Lleó

Classificació científica del lleó

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
panthera
Nom científic
Lleó

Estat de conservació del lleó:

vulnerable

Ubicació del lleó:

Àfrica
Àsia

Dades divertides del lleó:

Viu en grups reduïts anomenats orgulls!

Dades del lleó

Preses
Antílop, facoquer, zebra
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Orgull
Fet divertit
Viu en grups reduïts anomenats orgulls!
Mida estimada de la població
23,000
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Llarga i gruixuda melena peluda del mascle al voltant de la cara
Altres noms)
Lleó africà
Període de gestació
110 dies
Habitat
bosc obert, matollar, pradera
Depredadors
Humà
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Diürn / Nocturn
Nom comú
Lleó
Nombre d'espècies
2
Ubicació
Àfrica Sub-Sahariana
Eslògan
Viu en grups reduïts anomenats orgulls!
Grup
Mamífer

Característiques físiques del lleó

Color
  • Marró
  • Daurat
  • Tawny
  • Rossa
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
35 mph
Esperança de vida
De 8 a 15 anys
Pes
120 kg - 249 kg (264 lliures - 550 lliures)
Llargada
1,4 m - 2,5 m (4,7 peus - 8,2 peus)
Edat de maduresa sexual
2 - 3 anys
Era del deslletament
6 mesos

El lleó és el depredador àpex d’Àfrica



El lleó és un dels felins més grans, forts i poderosos del món, només en segon lloc pel tigre siberià. Són els gats més grans del continent africà. Tot i que la majoria dels gats grans són caçadors solitaris, els lleons són animals increïblement sociables que conviuen en grups familiars anomenats orgulls.



Dades del Lleó increïbles!

  • Entre 1993-2014, la UICN va estimarla població de lleons va disminuir un 42%. A causa de la caça furtiva i la pèrdua d’hàbitat, s’estima que poden quedar menys de 20.000 lleons avui en dia.
  • Tot i que els lleons són generalment criatures socials, els orgulls generalment consisteixen en un 80% de femelles. Per aquest motiu, només un de cada vuit lleons mascles sobreviuen fins a l'edat adulta. De vegades, grups de lleons mascles s’uneixen, controlant vastes franges de territori. Una famosa banda de lleons masculins del parc nacional Kruger de Sud-àfrica controlava més de 170.000 acres i ho eras'estima que matarà més de 100 lleons i cadells rivals.
  • Els lleons es mantenen des de fa temps als zoològics i en captivitat. A l’Anglaterra del segle XVIII, el preu de l’entrada a la Tower Menagerie (el precursor del zoo de Londres) era de tres diners,o un gat o un gos per alimentar els lleons!

Lion Scientific Classification i nom

El nom científic dels lleons ésLleó.El gènerepantheraés d 'origen grec i comprèn espècies de gats grans com tigres , lleons, jaguars , i lleopards que tenen la capacitat de rugir.Leoés la paraula llatina per a lleó.



Hi ha dos tipus de subespècies de lleons, el lleó africà i el lleó asiàtic. El nom científic del lleó africà ésPanthera leo melanochaitamentre que el nom científic del lleó asiàtic ésPantera Leo Leo.

Es creu que el lleó africà i el lleó asiàtic es van separar fa uns 100.000 anys. Les diferències principals entre les dues subespècies són que els lleons asiàtics són més petits de mitjana, els mascles generalment no viuen orgullosos amb les femelles i els mascles tenen una melena més fosca.

Anatomia i aparença del lleó

Els lleons tenen una capa curta de pell marró o daurada amb una cua llarga que té una mata de pell més llarga al final. Les marques de les seves capes són molt més febles que les ratlles i les taques atrevides que es mostren en altres felins, cosa que ajuda a aquests grans carnívors a no ser vistos quan persegueixen les preses de les llargues herbes. Els lleons tenen mandíbules fortes i potents que contenen 30 dents en total, que inclou quatre canins semblants a ullals i quatre dents carnassials perfectament dissenyats per tallar la carn.



Lion Mane

El lleó és un dels gats més grans del món; els mascles són més alts i pesats que les femelles i presenten una melena de pèl llarg al voltant de la cara (de fet, és l'únic cas del món felí en què els mascles i les femelles tenen un aspecte diferent) . Es creu que està relacionat amb els nivells de testosterona, la melena del lleó mascle va des del color ros, fins al vermell, marró i negre i cobreix el cap, el coll i el pit.

Lleons blancs

S'han observat diverses espècies de gats grans en estat salvatge amb mutacions de color, com ara tigre blanc o bé pantera negra . De la mateixa manera, hi ha una mutació de color poc comuna dels lleons que deixa el pelatge extremadament pàl·lid.

A diferència dels tigres blancs que són albins, és a dir, que no tenen pigments de color a la capa, la capa dels lleons blancs és causada per trets recessius. La naturalesa poc comuna dels lleons blancs va fer que fossin capturats i traslladats a la captivitat a la segona meitat del segle XX.

Avui en dia, els lleons blancs es crien a molts zoològics i parcs de vida salvatge. Per exemple, a l’Amèrica del Nord, sis lleons blancs es troben al Parc Safari, prop de Montreal, Quebec, a partir del 2020. Tot i així, ara s’estan reintroduint en entorns de Sud-àfrica i estan reproduint i caçant amb èxit als seus entorns nadius.

Distribució i hàbitat del lleó

Històricament, els lleons s'haurien trobat a gran part d'Àfrica i fins i tot a parts d'Europa i Àsia. Avui, però, han estat empesos a les butxaques més aïllades de la seva extensa àrea natural, amb la resta de població de lleons africans que ara només es troba als països de l'Àfrica subsahariana. També hi ha una petita població de lleons asiàtics que es troba en una part remota del bosc de Gir, a l'Índia.

Malgrat la seva disminució, els lleons són en realitat animals increïblement adaptables que poden i habitaran climes molt secs, ja que obtenen la major part de la humitat que necessiten dels seus aliments. Prefereixen zones de bosc obert, matollars i llargs prats on no només hi ha molta cobertura, sinó també una gran varietat de preses. Només no es troben a les zones de selva tropical ni als deserts.

Població de lleons: quants lleons blancs queden?

Igual que altres espècies de gats grans, el lleó està amenaçat per la pèrdua d’hàbitat i la caça. Entre 1993 i 2014, la població de lleons va disminuir un 42%. L’última avaluació de la UICN situa la població adulta entre 23.000 i 39.000 individus madurs. Avui en dia, els lleons com a espècie es classifiquen com a 'vulnerables', un pas per sobre de ser declarats 'en perill'.

Tot i que és probable que la població del lleó africà superi les 20.000 persones, es calcula que la subespècie del lleó asiàtic és de només 600 individus. Els lleons asiàtics es limiten a un únic santuari de vida salvatge a l’Índia que mesura 1.400 quilòmetres quadrats. Un creixement addicional de la població de lleons asiàtics dependrà de la reintroducció a nous hàbitats a l'Índia.

Espècie de lleó extinta

Els científics creuen que fa 10.000 anys els lleons eren el mamífer més estès fora dels humans. No obstant això, avui en dia la seva àrea de distribució és una fracció de la seva mida històrica. Això prové de l'extinció de dues espècies de lleons úniques a la fi de l'última edat glacial i la pèrdua d'hàbitat que ha reduït el rang de lleons

Lleó de Barbaria

El lleó barbari solia viure a la costa nord d’Àfrica, amb un rang que s’estenia des d’Egipte fins al Marroc. Fins fa poc, es creia que era una subespècie diferent del lleó, però ara la investigació demostra que és genèticament similar als lleons asiàtics.

El lleó barbar va ser en gran part caçat fins a l'extinció al segle XIX. L’últim albirament documentat es va produir a les muntanyes de l’Atles d’Algèria el 1942 (tot i que es van trobar pells en mercats il·legals fins als anys vuitanta, cosa que suggereix que els lleons de Barbaria podrien haver sobreviscut més temps), deixant el lleó extingit regionalment al nord d’Àfrica.

Lleó cova (Panthera leo spelaea)

El lleó de la Cova era una espècie de lleó que s'estenia per Euràsia i fins a Alaska i es va extingir amb el col·lapse de l'estepa mamut fa uns 12.000 anys. Les espècies van viure a tota l’Europa continental i molts dibuixos arqueològics de lleons d’aquesta zona representen lleons de les cavernes. L’espècie era més gran que els lleons supervivents actuals. En els darrers anys, s’han descobert diversos cadells de lleó congelats congelats al permafrost de Rússia.

Lleó americà (Panthera leo atrox)

Una altra espècie de lleó que va desaparèixer fa aproximadament 12.000 anys en un període de canvi climàtic global, el lleó d’Amèrica s’estenia per la majoria dels Estats Units i Mèxic actuals. El lleó americà destaca per ser l’espècie de lleó més gran. El seu hàbitat era similar al lleó africà actual, amb la caça a través de grans praderies de grans mamífers com bisons, cérvols i fins i tot mamuts.

Comportament i estil de vida del lleó

Els lleons són únics entre els gats ja que conviuen en grups socials forts. Un orgull està format per 5-15 femelles emparentades i els seus cadells juntament amb un mascle generalment únic (grups petits de 2 o 3, tot i que no són infreqüents). Els lleons mascles patrullen un territori d’uns 100 m² marcant arbres i roques amb orina i rugint per advertir els intrusos. Tot i que els lleons mascles poden defensar el seu orgull amb gran efectivitat, la seva posició en l’orgull està constantment amenaçada per altres mascles que intenten fer-se càrrec del pegat i, si tenen èxit, mataran els cadells que havien estat engendrats pel mascle anterior. Malgrat la seva enorme mida, els lleons mascles realment practiquen pràcticament cap caça, ja que sovint són més lents i fàcilment visibles que els seus homòlegs femenins. Les lleones de l’orgull cacen juntes, cosa que significa que no només tenen més èxit en els seus viatges, sinó que també són capaços d’atrapar i matar animals que són més ràpids que ells i molt més grans.

Rugit de lleó

Els rugits del lleó poden ser extremadament forts, arribant a uns 114 decibels de volum. El seu rugit és prou fort com per trencar el llindar de dolor de l’oïda humana. Els rugits del lleó són més forts que qualsevol gat gran i es poden escoltar des d’una distància d’uns 8 km. La capacitat de rugir a un volum tan elevat es deu a adaptacions úniques als plecs vocals del lleó. Els lleons generalment rugen com a advertència i per defensar els seus territoris. Més enllà d’avisar els mascles, els rugits del lleó també permeten als membres de l’orgull trobar-se, ja que el seu so pot recórrer distàncies tan llargues.

Reproducció de lleons, cadells i vida útil

Tant els lleons masculins com els femenins són capaços de reproduir-se entre els dos i els tres anys, però malgrat això, sovint no es reproduiran fins que l’orgull s’hagi consolidat. Després d'un període de gestació que dura gairebé quatre mesos, els lleons femella donen a llum entre un i sis cadells que neixen cecs i són increïblement vulnerables en el seu nou entorn. La pell dels cadells de lleó està coberta de taques més fosques que ajuden a camuflar-les al seu cau per protegir-les mentre els adults han sortit a caçar.

Lamentablement, però, menys de la meitat dels cadells fa un any i quatre de cada cinc han mort quan són dos, generalment per atacs d'animals o per inanició. Sorprenentment, les lleons femenines de l’orgull tindran els seus cadells aproximadament al mateix temps i ajudaran a lactar i cuidar els cadells d’altres femelles. Els cadells de lleó mamen la llet fins als sis mesos aproximadament i, tot i que no començaran a caçar activament fins als prop d’un any, els cadells de lleó comencen a menjar carn després de 12 setmanes aproximadament.

Com la majoria dels gats grans, els lleons viuen entre 10 i 15 anys. A la captivitat, els lleons han viscut força més temps que en estat salvatge. El 2016, el zoo de Filadèlfia va haver d’eutanitzar una lleó femenina de 25 anys després de començar a patir una mobilitat limitada.

Dieta i presa de lleons

El lleó és un animal gran i carnívor que només sobreviu menjant altres animals per mantenir-se. La seva dieta consisteix en búfals, nyus i fins i tot girafes. Depenent de l’abundància i la varietat d’espècies de presa al seu territori, els lleons capturen principalment gasela, zebra i facoquer juntament amb diverses espècies d’antílops seguint els ramats a través dels prats oberts. No aixecaran el nas, tot i que només a la caça si es produeix la situació i robaran feliçment la mort d'un altre animal. Un cop capturat l’animal, però, les circumstàncies canvien ja que les femelles permeten al lleó mascle menjar primer abans de lliurar-se. Els cadells, però, es troben a la part inferior de la pila i s’han de conformar amb el que queda un cop acabats els adults.

A diferència d'altres felins, els lleons no són caçadors solitaris, sinó que les lleones treballen juntes per perseguir i capturar les seves preses amb cada femella amb un paper estratègic diferent. Aquesta estratègia els permet matar animals que són alhora més ràpids i molt més grans del que són. Un estudi de 1.300 caceres de lleons va trobar que, quan es cacera de forma individual, la seva taxa d’èxit en les caceres era del 17-19%. Tot i això, quan es caça en grups, les taxes d’èxit van saltar al 30%.

De mitjana, els lleons mengen entre 8 i 9 kg de carn al dia. Els mascles poden arribar a fer aproximadament 43 lliures al dia (43 kg), mentre que les femelles poden menjar 25 lliures (25 kg).

Predadors i amenaces de lleons

El lleó és el depredador més dominant dins del seu entorn, cosa que significa que altres animals representen poca o cap amenaça per a ells, amb l'excepció dels paquets de hienes que poden causar danys mortals als lleons, sobretot quan estan sols i es tracta d'aliments. Les lleons són vistes com una gran amenaça per moltes altres espècies, incloses girafes i elefants, que són fàcilment capaços de ferir fatalment un lleó per intentar advertir-lo.

Més que altres espècies, l’amenaça important per als lleons són altres lleons. A Sabi Sands, a Sud-àfrica, un grup de lleons masculins van formar una coalició que es creu que va matar més de 100 lleons en un territori que, finalment, es va estendre per 170.000 acres. Els lleons mascles sovint es maten mútuament mentre intenten agafar el control dels orgulls i, a continuació, també mataran cadells d’orgulls per garantir que es transmeti un fons genètic que no és el seu.

Les xifres de lleons també han estat greument afectades per malalties transmeses per hienes de gossos salvatges, amb més de 1.000 lleons morts per motiu caní entre 1993 i 1997.

Relació del lleó amb els humans

No obstant això, l’amenaça més gran per als lleons és la gent que no només els mata per por (i històricament com a trofeus) i per la invasió de l’agricultura i les ciutats. Els lleons han estat admirats i temuts per la gent durant segles, però a causa de la caça i dels creixents assentaments humans, els lleons han estat esborrats d’una gran porció del seu rang natural històric.

Tot i que, naturalment, no veuen les persones com a preses, se sap que els lleons africans es colen als pobles (de vegades de grans dimensions) per trobar menjar i se sap que ataquen fins a 700 persones cada any, sent els lleons els responsables de 100 morts humanes anuals només a Tanzània. El 1898, dos lleons a Kenya (coneguts com Tsavo lions, un parell de lleons sense melena) es van fer famosos per matar i menjar més de 130 treballadors de la carretera durant un període d’uns 9 mesos.

Dades del lleó

Els lleons joves practiquen el joc de rol.

Els joves cadells de lleó passen molt de temps jugant junts, cosa que els ajuda a desenvolupar les seves tècniques de caça. Aquest mètode de joc de rol en cadells també ajuda a les femelles a determinar si serien o no més adequades per perseguir i arraconar preses, o capturar-les i matar-les.

Els lleons tenen el cor i els pulmons petits i han de confiar en el sigil i el treball en equip

El lleó té grans potes amb coixinets tous a sota i unes urpes retràctils afilades a l'extrem de cada dit que els ajuden a córrer, escalar i atrapar les preses, a més de ser bons mecanismes de defensa. L’estructura dels seus peus i cames fa que també puguin saltar distàncies de més de 10 metres. Els cors de lleó pesen uns 1.175 grams, que en relació amb la mida del cos són significativament menors que molts dels herbívors que cacen. La seva mida cardíaca i pulmonar significa que els lleons només poden exercir-se a distàncies petites i han de confiar en el treball en equip i apropar-se a les preses abans de començar la seva caça.

El lleó més famós del món va sobreviure a un accident d'avió

Una de les representacions més famoses d’un lleó és el lleó rugit al començament de la pel·lícula dels estudis MGM. Per fer publicitat d’aquest lleó, el 1927 MGM va fer volar la seva mascota per tot el país, però en un vol de San Diego a Nova York l’avió es va estavellar. El lleó MGM original va sobreviure a l'accident d'avió i va sobreviure quatre dies seguint una dieta de sandvitxos i llet.

Mostra els 20 animals que comencen per L

Articles D'Interès