Mamut llanut

Classificació científica del mamut llanut

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Proboscidea
Família
Elephantidae
Gènere
Mammuthus
Nom científic
Mammuthus Primigenius

Estat de conservació del mamut llanut:

Extingit

Ubicació de Mamut llanut:

oceà

Dades del mamut llanut

Presa principal
Herbes, branquetes, joncs
Característica distintiva
Pèl llarg i espès i enormes ullals
Habitat
Tundra àrtica
Depredadors
Gats i humans de dents de sable
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herbes
Tipus
Mamífer
Eslògan
Els ullals van créixer fins a 16 peus de llarg.

Característiques físiques del mamut llanut

Color
  • Marró
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Cabell
Esperança de vida
60 - 80 anys
Pes
8000 kg (8,8 tones)
Alçada
1,8 m - 4 m (6 peus - 13 peus)

El mamut llanut era un enorme mamífer que va recórrer els vasts paisatges gelats i septentrionals de grans dimensions. Es creu que està estretament relacionat amb l’elefant actual, el mamut llanut va romandre en estat salvatge fins aproximadament el 1700 aC, quan es va extingir.



El mamut llanut es va trobar recorrent l’amarga tundra àrtica on sovint es reunien en grans ramats tant per a la calor com per a la protecció. Els mamuts llanuts vivien en dos grups que es creu que eren prou diferents per caracteritzar-se com a subespècies separades. Un grup de mamuts llanosos es va mantenir al centre de l’alt Àrtic, mentre que l’altre grup de mamut llanut tenia una gamma molt més àmplia.



El mamut llanut era un animal enorme, amb adults que sovint arribaven a una alçada de quatre metres o més. Els mamuts llanuts de certes zones eren de mitjana, de mida lleugerament més petita i, de fet, podien tenir només la meitat de la mida d’un dels individus mamuts llanuts més grans.

Com fan avui els elefants, el mamut llanós tenia enormes ullals que s’haurien utilitzat tant per excavar i recollir aliments, com per intimidar i lluitar contra depredadors i rivals. Els ullals del mamut llanut sovint eren força corbats i podien arribar a fer fins a 5 metres de llargada.



Igual que els elefants africans i asiàtics que encara avui troben deambulant per les petites parts del planeta, el mamut llanut era un animal herbívor, cosa que significa que va sobreviure amb una dieta purament vegetal. Els mamuts llanosos haurien menjat vegetació similar a la dels elefants actuals, buscant fulles, fruits, fruits secs, branquetes i baies pels boscos.

A causa de la gran mida del mamut llanut, només tenia un depredador real en el seu entorn natural que eren els gats de dents de sabre que sovint caçaven els vedells més petits del llanut. A part dels caçadors humans que van acabar amb la rapidesa de les poblacions de mamuts llanosos en àmplies zones de la tundra àrtica, el gel que es fonia ràpidament va tenir un enorme impacte en la seva desaparició.

Tot i que realment se sap poc sobre la reproducció dels mamuts llanuts, és molt probable que, de manera similar als elefants, la femella llanut mamut hagués donat a llum un sol vedell llanut mamut després d'un període de gestació de gairebé un any (potser fins i tot més llarg) . Es creu que els mamuts llanuts van tenir una vida útil bastant llarga, arribant als 70 anys de mitjana.



Generalment es va suposar que els darrers mamuts llanosos van desaparèixer d'Europa i el sud de Sibèria cap al 8.000 aC, amb l'última de les poblacions aïllades de mamuts llanosos que van desaparèixer de l'illa Wrangel, situada a l'oceà Àrtic cap al 1700 aC.

Mostra els 33 animals que comencen per W

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès