Wallaby

Classificació científica de Wallaby

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Diprotodòncia
Família
Macropodidae
Gènere
Macropus
Nom científic
Macropus

Estat de conservació de Wallaby:

Menor preocupació

Ubicació de Wallaby:

Oceania

Fets de Wallaby

Presa principal
Herbes, fruites, llavors, fulles
Habitat
Bosc i matoll
Depredadors
Dingo, Fox, grans rèptils
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herbes
Tipus
Mamífer
Eslògan
Hi ha aproximadament 30 espècies diferents!

Característiques físiques de Wallaby

Color
  • Marró
  • Gris
  • xarxa
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
12-15 anys
Pes
1-20 kg (2,2-44 lliures)

La principal distinció entre wallabies i cangurs es basa principalment en que els cangurs són significativament més grans que la majoria de wallabies.



M'agrada cangurs , els wallabies són marsupials que formen part de la famíliaMacropodidae.Originàries d’Austràlia i Papua Nova Guinea, els wallabies s’han introduït a altres zones del món, inclosa Nova Zelanda i el Regne Unit. De les més de 30 espècies que sobreviuen avui en dia, diverses estan catalogades com a amenaçades o en perill d’extinció, i almenys cinc espècies s’han extingit.



Fets de Wallaby

  • Les espècies de wallaby s’agrupen segons l’hàbitat, i les classificacions inclouen wallabies de pinzell, roca, cua d’ungles, llebre i bosc.
  • Tot i que de naturalesa principalment solitària, de vegades es congreguen. Quan ho fan, es pot anomenar un grup de wallabies com una multitud, una cort o una tropa.
  • Diverses espècies de wallabies apareixen a la llista vermella d’espècies amenaçades de la UICN, inclòs el wallaby de roca proserpina i el wallaby del bosc negre.
  • Els valabis tenen pocs depredadors naturals. No obstant això, els depredadors salvatges introduïts, inclosos gossos, gats i guineus, han empès moltes espècies a estat de conservació en perill d'extinció.
  • A part de la mida, els wallabies i els cangurs també difereixen pel tipus de dents que tenen, i els wallabies tenen dents més planes més adequades per menjar fulles.

Nom científic de Wallaby

Aquests animals són mamífers que es classifiquen en la infraclassaMarsupialia. Pertanyen a l’ordreDiprotodòncia, que inclou cangurs , opossums , wombats , i coales . A més, es classifiquen en el subordreMacropodiformes. Són membres delMacropodidaefamília juntament amb cangurs. El terme significa 'peus grans'. De fet, la distinció entre les dues criatures és arbitrària i es relaciona sobretot amb la mida. La majoria dels wallabies són significativament més petits que els cangurs, però alguns poden fer fins a sis peus de llarg (inclosa la cua).

El terme wallaby deriva del Dharug 'walabi' o 'waliba', que prové del poble aborigen Eora de la costa de Nova Gal·les del Sud, que és a prop de l'actual Sydney. A partir de l’any 1802, les criatures s’anomenaven col·lectivament “cangurs de pinzells”.

Com les cries de cangurs, les cries s’anomenen joeys. Els mascles adults s’anomenen boomers, jacks i dòlars; mentre que les femelles adultes s’anomenen dons, jills o volants. Els grups de wallabies, que solen aparèixer al voltant de forats d’aigua, es coneixen com a comparses, corts o multituds.

Aspecte i comportament de Wallaby

Els wallabies abasten més de 30 espècies. En totes aquestes espècies, aquests marsupials varien àmpliament de mida. De mitjana, però, aquests animals mesuren entre un i tres peus i mig d’alçada i les cues mesuren entre 10 i 29 polzades de llarg. Aquestes criatures pesen entre quatre i 53 lliures. Encara que normalment són petites a mitjanes, les espècies més grans fan una mitjana d’uns sis peus de cap a cua, aproximadament de tres peus d’alçada. Com a referència, cangurs solen fer de tres a vuit peus d’alçada i pesar de 40 a 200 lliures.

Aquests mamífers tenen petites extremitats anteriors que s’utilitzen principalment per alimentar-se. Posseeixen grans orelles i un musell llarg i punxegut. Les seves cares allargades proporcionen un ampli espai mandibular per a una sèrie de dents grans i planes especialitzades per mastegar materials vegetals.

Aquests animals també tenen cues grans i fortes. Tot i que no són prensils ni són capaços d’agafar objectes, aquestes cues s’utilitzen per equilibrar-se i recolzar-se mentre estan asseguts. Les potents potes posteriors de les criatures els permeten unir-se a gran velocitat i saltar a grans distàncies. A més d’utilitzar-los per saltar alt, també donen puntades de peu a aquestes potents potes quan s’enfronten amb depredadors o amb altres wallabies.

Quan són amenaçats, aquests animals donen cops als peus, donen puntades de peu a les potes posteriors i emeten un soroll ronc per alertar els altres membres del seu grup. Normalment són més actius a la nit i a primera hora del matí, i això és especialment cert a les zones àrides.



wallaby (Macropodidae) dos wallabies menjant del terra

Wallaby Habitat

Es distribueixen àmpliament per Austràlia, però són més freqüents a les zones escarpades i remotes que estan molt boscoses. Poques d’aquestes criatures es troben a les planes o en altres zones més obertes. Són originàries d’Austràlia i Papua Nova Guinea, i també s’han introduït amb èxit a Nova Zelanda, el Regne Unit i altres zones del món.

Diferents espècies de wallaby s’agrupen per hàbitat. Per exemple, els wallabies de pinzells, formats per 11 espècies, es troben majoritàriament a les brolles del sud-est d’Austràlia i Tasmània i als boscos oberts de la costa oriental d’Austràlia. Membres d’aquest subgènere,Protemnodon, són molt semblants als cangurs però tenen una dentició diferent (tipus de dents). Inclouen el wallaby de coll vermell i la de bonica cara.

Els wallabies rocosos viuen a prop de l’aigua entre roques. Inclouen sis espècies anomenades que pertanyen al subgènerePetrogale. Acostumen a ser de color marró i gris amb taques, ratlles i altres marques. Els anomenats wallabies amb cua d’ungles, que cauen en el subgènereOnychogalea, inclouen tres espècies anomenades. Dues d’aquestes espècies, que presenten un fort creixement als extrems de la cua, es classifiquen en perill d’extinció. Wallabies llebres del subgènereLagorchestessón força petites i els seus moviments són com els de les llebres. Altres exemples d’una espècie d’aquests animals que es classifiquen per hàbitat inclouen matolls i wallabies del bosc. Aquest últim inclou el wallaby nan. Originària de Nova Guinea, aquesta espècie és la més petita del gènere, mesurant una mitjana de 18 polzades de longitud i aproximadament 3,5 lliures de pes.

Certes espècies de wallabies s’han adaptat als seus hàbitats únics. Per exemple, els wallabies de roca posseeixen peus modificats que estan dissenyats per adherir-se a la pedra mitjançant la fricció de la pell en lloc de passar-se per unes urpes afilades.

Dieta Wallaby

Aquests animals són herbívors, la qual cosa significa que la seva dieta està formada completament per plantes. Segons el seu hàbitat, poden subsistir amb herbes, falgueres, fulles, herbes i fins i tot diversos tipus de fruites. Cobreixen grans distàncies per adquirir menjar i aigua, i no és estrany veure grans congregacions d’elles amuntegades al voltant dels forats.

Depredadors i amenaces de Wallaby

A la natura, aquests animals tenen pocs depredadors naturals. Són més freqüentment caçats per dingos , Diables de Tasmània , i àguiles de cua de falca. Malauradament, per a aquests marsupials, diverses espècies introduïdes han causat estralls en la seva seguretat. En particular, la introducció de depredadors assilvestrats com gossos, gats i guineus s'ha demostrat desastrosa per a moltes espècies d'aquests animals.

Una altra amenaça que els ha sorgit és la introducció d’espècies no autòctones que ara competeixen amb ells per obtenir recursos limitats. La introducció d’herbívors no nadius com els conills, cabres , bestiar boví i ovelles ha empès moltes espècies de wallaby al territori en perill d’extinció.

Diverses espècies apareixen a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) Llista vermella d'espècies amenaçades. Per exemple, es mostren cinc espècies del wallaby de roca de peus negres en perill , vulnerable o gairebé amenaçat. El wallaby Proserpine està classificat com a en perill d’extinció, el wallaby de peus grocs apareix en la llista gairebé amenaçat i els wallabies de mala i cua d'ungles brindats s'enumeren com vulnerable fins a l’extinció. Lamentablement, dues espècies d'aquests animals, el wallaby llebre oriental i el wallaby creixent de cua d'ungles, han desaparegut extingit .



Reproducció de Wallaby, nadons i vida útil

L’estació d’aparellament de la majoria d’espècies es produeix durant els mesos de gener i febrer. Les femelles es maduren sexualment al voltant dels 12 mesos d’edat, i el període de gestació abans de néixer la seva descendència és aproximadament de 28 dies. Tanmateix, aquestes mitjanes varien segons les espècies.

Quan neixen, les joies, com es coneix als bebès, tenen la mida d’una medusa. Només neix un sol joey alhora. M'agrada cangur joeys, neixen completament desemparats i sense desenvolupar, i de seguida s’arrosseguen a la bossa de la seva mare en emergir. Allà s’enganxen a una tetina. Els Joeys solen romandre a la bossa de la seva mare durant uns 250 dies. Fins i tot després de marxar, se sap que tornen a saltar quan apareixen amenaces.

Tècnicament és possible que una femella torni a quedar embarassada mentre encara hi ha un joey a la bossa. Quan això passa, el desenvolupament del nou embrió es deté fins que el joey existent deixa la bossa. Aquest fenomen es coneix com a diapausa embrionària i és exclusiu dels marsupials.

La vida mitjana d’aquests animals és d’uns nou anys. Tanmateix, els wallabies que viuen més a prop de zones d’habitació humana, que tendeixen a incloure gossos, gats i altres depredadors, no solen sobreviure tant.

Població Wallaby

Les poblacions de valabis varien segons les espècies. Moltes espècies de wallaby no han estat en gran mesura afectades pels humans al llarg dels anys, de manera que les seves poblacions s'han mantingut estables. Tot i això, ara hi ha moltes espècies en perill d’extinció. Un factor significatiu ha estat la introducció d’animals salvatges no nadius, inclosos gossos, gats i guineus, que se sap que cacen wallabies.

Un altre problema ha estat la introducció d’herbívors no nadius com el bestiar boví, oví, conill i cabrum, que ara competeixen amb els wallabies per obtenir herbes, fulles, herbes i altres plantes. Finalment, els wallabies també són caçats pels humans per la seva carn i pelatge. Aquesta pràctica no és tan comuna com abans, però encara es produeix i afecta els nivells de població.

Mostra els 33 animals que comencen per W

Articles D'Interès