Faisà

Classificació científica del faisà

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Galliformes
Família
Phasianidae
Gènere
Phasianus
Nom científic
Phasianus Colchicus

Estat de conservació del faisà:

Menor preocupació

Localització de faisans:

Àfrica
Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Amèrica del nord
Oceania
Sud Amèrica

Fets del faisà

Presa principal
Insectes, baies, llavors
Característica distintiva
Plomes de colors vius i llarga cua del mascle
Envergadura
71cm - 86cm (28in - 34in)
Habitat
Prats, camps i aiguamolls
Depredadors
Guineu, Gos, Humà
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Insectes
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
10
Eslògan
Les femelles ponen entre 8 i 12 ous per posta.

Característiques físiques del faisà

Color
  • Marró
  • Groc
  • xarxa
  • Negre
  • tan
  • Verd
  • taronja
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
18 mph
Esperança de vida
De 7 a 10 anys
Pes
0,9 kg - 1,5 kg (1,9 lliures - 3,3 lliures)
Llargada
53cm - 84cm (21in - 33in)

Els faisans són aus de caça precioses que presenten un plomatge preciós i potes llargues i potents. Es calcula que hi ha 49 espècies de faisà, però el faisà comú, el faisà daurat, el faisà de Reeves i el faisó platejat són alguns dels tipus més coneguts. L'ocell prové d'Àsia i va ser portat als Estats Units durant la dècada de 1880. Els faisans són capaços de volar, però hi són maldestres i prefereixen estar a terra. És l’ocell estatal de Dakota del Sud.



5 Fets del faisà

• Als faisans no els agrada volar

• L’espècie d’ocells té una llarga cua preciosa

• Els faisans daurats són de colors vius i impressionants

• Els faisans es banyen a la pols

• Els faisans tenen gust de pollastre, però tenen un sabor lleugerament més dolç



Nom científic de faisà

El nom científic del faisà comú és Phasianus colchicus, i l’ocell pertany a la família Phasianidae. L’ocell també forma part de la classe dels Aves. El seu nom d'espècie és colchicus, que és una paraula llatina que significa 'de Còlquida'. Antigament, la Còlquida era un país situat al mar Negre. Avui és el país de Geòrgia. Un nom alternatiu per al faisà comú és el faisà de coll anellat. Hi ha aproximadament 30 subespècies d’aquestes aus. Podeu identificar una au subespècie pel seu plomatge mascle. En particular, cercareu un anell blanc al coll de l’ocell o la manca d’un. El nom del gènere de l’ocell prové de la paraula llatina “phasianus”.

Aspecte i comportament del faisà

Els faisans masculins i femenins tenen un aspecte molt diferent. Els ocells mascles, també anomenats galls i galls, presenten màscares vermelles vibrants a la cara. Les seves cares estan envoltades de plomes de color verd brillant situades als costats del cap. Les femelles generalment no tenen adorns i solen tenir una tonalitat marró clar. La coloració bàsica de les femelles les manté més camuflades dels depredadors. Tant els mascles com les femelles tenen les cues llargues i punxegudes. La cua de l’ocell sol ser la meitat de la longitud total de l’ocell. Quan un faisà es creu en perill, emetrà un gruix gros. Els ocells també tenen forts músculs de les cames que els ajuden a fugir dels depredadors.

Un ocell adult mesura entre 21 i 34 polzades de llarg. Els ocells tenen una envergadura de les ales que oscil·la entre 28 i 34 polzades, i pesen de 2 a 3 lliures. Quan es tracta de viatjar d’un lloc a un altre, aquestes aus prefereixen caminar o córrer. No són lents. De fet, les aus poden córrer fins a 10 milles per hora. Si n’hauríeu de sobresaltar, pot sortir del seu amagatall i volar a l’aire a una velocitat de fins a 50 milles per hora.

El faisà daurat, també anomenat faisà xinès, és un ocell impressionant. Igual que els faisans comuns, els mascles i les femelles tenen un aspecte diferent. Els mascles fan entre 35 i 41 polzades de llarg amb les cues que representen més de la meitat de la longitud total d’un ocell. Les femelles són una mica més petites que els mascles. Tenen una mida d'entre 23 i 31 polzades de llarg. La cua d’una femella fa aproximadament la meitat de la seva longitud. L’envergadura d’aquest tipus de faisà fa unes 27 polzades. Aquest tipus de faisà pesa aproximadament 1 quilos.

Els galls presenten una coloració brillant que inclou una pinta daurada tenyida de vermell. Aquesta coloració comença a la punta del cap i al llarg del coll. L'ocell té un revestiment vermell brillant, una cua llarga i de color marró clar i ales fosques. La part inferior de l’esquena és daurada i la part superior de l’esquena és verda. Els mascles tenen els ulls grocs brillants. La seva gola, la cara i la barbeta són de color rovellat, mentre que els seus watts, pell, bec, potes i peus són grocs.

Les femelles no tenen un color tan viu. Les femelles tenen plomes marrons clapejades, així com cares, pits, gola i ales de color marró clar. Els seus peus són d’un groc clar. A més, les faisanes daurades són menys esponjoses que els mascles.

Les espècies d’ocells no tenen glàndules sudorípares. Si s’escalfen massa, respiraran de la mateixa manera que ho fan els gossos per expulsar qualsevol calor corporal addicional. Com passa amb altres criatures, incloses les persones, a aquests ocells no els agrada sortir amb el mal temps. En lloc de sortir, els ocells romandran a les seves cases durant dies alhora sense menjar.

Aquests ocells no migren. És possible que trobeu els ocells que queden sols o en grups reduïts. Els mascles poden ser agressius quan estableixen territoris reproductors. Per eliminar la brutícia, l’oli, les cèl·lules mortes de la pell i les plomes velles, es donaran banys de pols.



Faisà de peu a l’herba

Hàbitat de faisans

Aquestes aus viuen en una àmplia gamma d’hàbitats que van des del nivell del mar fins a zones de muntanya que fan 11.000 peus d’alçada. Els ocells resideixen a prats, deserts i boscos. Tot i adaptar-se a diversos hàbitats, les aus prefereixen certs tipus d’ambients per a activitats particulars. Per exemple, a la primavera i a l’estiu, descansen en arbusts i arbusts densos. Quan arriba la tardor, els ocells es traslladen a camps de conreu, aiguamolls boscosos i llocs amb males herbes. La nidificació a principis de temporada fa que els ocells busquin refugi al llarg de les línies de tanca, rases i vores herboses. A mesura que la vegetació comença a créixer més densa i alta a la primavera, els faisans traslladen les seves activitats de nidificació a camps d’alfals i camps de fenc. Aquests ocells fan el niu a terra, però a la nit, els ocells dormen en branques d’arbres.

El faisà daurat és originari de les zones muntanyoses de la Xina occidental i central. La gent va introduir aquest tipus de faisà al Regne Unit fa uns 100 anys.

Dieta de faisans

La dieta del faisà de coll anell varia segons les estacions. Durant l’hivern, els ocells mengen arrels, baies, grans i llavors. Quan arriba l’estiu, s’alegren d’insectes, aranyes i brots verds frescos. Si s’estan criant per menjar o fer esport, es necessiten uns 100 quilos de pinso, que és tan pesat com un cangur, per mantenir 50 pollets durant 6 setmanes. Es calcula que aquesta quantitat és de 2 lliures de pinso per a cada au durant les primeres sis setmanes. Com que els ocells arriben de les 6 setmanes a les 20 setmanes d’edat, cada ocell haurà de menjar aproximadament 1 lliura de pinso cada setmana.

Tot i que els faisans poden menjar cucs de terra a la natura, no doneu cucs als vostres ocells si esteu criant faisans. Els cucs poden representar un risc per a la salut, ja que poden transmetre els ous de diversos paràsits nocius.

Depredadors i amenaces de faisans

Entre els animals depredadors de faisans joves s’inclouen mussols , guineus i falcons mentre mofetes i mapaches els agrada alimentar-se d’ous de faisà. Els mussols i els falcons són capaços d’orientar fàcilment els ocells durant l’hivern perquè la neu disminueix la capacitat d’amagar-se d’un faisà. Tot i que actualment els faisans no estan en risc extingint-se , les poblacions d’ocells disminueixen a causa de les pèrdues d’hàbitat i l’excés de caça humana. De fet, en els seus hàbitats naturals, els caçadors han provocat que les aus arribessin a punt de desaparèixer. Les persones són responsables de la destrucció de l’hàbitat i de la recollida d’ous.

Els faisans també corren el risc de la grip aviària, que és una malaltia que afecta els ocells domèstics i els que estan en estat salvatge. Quan un ocell s’infecta de la malaltia, la pot transmetre a altres persones des de la seva saliva, femta i secrecions nasals.



Reproducció de faisans, nadons i vida útil

Els faisans solen iniciar el seu ritual d'aparellament a finals de març, i el seu punt màxim arriba al maig. Durant aquest temps, els faisans masculins reivindiquen els seus territoris. Aquests varien de mida des de diversos acres fins a àrees que mesuren una mitja secció o més. Per atraure una femella, el gall cantarà i estrenyirà. Si un altre mascle entra al seu territori, atacarà. Un ocell mascle també batrà les ales ràpidament, mostrant a una gallina que és fort i poderós. Per tant, la seva descendència també serà forta i poderosa.

Els faisans de coll anell fan els seus nius sota una bardissa o dins d’una coberta densa. Voregen els seus nius amb fulles i herba. De vegades, les aus femelles nien dins d’un niu que un altre ocell ha abandonat. Els faisans mascles són poliginis i sovint tenen un harem que inclou diverses aus femelles.

Els faisans produeixen de vuit a 15 ous. Són capaços de tenir fins a 18 ous, però en la majoria dels casos en tenen de 10 a 12. Els ous de faisà són de color oliva, i les femelles els ponen durant un període de dues a tres setmanes, d’abril a juny. Per als faisans, el temps d’incubació oscil·la entre els 22 i els 27 dies. Un cop hagin eclosionat els nadons faisans, romandran al costat de la seva mare durant unes setmanes. Tot i això, abandonaran el niu amb poques hores d’edat. Els pollets neixen amb els ulls oberts. També estan cobertes de plomall.

Com altres ocells, els nadons faisans s’anomenen pollets. Després de l’eclosió, els pollets creixen ràpidament. Poden volar amb només 12 a 14 dies. Els pollets semblen faisans adults un cop arriben a les 15 setmanes. Els pollets menjaran les mateixes coses que els adults. Sopen amb fruites, grans i fulles junt amb erugues, llagostes i altres insectes.

Els faisans són aus rapinyaires i, per tant, han d’enfrontar-se a les principals fonts de mortalitat que comencen des que es troben dins d’un ou dins d’un niu. Durant un hivern suau en un hàbitat protector, els faisans tenen una taxa de supervivència del 95%, però durant un hivern sever, les aus tenen una taxa de supervivència del 50%. Si l’hivern és suau i les aus es troben en un hàbitat pobre, tenen una taxa de supervivència del 80%. Si tenen un hivern dur en un hàbitat pobre, la seva taxa de supervivència és del 20%. A la natura, els faisans viuen d’1 a 2 anys. Quan es mantenen en captivitat, viuen fins a 18 anys.

Població de faisans

La població de faisans està disminuint en molts llocs. Durant els anys 60 i 70, més de 250.000 caçadors en van matar més d’un milió diverses vegades cada any només a l’estat de Illinois . Els canvis en l’agricultura i en l’ús de la terra per les persones han provocat un gran descens de la població de faisans. L'any 2000, s'estima que 59.000 caçadors van matar al voltant de 157.000 aus. Per a la temporada de caça del 2017 al 2018, aproximadament 12.500 caçadors van collir gairebé 34.000 ocells salvatges.

La població de faisans és diferent estat per estat. El 2018, Iowa va registrar millors nombres d’ocells. Després d'una enquesta, un equip d'avaluació de faisans va informar que trobava una mitjana de 21 aus per cada 30 milles. Per aquell any, l’estat calculava que tenia de 250.000 a 300.000 galls.

Mostra els 38 animals que comencen per P

Articles D'Interès