Llebre Àrtica

Classificació científica de la llebre àrtica

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Lagomorpha
Família
Leporidae
Gènere
Lepus
Nom científic
Lepus Arcticus

Estat de conservació de la llebre àrtica:

Menor preocupació

Ubicació de la llebre àrtica:

Amèrica del nord

Fets de la llebre àrtica

Presa principal
Herba, salze, flors
Característica distintiva
Pell gruixuda que canvia de color amb les estacions
Habitat
Tundra i zones rocoses
Depredadors
Mussol de les Neus, Guineu, Llop
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
6
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
Menja baies que es troben a la neu!

Característiques físiques de la llebre àrtica

Color
  • Gris
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
40 mph
Esperança de vida
De 3 a 8 anys
Pes
4 kg - 5 kg (9 lliures - 12 lliures)
Llargada
48 cm - 67 cm (19 a 26 polzades)

Les llebres àrtiques poden córrer fins a 40 milles per hora.




La llebre àrtica és la més gran de totes les llebres nord-americanes. Té unes urpes llargues als quatre peus, però aquestes a les potes posteriors són especialment llargues, per permetre-ho és excavar en gel i neu atapeïdes quan corre i fer un forat per refugiar-se. També és capaç de saltar a les potes posteriors tal com ho fa un cangur, movent-se a velocitats de fins a 48,3 km / h mentre salta. Quan corren amb els quatre peus a terra, poden arribar a 64,4 km / h. De color marró o gris blau a l’estiu, les llebres àrtiques es tornen blanques a l’hivern per ajudar a camuflar-les a la neu. A les parts més septentrionals de la seva àrea de distribució, són blancs tot l’any.



3 fets sobre la llebre àrtica

• Una llebre àrtica pot saltar com un cangur, utilitzant només les potes posteriors per impulsar-la.

• Les llebres àrtiques no només mengen plantes, també s’han vist menjant peix i carn.

• Les llebres àrtiques sovint viuen soles, però de vegades es reuneixen en grans grups formats per diversos centenars d’animals.

Arctic Hare Nom científic

El nom científic de la llebre àrtica ésLepus arcticus. La paraula 'Lepus'Prové de la paraula llatina per llebre, mentre que'arcticus”Fa referència a l’hàbitat natural d’aquestes llebres, l’àrtic. De vegades també se l'anomena 'conill polar'.

La família de les llebres àrtiques conté quatre subespècies:

• Lepus arct. arcticus

• Lepus arct. banksii

• Arcte de conill. groealandicus

• Lepus arct. monstrabilis



Aspecte i comportament de la llebre àrtica

Les llebres àrtiques, juntament amb altres membres de la família de les llebres, es confonen sovint amb els conills, però les dues espècies, tot i estar relacionades, són animals diferents. Les llebres solen tenir orelles més llargues i peus posteriors més llargs que els conills. La cua d’una llebre també és més llarga. En el cas de la llebre àrtica, les seves orelles són en realitat més curtes que altres tipus de llebres, cosa que l’ajuda a conservar la calor en el clima fred en què viu.

En gran part de la seva àrea de distribució, la llebre àrtica és de color gris marronós o blavós, però la capa superior es torna blanca a mesura que s’acosta l’hivern, tot i que el pelatge del ventre roman lleugerament més fosc. Aquest canvi ajuda a ocultar-lo dels depredadors durant diferents estacions. Les llebres àrtiques que viuen a l’extrem nord solen ser blanques tot l’any, ja que el seu entorn és sovint nevat. Les puntes de les seves orelles sempre són negres.

Una llebre àrtica fa 43 a 70 cm de llarg i pesa entre 3 i 5 kg. Aquesta mida té aproximadament la mateixa mida que un gat. No obstant això, una llebre àrtica gran pot arribar a ser força més gran i pesar fins a 7 quilos, aproximadament de la mateixa mida que un gos petit com el Lhasa Apso o el schnauzer en miniatura. La llebre àrtica mitjana es manté tan alta com els genolls d’un humà adult, tot i que les seves orelles solen arribar a ser una mica més altes.

Tot i que les llebres àrtiques són sovint solitàries i viuen soles la major part del temps, també de vegades es reuneixen en grups de sis a diversos centenars d’animals, que s’amunteguen junts per obtenir calor durant el fred fred de l’hivern àrtic. Aquests grups es coneixen amb diversos noms diferents, incloent un plum, una banda, una pell o un warren.

Les llebres solen ser molt tímides, una tècnica de supervivència necessària, ja que són caçades per molts depredadors diferents. Tot i que intentaran superar un depredador si cal, poden optar per estar quiets perquè els depredadors no se n’adonin. Les llebres àrtiques també poden seure altes a les potes posteriors, explorant 360 graus del seu entorn per trobar depredadors i amagar-se si en detecten un.

Llebre àrtica asseguda a terra

Hàbitat de la llebre àrtica

Les llebres àrtiques viuen a les parts més septentrionals del continent nord-americà. Estenen a gran part del nord de Canadà, el nord de Groenlàndia, les illes àrtiques canadenques, Terranova i Labrador. Properen a la tundra sense arbres que es troba en aquestes zones i no es deixa dissimular pel fred que es troba en aquests llocs durant gran part de l'any.

Els seus cossos estan fets per suportar les baixes temperatures de l’Àrtic. Aquestes llebres tenen les orelles curtes per ajudar-les a conservar la calor. També tenen pell gruixuda, cossos compactes, nassos petits i un alt percentatge de greix corporal que els ajuda a sobreviure a temperatures molt baixes.

Dieta de la llebre àrtica

Les llebres àrtiques es consideren omnívores, ja que la seva dieta normalment consisteix exclusivament en plantes però amb altres fonts d’aliments barrejades de tant en tant. El seu aliment normal inclou molsa, líquens i plantes llenyoses de tota mena. Depenent de la temporada, també consumiran baies, cabdells, arrels, fulles i escorça.

A més de les plantes, s’han observat llebres àrtiques menjant peixos i el contingut estomacal d’animals morts com els rens. Atès que la tundra àrtica pot ser un entorn extremadament dur, aquesta adaptació dietètica beneficia la llebre promovent la supervivència mitjançant una alimentació oportunista.

Amb els incisius més llargs i rectes de la família de les llebres, les llebres àrtiques també són capaces d’agafar plantes que creixen en llocs incòmodes, com entre roques, cosa que els permet trobar menjar on altres animals puguin morir de fam. A l’hivern també cavaran a la neu per trobar menjar.



Arctic Hare Predators i amenaces

La llebre àrtica és un aliment important per a gairebé tots els depredadors que existeixen a la part nord del continent nord-americà. Sense ells, molts animals que mengen carn no podrien sobreviure. Alguns dels depredadors de la llebre àrtica inclouen el guineu àrtica , la guineu vermella, el llop gris, l’ermini, els mussols nevats i el linx canadenc.

Els humans també són un depredador tradicional d’aquest animal. Moltes persones que viuen al territori de la llebre àrtica depenen de caçar-les per menjar i pel seu pelatge, que la gent transforma en roba de diversos tipus. Aquestes llebres de vegades són l'únic aliment disponible per als nadius americans que viuen a l'extrem nord.

El clima sever també pot suposar una amenaça per a la llebre àrtica, ja que pot ser difícil sobreviure al fred i fred hivernal. Això és especialment cert si les fonts d’aliment de la llebre estan enterrades sota una neu profunda. Les llebres es poden ajuntar per aconseguir calor, però si no troben menjar acabaran morint de gana

Reproducció de llebre àrtica, nadons i vida útil

Les llebres àrtiques s’aparellen a l’abril o al maig. Tot i que aquestes llebres solen agrupar-se en grans grups per alimentar-se i escalfar-se, durant la temporada de cria es separen entre elles i estableixen territoris individuals. Durant aquest temps, els mascles, anomenats dòlars, poden estalviar-se sobre les femelles, conegudes com ho fan, amb el mascle posant literalment les seves potes sobre l’esquena de la femella i participant en una mena de partit de boxa amb altres mascles segons afirma el seu company.

Finalment, cada llebre té el seu propi lloc, tot i que no és estrany que un mascle tingui més d’una sola femella per reproduir-se al seu territori. En aquest punt, cadascuna de les femelles estableix un niu, normalment en una depressió protegida al costat d’una roca o darrere d’un arbust. Recobrirà aquest punt amb una capa d’herba i després afegirà una coberta del seu propi cabell perquè el niu sigui suau i càlid.

La femella dóna a llum una sola ventrada de dos a vuit nadons una vegada a l’any, generalment des de finals de maig fins a juliol, tot i que a les parts més septentrionals del territori de la llebre els nadons poden néixer una mica més tard. A diferència dels nadons de conill, que neixen nus i cecs, els de llebre àrtica neixen amb un pelatge complet i els ulls oberts. Poden saltar pocs minuts després de néixer. Això els ajuda a escapar dels depredadors des de molt primerenca edat.

La mare es queda constantment amb els seus nadons, anomenats leverets, durant els primers dos dies, però després els joves es deixen cada cop més a si mateixos a mesura que la seva mare s’aventura a buscar menjar. Les palanques comencen a sortir del niu quan tenen entre dues o tres setmanes, però tornaran quan arribi el moment d’alletar. Els nadons s’independitzen ràpidament i, quan tenen vuit a nou setmanes, ja estan deslletats i sols. Són capaços de criar i tenir nadons propis l’estiu següent.

No se sap quant de temps poden viure les llebres àrtiques, ja que mai no s’ha mesurat amb precisió. Es creu que tenen una vida útil d’uns cinc anys en estat salvatge. No ho fan tan bé si són criats en captivitat, només viuen uns divuit mesos quan els humans els mantenen. Ningú sap per què no viuen tant temps en captivitat, ja que aquestes condicions sovint ajuden els animals proporcionant un subministrament abundant d’aliments i la manca de depredadors, però és probable que l’estrès de mantenir-se en condicions artificials redueixi la seva vida natural.

Població de llebre àrtica

Les llebres àrtiques no es consideren en perill d’extinció i es classifiquen com a “ Menor preocupació ”(LC) de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una organització que fa un seguiment de l’estat de la població de tots els animals. Tot i que no hi ha un recompte exacte pel que fa al nombre de llebres àrtiques que viuen en estat salvatge, la seva població existeix en gran part a l’Àrtic nord-americà i sembla estable. No hi ha cap raó per pensar que aquests animals estiguin en perill d’extinció en qualsevol moment en un futur previsible.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Articles D'Interès