Pantera

Classificació científica Panther

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
panthera
Nom científic
Panthera pardus, Panthera onca

Estat de conservació de la pantera:

Prop d’Amenaçats

Ubicació de la pantera:

Centreamèrica
Amèrica del nord
Sud Amèrica

Dades divertides de Panther:

Prefereix caçar de nit que de dia!

Dades de la pantera

Preses
Cérvols, tapir, senglar
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Prefereix caçar de nit que de dia!
Mida estimada de la població
Desconegut
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Ulls verds maragda brillants
Altres noms)
Pantera Negra, Lleopard Negre, Jaguar Negre
Període de gestació
90 - 105 dies
Habitat
Bosc, aiguamolls i prats
Depredadors
Humà, Lleó, Hiena
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
Pantera
Nombre d'espècies
31
Ubicació
Àsia, Àfrica, Amèrica
Eslògan
Prefereix caçar de nit que de dia!
Grup
Mamífer

Característiques físiques de la pantera

Color
  • Negre
  • Marró fosc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
71 mph
Esperança de vida
12 - 15 anys
Pes
36 kg - 160 kg (79 lliures - 350 lliures)
Llargada
1,1 m - 1,9 m (43 a 75 polzades)
Edat de maduresa sexual
3 - 4 anys
Era del deslletament
3 mesos

Classificació i evolució de les panteres

La Pantera (també coneguda comunament com la Pantera Negra) és un membre important de la família Big Cat, originària d'Àsia, Àfrica i Amèrica. La Pantera no és una espècie diferent, sinó que és el nom general que s’utilitza per referir-se a qualsevol felí de color negre de la família Big Cat, sobretot els lleopards i els jaguars. La Pantera és un animal esquiu i poderós que s’ha adaptat bé a diversos hàbitats de tot el món i que se sap que és un dels escaladors més forts de tots els felins. Tot i que la Pantera no està classificada tècnicament com una espècie separada, molts es consideren que estan en perill d’extinció a causa de la disminució del nombre de lleopards i jaguars en gran part de les seves àrees naturals.



Anatomia i aparença de la pantera

La Pantera tendeix a ser de color marró fosc a negre i és igualment idèntica a l’espècie felina a la qual pertany. L'única excepció real a això és la Florida Panther que es troba a la regió sud-est dels EUA, que es creu que és una subespècie de Cougar i que rarament té un color marró fosc i tendeix a tenir un aspecte més clapejat. A diferència dels lleopards i els jaguars, la Pantera no té taques al cos llarg ni a la cua, sinó que té una capa brillant de pell fosca. Les panteres tenen caps petits amb fortes mandíbules i ulls verd maragda i solen tenir les potes posteriors més grans i lleugerament més llargues que les de la part davantera. En ser membre de la família Big Cat, la Pantera no només és un dels felins més grans del món, sinó que també pot rugir, cosa que els felins fora d’aquest grup no poden fer.



Distribució de la pantera i hàbitat

Les panteres es troben de forma nativa en tres dels continents del món, amb la seva ubicació en funció de si es tracta d’un lleopard negre o d’un Jaguar negre. Hi ha 30 subespècies diferents de lleopard trobades tant a Àsia com a l’Àfrica subsahariana, i amb l’extensa gamma natural del Jaguar que s’estén per tota l’Amèrica Central i del Sud i fins i tot a parts dels EUA, la Pantera s’ha convertit en un animal increïblement adaptable que es troba en diversos hàbitats diferents. Tot i que es troben amb més freqüència als boscos tropicals i caducifolis, la Pantera també es pot trobar habitant tant a pantans com a aiguamolls, juntament amb prats i zones encara més hostils com els deserts i les muntanyes. Juntament amb alguns dels felins més grans del món, la Pantera és cada vegada més rara en estat salvatge a causa principalment de la pèrdua d’hàbitat en forma de desforestació.

Comportament i estil de vida de la pantera

La Pantera és un animal increïblement intel·ligent i àgil que poques vegades és vist per la gent salvatge, ja que en general són animals molt silenciosos i prudents. El seu pelatge marró fosc camufla la Pantera al bosc circumdant i els fa gairebé invisibles en la foscor de la nit. La Pantera és un animal solitari que porta un estil de vida nocturn, passant gran part de les hores de llum descansant amb seguretat als arbres. Igual que el lleopard i el jaguar, les panteres són escaladors increïbles i no només descansen als arbres, sinó que també són capaços de vigilar les preses sense ser vistos. La Pantera és un animal increïblement poderós i sense por que molts temen pel fet que també són molt agressius. La Pantera és molt territorial, especialment els mascles les zones de casa dels quals superposen les de diverses femelles i estan amenaçades per un altre mascle.



Reproducció de panteres i cicles de vida

Tot i que només hi ha dues espècies diferents de Big Cat que es consideren panteres, els lleopards i els jaguars estan en realitat molt relacionats malgrat viure en parts separades del món. Els lleopards negres i els jaguars solen aparèixer a la mateixa ventrada que els cadells tacats i la femella sol donar a llum entre 2 i 4 cadells després d’un període de gestació d’uns 3 mesos (és un gen recessiu simple que fa que un cadell sigui negre i que es porta pels dos pares). Els cadells de pantera neixen cecs i no obren els ulls fins que tenen prop de dues setmanes. Són increïblement vulnerables als depredadors, sobretot quan són deixats per la seva mare que ha de caçar per menjar. Quan tinguin uns mesos, els cadells de Pantera comencen a acompanyar-la a la recerca de preses i sovint no la deixen fins que tenen gairebé 2 anys i han establert un territori per ells mateixos.

Dieta i presa de panteres

La Pantera és un animal carnívor i un dels depredadors més temuts i poderosos de tot el seu entorn natural. Caçant sota la coberta de la nit, la pell fosca de la Pantera fa que sigui gairebé impossible de detectar, cosa que significa que es pot moure per la jungla completament invisible. Tot i que la majoria de la seva caça es realitza a terra, també se sap que caça dels arbres, cosa que significa que pot emboscar les seves preses des de dalt. La dieta exacta de la Pantera depèn del lloc on viu al món, tot i que els herbívors de mida mitjana a gran constitueixen la major part de la dieta de molts gats grans. Animals com cérvols, facoquers, senglars, tapir i antílop són caçats per panteres, juntament amb espècies més petites com ocells i conills, quan les preses més grans són escasses.

Depredadors de panteres i amenaces

El Jaguar és el felí més gran de les Amèriques i, per tant, les panteres del Nou Món són els depredadors més dominants dels seus entorns. Els que es troben a Àfrica i Àsia, però, són ocasionalment depredats per altres grans carnívors com els lleons i les hienes, però el depredador més comú i la major amenaça per a totes les panteres són les persones. Aquests animals tan rars no només han estat caçats per persones en gran part de la seva àrea de distribució natural, sinó que també han estat objecte de pèrdues dràstiques d’hàbitat, sobretot en forma de desforestació tant per als assentaments humans en creixement com per deixar pas a l’agricultura. Les poblacions de gats grans disminueixen a tot el món i quan s’està empenyent a les butxaques cada vegada més petites dels seus hàbitats nadius, les panteres són cada vegada més rares del que ja eren.



Dades i característiques interessants de Panther

Tot i que tècnicament només es considera que els lleopards i els jaguars negres són els únics veritables panters de la ciència, el terme també s’utilitza per descriure una sèrie d’altres gats revestits de foscor pels locals en els seus hàbitats natius, incloent pumas, tigres, pumes, linxos i linces Es veu que la Pantera Negra és un dels depredadors més intel·ligents i ferotges d’Amèrica, de manera que la imatge d’una Pantera s’utilitza àmpliament com a logotip o com a mascota per a equips esportius. Alguns panters són capaços de nedar, encara que no els que són lleopards, ja que se sap que els jaguars tenen un veritable amor per l’aigua. Aquests individus no només prefereixen els boscos inundats, sinó que passen molt de temps nedant, jugant i caçant a l’aigua de refrigeració.

Relació de la pantera amb els humans

Els grans gats del món han estat caçats per la gent com a trofeus i pel seu pel particularment durant els darrers dos segles. Això va causar descensos enormes en la població tant de lleopards com de jaguars, ja que havien desaparegut completament d'algunes zones de la seva àrea històrica. Les panteres també han estat sotmeses a una severa degradació de l’hàbitat a gran part d’Àsia, Àfrica i Amèrica, cosa que significa que aquests esquivadors depredadors ara són encara més rars. Són molt poques vegades vistes per persones que realment sempre són conscients de la presència d’una pantera per les seves petjades deixades a terra i marques de ratllades als arbres. De fet, són tan astuts que sovint es fa referència a les panteres com 'el fantasma del bosc'.

Panther Conservation Status and Life Today

Tot i que la Pantera no és considerada una espècie per si mateixa per la ciència, tant els lleopards com els jaguars són cada vegada més vulnerables en gran part de la seva àrea de distribució natural i estan classificats com a espècies amenaçades per la UICN. Tanmateix, a causa del fet que dos individus portadors de gens s’han d’aparellar per produir una pantera negra i les possibilitats que això disminueixi amb la pèrdua d’hàbitat, molts experts en fauna salvatge consideren que aquests animals estan en perill a tot el món.

Mostra els 38 animals que comencen per P

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Informació sobre panteres, disponible aquí: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. Dades de Panther, disponibles aquí: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. Quant a Panthers, disponible aquí: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Articles D'Interès