Kiwi

Classificació científica del kiwi

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Strutioniformes
Família
Apterygidae
Gènere
Apteryx
Nom científic
Apteryx australis

Estat de conservació del kiwi:

Prop d’Amenaçats

Ubicació del kiwi:

Oceania

Dades del kiwi

Presa principal
Cucs, aranyes, insectes, fruita
Característica distintiva
Cos rodó i bec llarg, afilat i recte
Envergadura
40cm - 60cm (15.7in - 23.6in)
Habitat
Boscos i bosc dens
Depredadors
Guineus, Gossos, Gats
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Cucs
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
5
Eslògan
Només es troba als boscos de Nova Zelanda.

Característiques físiques del kiwi

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blanc
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
12 mph
Esperança de vida
De 8 a 12 anys
Pes
1,3 kg - 3,3 kg (2,6 lliures - 7,3 lliures)
Alçada
25cm - 45cm (9.8in - 17in)

El kiwi és un ocell marró, borrós i sense vol, originari dels boscos i selves de Nova Zelanda. En els darrers anys, el kiwi s'ha posat en perill, principalment a causa de depredadors introduïts com gossos, gats, rates, fures i mosteles que cacen el kiwi i mengen els seus ous. El kiwi és gairebé indefens davant d’aquestes amenaces exòtiques i hi ha moltes organitzacions de suport als kiwis que duen a terme projectes de conservació per intentar protegir la resta de població de kiwi. El major de aquests projectes de conservació de kiwi és dirigit pel Bank of New Zealand.



Hi ha moltes espècies diferents de kiwi, però totes només es poden trobar als boscos de Nova Zelanda. Es creu que la increïble diversitat d’aquesta nació insular es deu a la seva primerenca separació d’Austràlia i la resta de continents, fa milions d’anys, mitjançant el desplaçament de la placa tectònica.



El kiwi és l’ocell nacional i la icona de Nova Zelanda. De fet, els nadius de Nova Zelanda sovint també s’anomenen kiwis. El kiwi també apareix a moltes banderes i símbols de les illes.

Els ous del kiwi pesen aproximadament una lliura, que són 450 g. El bec del kiwi té la mida d’un terç del cos del kiwi. El kiwi utilitza el seu llarg bec per remenar pel fullatge del terra a la recerca d’aliment.



Els kiwis són animals omnívors i mengen tant plantes com animals. El kiwi caça principalment cucs, insectes i aranyes, però també menja fruites i baies, generalment aquelles que han caigut al terra del bosc.

Es creu que el kiwi està relacionat amb l’estruç i l’emú, cosa que fa del kiwi el membre més petit d’aquesta família d’ocells. Igual que són cosins més grans, el kiwi no pot volar a causa de la seva petita envergadura i el seu gran pes. Per tant, el kiwi passa la vida buscant-se al terra del bosc.

Tot i que els kiwis solen ser animals solitaris, se sap que els kiwis viuen en parelles durant parts de la seva vida. Aquestes parelles de kiwi només s’aparellen entre elles i se sap que el kiwi femella és més gran que el mascle, és a dir, el kiwi femella és generalment l’au dominant.



Abans de la introducció d’animals com gats i gossos, els kiwis recorrien gran quantitat a Nova Zelanda, ja que no hi havia depredadors naturals a part dels humans. Des que els humans s’hi van instal·lar amb les seves mascotes, el nombre de kiwi ha disminuït ràpidament. Avui dia es creu que només queden uns 200 kiwis en estat salvatge.

Els kiwis són aus molt nòmades, cosa que significa que se sap que es mouen molt en lloc de quedar-se en un lloc. Els kiwis caven caus durant el dia on dormen a la nit i després es mouen a un altre lloc i construeixen un nou caus l'endemà. L’única excepció a això és quan el kiwi fa niu per pondre els ous. El kiwi femella pon una mitjana de cinc ous per posta que triguen gairebé 3 mesos a eclosionar. El kiwi mascle és qui incuba els ous la major part del temps.

Mostra els 13 animals que comencen per K

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) L’Enciclopèdia dels ocells

Articles D'Interès