Linx

Classificació científica Lynx

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
Linx
Nom científic
felis sylvestris

Estat de conservació del linx:

Menor preocupació

Ubicació del linx:

Euràsia
Europa
Amèrica del nord

Dades del linx

Presa principal
Llebre, ocells, cérvols
Habitat
Boscos apartats i regions muntanyoses
Depredadors
Llop, coiot, humà, puma
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
4
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Llebre
Tipus
Mamífer
Eslògan
Viu als caus de les roques i sota les cornises!

Característiques físiques del linx

Color
  • Marró
  • Groc
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
50 mph
Esperança de vida
12-20 anys
Pes
10-25 kg (22-55 lliures)

Com a depredadors solitaris i furtius, el linx poques vegades és vist pels humans.



El linx canadenc és un dels gats salvatges més grans d’Amèrica del Nord, però altres espècies d’aquests gats també habiten Europa i Àsia. El linx és fàcil de detectar amb les seves enormes potes peludes, la cua grollera i les llargues orelles. Les enormes potes serveixen com a raquetes de neu naturals per ajudar-los a navegar pels boscos freds i nevats i les muntanyes que anomena casa.



Fets increïbles de Lynx!

  • Es tracta de gats salvatges solitaris que normalment només s’uneixen per aparellar-se
  • Quatre espècies d'aquests gats es troben a molts llocs del món, inclosos Amèrica del Nord, Rússia, Europa i Àsia
  • El linx és un depredador oportunista que generalment menja qualsevol presa que sigui capaç de matar
  • Aquests animals són fàcilment reconeixibles per les seves grans potes, les orelles tapades, la cua grollera i els colors del pelatge marró grisenc.

Nom científic de Lynx

El linx es refereix a quatre espècies de gats salvatges de cua tossuda que viuen als freds boscos d’Amèrica del Nord, Europa i Àsia. Tots aquests animals pertanyen a la classe Mammalia, a l’ordre dels carnívors, al subordre Feliformia, a la família Felidae i a la subfamília Felinae. El nom linx forma part del nom científic de cadascuna de les quatre espècies. S'origina a partir d'una antiga paraula grega que significava llum o brillantor. Es creu que el terme fa referència als ulls brillants i reflectants del linx. Les quatre espècies d’aquests animals són les següents:

  • Linx canadenc (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Linx euroasiàtic (linx L)
  • Linx ibèric (L pardinus)

Aspecte del linx

Les característiques més notables d’aquests gats són les seves enormes potes, les orelles tapades i la cua grollera. El color de l’animal varia segons l’espècie. El color del cos segueix un degradat de marró mitjà a marró daurat fins a clar com blanc grisenc. A totes les espècies es troba un pelut pelut. Normalment està marcat amb barres negres que semblen un llaç, però no sempre són visibles. Totes les espècies tenen pell blanca a la part inferior del cos.



La mida i el pes de l’animal depenen de l’espècie. El linx euroasiàtic és el més gran amb mascles que pesen entre 40 i 66 lliures. Es troba aproximadament a 27 polzades a l'espatlla. El linx canadenc pesa entre 18 i 31 lliures i es troba entre 19 i 22 polzades a l’espatlla. El linx ibèric pesa 28 lliures per als mascles i 20 lliures per a les femelles. L'alçada varia entre 23 i 27 polzades a l'espatlla. El llautó pesa entre 16 i 30 lliures i es manté entre 20 i 24 polzades a l’espatlla.

Bobcats tècnicament formen part de les espècies de linx, però tenen un aspecte una mica diferent en comparació amb les altres tres espècies. Normalment no tenen orelles llargues i les seves potes no són tan grans i encoixinades, a causa del seu hàbitat comú en climes càlids. El nom científic del llautó, rufus, al·ludeix a la seva coloració marró vermellós i sovint també té destacades taques negres.

Linx canadenc caminant en una capa de neu profunda al bosc en un dia assolellat. Lynx canadensis a la natura salvatge de l
Linx canadenc caminant en una capa de neu profunda al bosc en un dia assolellat.

Comportament del linx

Aquests gats solen ser animals solitaris. Poques vegades, petits grups d’aquests gats viatjaran junts i caçaran preses. Solen viure en caus excavats en cornises o escletxes rocoses. Aquí és on també crien els seus gatets. Un linx no sol portar els seus aliments al seu cau, tret que sigui una mare que necessiti alimentar els seus gatets. Aquests animals són molt furtius i són bons per evitar els assentaments humans, per això poques vegades es veuen.



Lynx Habitat

La majoria de les espècies deambulen pels boscos de gran altitud que ofereixen molta protecció amb arbusts densos, arbres i herba alta. Tot i que aquest gat salvatge generalment caça a terra, és totalment capaç d’escalar als arbres i nedar. El linx euroasiàtic viu al centre i nord d’Europa i fins a l’Índia, el nord de Pakistan i l’Iran, a prop del mont Damavand. Aquesta espècie es troba més sovint als països del nord d’Europa com Noruega, Finlàndia i Suècia, així com a la major part de Rússia.

El linx ibèric és molt més escàs i viu només a la zona sud d’Espanya. Abans vivia també a l’est de Portugal, però s’hi va extingir.

El linx canadenc viu principalment a Canadà i Alaska, però també es troba en alguns estats del nord dels EUA com Washington, Montana i Maine. El seu hàbitat són principalment boscos boreals, que també es coneixen com a boscos de neu i que consisteixen en gran part en arbres de coníferes.

El bobcat oscil·la més enllà del linx canadenc. Es troba al sud de Canadà, a la major part dels Estats Units continentals i al sud fins al nord de Mèxic. Viu tant a boscos com a prats.

Dieta del linx

Aquest animal és un depredador oportunista i pot caçar una àmplia gamma d’animals. És un estricte carnívor. El linx canadenc prefereix fortament el llebre de raquetes de neu , i la seva població fluctua amb la disponibilitat de la llebre. Tot i això, també caçarà peix , esquirols , conills , ocells , gall fer , gall dindi , i més. El linx euroasiàtic més gran sovint caça animals més grans com cérvols , rens , i fins i tot els alces.

Lynx Predators i amenaces

Aquests animals estan principalment amenaçats per altres depredadors més grans que ell i pels humans. El linx euroasiàtic és un dels depredadors més grans d'Europa, amb només el llop gris i ós marró sent més gran. A Amèrica del Nord, el puma, el llop gris i coiot representen amenaces al linx. Els humans sovint han caçat el linx pel seu pelatge, però algunes espècies ara estan protegides, segons la regió. El linx eurasiàtic i canadenc són els més vulnerables a la pèrdua d’hàbitat. Tots dos depenen també de que les preses es mantinguin sanes. El bobcat és la menys en perill d’extinció de totes les espècies de linx, i el seu nombre es manté fins als centenars de milers tot i ser activament caçat pels humans.

El linx ibèric és el més amenaçat d’aquestes espècies de gats. El 2004, només 100 animals vivien al sud d’Espanya. Gràcies als esforços de conservació del govern espanyol, s’han recuperat una mica. El 2014 es van trobar més de 300 animals a la mateixa zona.

Reproducció, nadons i vida útil del linx

El linx euroasiàtic s’aparella entre gener i abril i la femella té un període estral de quatre a set dies durant aquest temps. Els mascles fan grunyits profunds per alertar els possibles companys de la seva presència, mentre que les femelles emeten sons més suaus. Les femelles embarassades busquen llocs secrets per construir els seus nius, que sovint es troben a coves o caus. La gestació dura entre 67 i 74 dies i sol donar lloc a dos gatets. Tres o més gatets en una ventrada són poc freqüents. Aquests gatets tenen entre 8,5 i 15,2 unces. Estan coberts de pell de color marró grisenc i adquireixen un color adult complet durant 11 setmanes. Els seus ulls s’obren al cap d’uns 10 dies. Poden menjar aliments sòlids al voltant de les sis setmanes, però no es deslleten completament durant almenys cinc mesos. El linx mare surt del cau als dos o tres mesos després del naixement i els gatets l’acompanyen fins que arriben als 10 mesos.

El linx canadenc té una temporada d’aparellament d’un mes entre març i abril. Les aparellades i el marcatge amb orina són comportaments típics d’aparellament. La gestació és d'entre dos i tres mesos i la brossa resultant pot ser d'un gatet o fins a vuit. Les mides de les camades semblen variar en funció de la disponibilitat de les preses. Els gatets pesen entre 6,2 i 8,3 unces i no obren els ulls durant 14 dies. Aquests gatets també deixen les seves mares al voltant de 10 mesos.

La ventrada de linx ibèric neix entre març i setembre després d’un període de gestació de dos mesos. La majoria dels naixements són al març i abril. Aquests gatets pesen entre 7 i 8,8 unces. Als deu mesos, els gatets són majoritàriament independents, però molts queden amb la mare fins als 20 mesos d’edat. Se sap que entren en lluites violentes entre si, que sovint condueixen a la mort. Això comença a passar entre els 30 i els 60 dies d’edat.

Bobcats sol aparellar-se entre febrer i març. Un llaç masculí viatjarà amb una femella i s’aparellarà amb ella diverses vegades. El llaç femella criarà els gatets sols després del naixement. Les camades Bobcat generalment consten de dos a quatre gatets, però poden arribar a ser de sis. La gestació dura de 60 a 70 dies, cosa que sol donar lloc a un naixement d'abril o maig. Els gatets Bobcat obren els ulls al voltant de nou dies i són deslletats dos mesos. Entre els tres i els cinc mesos d’edat comencen a sortir del cau i viatgen amb la mare llautó.

El linx euroasiàtic ha viscut fins a 21 anys en captivitat. Se sap que el linx canadenc viu fins a 27 anys en captivitat i entre 10 i 16 anys en estat salvatge. El llaç viu entre 7 i 10 anys en llibertat, amb una excepció notable de 16 anys. En captivitat, el llautó més antic va viure 32 anys. El linx ibèric té una vida útil salvatge màxima de 13 anys.

Població de linx

El linx i el linx canadenc i eurasiàtic tenen un estat de conservació de menys preocupació . Es considera el linx ibèric en perill . A partir de 2015, 400 linxs ibèrics vivien a la península Ibèrica. Es calcula que la població dels lincs als Estats Units és de diversos centenars de milers. Es creu que la població de linx euroasiàtic supera les 45.000 persones i es considera generalment estable. La població de linx canadenc també és estable i es creu que és de desenes de milers.

Linx al zoo

El linx canadenc i el llautó són els més comuns d’aquests gats als zoològics dels Estats Units. Es troben fàcilment als zoològics de tot el país, inclosos els següents:

Lynx vs. Bobcat

El llautó és una espècie de linx, però el seu aspecte es distingeix fàcilment del linx canadenc, amb el qual comparteix una certa extensió. El llaç típicament té taques negres prominents i pell de color marró. El seu pelatge també és menys espès i no té llargues orelles ni les enormes potes d’un linx canadenc. El llautó es troba a gairebé qualsevol tipus d’hàbitat i s’estén a tot el territori dels Estats Units i del sud del Canadà. El linx canadenc es troba principalment en boscos de neu al Canadà i en algunes parts del nord dels Estats Units.

Mostra els 20 animals que comencen per L

Articles D'Interès