Lleó de muntanya

Classificació Científica del Lleó de Muntanya

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
Puma
Nom científic
felis concolor

Estat de conservació del lleó de muntanya:

Menor preocupació

Mountain Lion Ubicació:

Centreamèrica
Amèrica del nord
Sud Amèrica

Dades de Mountain Lion

Presa principal
Cérvols, alces, castors
Mida de la brossa
3
Habitat
Regions forestals i muntanyoses
Depredadors
Humà, Ós Grizzly
Dieta
Carnívor
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Cérvols
Tipus
Mamífer
Origen
3
Eslògan
No té depredadors naturals reals.

Característiques físiques del lleó de muntanya

Color
  • Marró
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
10-20 anys
Pes
29-90 kg (64-198 lliures)

'Pot saltar a l'altura d'un edifici de dos pisos!'

El lleó de muntanya és una espècie de gat gran i de color marró natural originària d’Amèrica del Nord, Amèrica Central i Amèrica del Sud. Als Estats Units, aquests gats viuen principalment a estats occidentals i Florida. També anomenats puma, puma, catamount i pantera, els lleons muntanyencs prosperen en molts hàbitats. Viuen en més geografies que qualsevol altre mamífer de l’hemisferi occidental, a més dels humans.



Dades de Mountain Lion Top

  • Plora com els gats de casa:Els lleons muntanyencs no rugeixen, sinó que utilitzen un lleó de muntanya diferent que crida, gruny, xiula, miau i ronroneix
  • Canvi de color dels ulls:Els cadells neixen amb els ulls blaus que canvien al groc als 16 mesos
  • Vida solitària:Aquests lleons prefereixen viure sols en uns 30 quilòmetres quadrats de territori
  • Corredors ràpids:Poden córrer a velocitats de fins a 50 milles per hora

Nom científic del lleó de muntanya

El nom científic del lleó de muntanya ésPuma concolor, de la paraula espanyola puma d'origen llatí. El nom es tradueix per 'lleó de muntanya' en castellà, francès, alemany i altres idiomes basats en llatí. El filum del gran gat ésChordata, a la classeMammalia, ordenarCarnívors, famíliaFèlidsi gènerePuma. Els primers exploradors espanyols de les Amèriques van anomenar el gat 'lleó', que significa lleó i 'gato monte, que significa gat de muntanya. Els inques el van anomenar 'puma', mentre que els primers indis sud-americans l'anomenaven 'cuguacuarana', de la qual prové la paraula 'puma'. La majoria dels científics prefereixen anomenar aquests gats 'pumes'. Aquests gats tenen uns 40 noms en llengua anglesa, inclosos pantera, puma, puma, muntanya, pintor, cridador de muntanya, tigre vermell, lleó mexicà i lleó americà. Sis subespècies viuen a Amèrica del Nord, a Amèrica Central, a l'est de Sud-amèrica, al nord d'Amèrica del Sud, al centre d'Amèrica del Sud i al sud d'Amèrica del Sud.



Aspecte i comportament del lleó de muntanya

Aquests depredadors s’assemblen molt als gats domèstics de cabell curt de grans dimensions. Tenen caps petits amb la cara curta. Les orelles són arrodonides i petites. El seu cos és llarg i elegant, amb coll i cua llargues. Les potes Puma són potents, adequades per augmentar ràpidament la velocitat i estan fetes per saltar. Les dents dels gats s’apoderen de les seves preses, esquinçant i tallant la carn.

El lleó de muntanya mitjà oscil·la entre uns 3’3 ″ de longitud i uns 5’5 ″. Però amb la cua, alguns mascles mesuren fins a nou peus i les femelles fins a set peus. Els gats es situen entre dos peus i 2’6 ″ del terra fins a les espatlles. A l'edat adulta, les femelles pesen de 80 a 100 lliures i els mascles de 125 a 160 lliures. El color del lleó de muntanya als Estats Units és més habitualment marró. A tot el continent americà, el seu color va des d’un color marró fins a un gris blavós. El seu ventre, les potes interiors i la gola són sempre més clars, amb el nas i la cua de vores negres o foscos. Els nadons neixen amb taques per camuflar-los en llibertat. Aquestes taques s’esvaeixen al cap de sis mesos. Els seus ulls blaus també canvien a grocs als 16 mesos.



Els lleons de muntanya són solitaris per naturalesa. De vegades comparteixen territori amb un altre puma, però prefereixen un abast de 30 quilòmetres quadrats per trucar al seu. Alguns lleons muntanyencs mantenen un territori de fins a 125 milles quadrades. Viuen en hàbitats de tota mena a l’hemisferi occidental, des de regions muntanyoses fins als pantans de Florida. Els humans rarament veuen lleons de muntanya, ja que aquests animals prefereixen romandre amagats. Però són criatures furtives que agafen les seves preses. Els pumes són molt intel·ligents. Eviten els humans sempre que és possible.

Els lleons muntanyencs es troben a la part superior de la cadena alimentària. Mantenen les poblacions de cérvols en equilibri i, fins i tot, ajuden a reduir el nombre d’accidents de vehicles que impliquen cérvols. Tot i que els óssos marrons maten i mengen lleons de muntanya, de vegades els lleons guanyen en lluites contra aquests óssos gegants. Els humans i els animals domèstics han de vigilar els lleons de muntanya quan entrem en els seus hàbitats. Puma evita els humans sempre que sigui possible. Però la gent de vegades es creua en senders de senderisme o al desert.

Hàbitat del Lleó de Muntanya

Els lleons muntanyencs viuen a totes les Amèriques, des del Yukon del Canadà fins als subtropicals de Sud-amèrica. Cap altre mamífer nord-americà, a excepció dels humans, abasta una àrea terrestre tan àmplia. Poden viure en gairebé qualsevol tipus d’hàbitat, com ara muntanyes, aiguamolls, boscos i deserts, també des de les zones del nivell del mar fins als cims muntanyosos més nevats. Tot i que prefereixen 14 estats occidentals dels Estats Units, el puma als Estats Units també es troba en un nombre baix a Florida. Aquests gats també deambulen fins als estats del nord-est de tant en tant. Els lleons muntanyencs viuen en zones amb arbusts densos, sotabosc i altres plantes per a la seva cobertura. Si se senten amenaçats, abandonen la zona. La vida mitjana d’un lleó salvatge de muntanya és d’uns deu anys. Però als zoològics, molts viuen durant 20 o més anys. A causa de la caça esportiva en algunes regions, els gats d’aquestes zones només viuen fins als cinc anys d’edat.



Al llarg de la seva vida, els lleons de muntanya prefereixen viure sols. Només per a l'aparellament i la criança infringeixen aquesta regla. Marquen el seu territori orinant sobre munts de fulles, agulles de pi o herba i arbrant arbres. Això diu a altres lleons que es mantinguin allunyats. Si un altre lleó travessa el territori, els dos lluitaran fins a la seva mort si cal. El color de la capa dels gats varia d’una regió a l’altra. El lloc on viuen determina aquest color. Amb la capacitat de barrejar-se al seu entorn, els lleons muntanyencs poden depredar fàcilment cérvols i petits mamífers.

Mengen coiots, mapaches, conills i porc espí. Per preservar les seves preses mortes i protegir-les dels carronyers, les enterren i tornen a alimentar-se-les durant diversos dies. Les grans potes posteriors dels lleons de muntanya tenen una massa muscular més gran que les potes anteriors. Això els permet saltar fins a 18 peus en un arbre i 20 peus amunt o avall d'un turó. Corren molt ràpid, amb la seva columna vertebral flexible que els permet canviar de direcció i moure’s ràpidament pels obstacles. Les seves grans potes els mantenen estables, amb urpes afilades per a la defensa i la presa d’atac. La vista aguda els ajuda a trobar les seves preses.

Depredadors i amenaces

Les amenaces més grans per als lleons de muntanya són els humans. Aquests gats són depredadors vèrtexs, prop de la part superior de la cadena alimentària. De vegades són assassinats per l'ós bru o com a part del territori lluitant amb altres lleons de muntanya. Els lleons de muntanya vivien una vegada des de la costa est d’Amèrica fins a la costa oest. Però la gent temia els grans gats i creia que eren depredadors de bestiar. Així, a la dècada de 1940, molts estats pagaven recompenses per l’assassinat dels lleons. Una vegada, cada pell va obtenir una recompensa de 25 a 35 dòlars. Això va reduir el seu nombre amb diferència, restringint la població de gats principalment a la costa occidental i un nombre reduït a Florida. Malgrat les lleis vigents per protegir-les a moltes parts dels Estats Units, algunes persones segueixen atrapant, enverinant i disparant als lleons a la vista. La caça encara és legal d'alguna forma en molts estats, com Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, Nou Mèxic, Nebraska, Dakota del Nord, Dakota del Sud, Nevada, Arizona, Texas, Washington i Oregon.

Reproducció de lleons de muntanya, nadons i vida útil

Les femelles de lleons de muntanya poden aparellar-se amb diversos mascles en una temporada reproductiva, anomenada est. Normalment, la femella prefereix aparellar-se amb un mascle d’un territori que se solapa. Els tres a deu dies d’un període d’aparellament és l’única vegada que els humans veiem junts mascles i femelles. En cas contrari, continuen sent animals solitaris i eviten el contacte. Tant per a dones com per a homes, la maduresa sexual es produeix entre aproximadament un o 2,5 anys.

Les femelles no intenten reproduir-se fins que no han establert el seu propi territori. Les femelles amb cadells es mouen d’un lloc a un altre cada poques setmanes. Això l’ajuda a protegir els cadells dels mascles i altres depredadors que vagen. L’aparellament es produeix durant tot l’any, quan la femella es troba a l’estre. Però la majoria de les ventrades neixen durant els càlids mesos de l’estiu, sobretot de juliol a setembre. Les femelles produeixen una ventrada cada 1,5 o dos anys, de mitjana. Però si perd una ventrada, torna a entrar ràpidament a l’estre. La gestació, també anomenada embaràs, per a un lleó de muntanya dura uns 90 dies. La gestació d'un lleó de muntanya és curta en comparació amb altres animals terrestres grans. Però es compara estretament amb altres lleons i els seus cosins diminuts, els gats domèstics.

  • Humà: 270 dies
  • Ós bru: 215 dies
  • Girafa: 430 dies
  • Lleó africà: 110 dies
  • Gat de casa: de 58 a 67 dies
  • Lleó de muntanya: 90 dies

La majoria de les ventrades inclouen de dos a tres cadells amb ulls blaus, de vegades anomenats gatets. De vegades només neix un o fins a quatre. Als sis mesos d’edat, la pell ha canviat a un pelatge marró i sense taques com els adults. Els seus ulls blaus canvien a grocs als 16 mesos. Gatets infermers durant tres mesos. Comencen a menjar una carn al cap d’un mes i mig, i després mengen carn exclusivament després del deslletament. A mesura que creixen amb els abrics adults als sis mesos, comencen a caçar amb la seva mare. Els nadons són cuidats per la seva mare fins als dos o dos anys d’edat, quan els cadells han d’atacar sols. Quan es caça, com en els Estats Units que permeten caçar lleons de muntanya, la vida mitjana d’un d’aquests gats és d’uns cinc anys. Deixats de viure una vida natural en llibertat, la majoria viuen uns 13 anys. La vida mitjana d’aquests grans gats als zoològics és d’uns 19 anys, tot i que alguns viuen més enllà dels 20 anys.

Població de lleons de muntanya

A partir del 2015, la població de lleons de muntanya existents apareix a la baixa a causa de la disminució de l’hàbitat, però estable. En general, l'espècie no està en perill. Això és excepcional, amb algunes excepcions, incloses les subespècies de les panteres de Florida i l'extint puma oriental. El puma oriental va ser declarat oficialment extingit el 2011 pel Servei de Pesca i Vida Silvestre dels Estats Units. A Florida, només queden 160 panteres. Un dels problemes més importants en la conservació del lleó de muntanya és la manca de recompenses clares de lleons en les darreres dècades. Els estats i altres països treballen ara per establir un recompte clar, com ara a Califòrnia. Però se sap que existeixen milers d’aquests gats als Estats Units, així com a tota Amèrica Central, Canadà i Amèrica del Sud. A Califòrnia, el Laboratori d’Investigacions de Vida Silvestre de Fish and Wildlife’s s’ha fixat l’objectiu de conèixer un recompte precís de lleons de muntanya a tot l’estat el 2022.

Mostra els 40 animals que comencen per M

Articles D'Interès