normalment suren al voltant dels estanys. El cigne trompetista es guarda al zoo de Minnesota, Zoo de Maryland , i la Zoo de Lincoln Park a Chicago. El cigne de tundra es pot trobar a Zoo Nova Anglaterra . Un cigne de coll negre conegut com Swanton també és una mostra al Zoo de Denver .

Mostra els 71 animals que comencen per S

Articles D'Interès