Ós panda gegant

Classificació científica de l’ós panda gegant

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Ursidae
Gènere
Ailuropoda
Nom científic
Ailuropoda melanoleuca

Estat de conservació de l’ós panda gegant:

vulnerable

Localització de l’Ós Panda Gegant:

Àsia

Dades divertides sobre l’ós panda gegant:

El bambú representa el 99% de la seva dieta.

Dades sobre l’ós panda gegant

Preses
Bambú, fruites, rosegadors
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
El bambú representa el 99% de la seva dieta.
Mida estimada de la població
2,000
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
L’extensió de l’os del canell actua com un polze
Altres noms)
Gatós ós gegant, ós de bambú
Període de gestació
5 mesos
Habitat
Bosc de bambú humit a gran altitud
Depredadors
Humans, lleopards, aus rapinyaires
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Diürn / Nocturn
Nom comú
Panda Gegant, Ós Panda Gegant
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Muntanyes del centre de la Xina
Eslògan
El bambú representa el 99% de la seva dieta.
Grup
Mamífer

Característiques físiques de l’ós panda gegant

Color
  • Marró
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
20 mph
Esperança de vida
20 - 35 anys
Pes
110 kg - 250 kg (242 lliures - 551 lliures)
Alçada
1,5 m - 1,8 m (4,9 peus - 6 peus)
Edat de maduresa sexual
4 - 8 anys
Era del deslletament
12 - 15 mesos

Classificació i evolució de l’ós panda gegant

El Panda Gegant és una espècie d’ós que es troba a les muntanyes del centre i l’oest de la Xina. Un dels animals més famosos i fàcilment identificables del món, el Panda Gegant també és un dels més rars i es troba sota una immensa amenaça en el seu entorn natural, principalment per la pèrdua d’hàbitat. El Panda Gegant és únic entre els óssos, ja que no hibernen, tenen bebès molt petits al néixer i sobreviuen amb una dieta gairebé totalment vegetariana. Des que el naturalista francès va descobrir el Panda Gegant el 1869 per primera vegada, s’ha convertit en un símbol mundial de conservació amb el World Wildlife Fund que el fa servir com a logotip. El poble xinès també veu el Panda Gegant com un símbol de pau i s’han realitzat nombrosos esforços per intentar protegir la resta de poblacions als seus hàbitats nadius.



Anatomia i aparença de l’ós panda gegant

El Panda Gegant és un ós de mida mitjana a gran que, com altres espècies, té un cap gran, una cua curta i un musell llarg amb un nas gran, cosa que els proporciona un excel·lent olfacte. El gruixut pelatge del Panda Gegant és de color blanc cremós, amb grans taques de negre a les extremitats, les espatlles, les orelles i el nas i unes taques negres distintives al voltant dels seus ulls petits. El Panda Gegant menja gairebé només bambú i, per tant, té diverses adaptacions físiques per ajudar-lo a consumir-lo, inclosa una extensió de l’os del canell que actua una mica com un polze, cosa que permet al Panda Gegant adherir-se a les tiges de bambú. També tenen mandíbules grans amb forts músculs mandibulars que, juntament amb els seus molars plans, permeten al Panda Gegant aixafar tiges i fulles de bambú per extreure els nutrients.



Distribució i hàbitat de l’ós panda gegant

Històricament, el Panda Gegant s'hauria trobat a les terres baixes de la conca del riu Yangtze, però l'augment de l'activitat humana en aquestes zones ha empès els pandes gegants a les muntanyes. Encara es troben poblacions remotes a sis cadenes muntanyoses diferents al centre i l'oest de la Xina, on habiten boscos de fulla ampla i coníferes amb un gruixut bambú de planta baixa a elevacions d'entre 5.000 i 13.000 peus. Aquests boscos de gran alçada són frescos, ennuvolats i humits i generalment estan sotmesos a un alt nivell de precipitacions. Es creu que la coloració única del Panda Gegant els pot ajudar a fondre’s en aquests boscos boirosos quan busquen menjar. No obstant això, la pèrdua d'aquests hàbitats a causa de la deforestació és l'amenaça més gran per al Panda Gegant en l'actualitat, ja que depenen gairebé únicament del bambú per sobreviure.

Comportament i estil de vida de l’ós panda gegant

El Panda Gegant és un animal solitari que ocupa un territori marcat amb secrecions de glàndules olfactives i marques de ratllades als arbres. Els pandes gegants mascles vaguen per casa més del doble que els de la femella, i el seu territori se superposa als de diverses pandes gegants femenines amb els quals té drets de reproducció. Com que el bambú no és especialment nutritiu, el Panda Gegant ha de menjar molt de bambú cada dia i pot consumir fins a 30 kg de fulles, brots i tiges de bambú, que representa aproximadament el 40% del seu pes corporal. Els pandes gegants, per tant, dediquen entre 12 i 15 hores al dia a picar bambú que fan asseguts, permetent que les seves potes davanteres s’adhereixin a les plantes. Tot i que sembla que el Panda Gegant passa tot el dia menjant o dormint, també se sap que és capaç d’escalar als arbres i fins i tot pot nedar bé quan cal.



Cicles de reproducció i vida de l’ós panda gegant

Els pandes gegants es reprodueixen entre març i maig, quan la femella comença a indicar que vol aparellar-se fent una sèrie de gemecs i brams per atreure un mascle. Després d’un període de gestació que dura uns cinc mesos, la femella Panda gegant dóna a llum a un o dos cadells a la base d’un arbre buit o cova. Els cadells d’ós Panda són molt poc desenvolupats al néixer, mesuren tan sols 15 cm i pesen només 100 g, encara que són més vulnerables pel fet que també són cecs i sense pèl i no comencen a arrossegar-se fins als tres mesos de vida. Fins i tot si una femella dóna a llum a bessons, només pot cuidar-ne un que vagi a l’esquena fins als 6 mesos i, després, sigui capaç de trotar al seu costat. Els cadells d’Ós Panda es deslleten quan tenen aproximadament un any, però no deixen la mare fins als 18 mesos. Alguns cadells poden romandre amb la seva mare durant uns anys fins que torni a quedar embarassada i marxin a establir un territori propi.

Dieta i presa de l’ós panda gegant

Tot i estar classificat com a animal carnívor (per no parlar d’una espècie d’ós), el Panda Gegant menja gairebé exclusivament bambú al bosc que l’envolta. Conegut per consumir més de 30 espècies diferents de plantes de bambú, els pandes gegants s’alimenten de diferents parts de la planta en diferents èpoques de l’any per tal de treure’n el màxim profit. Capaç de menjar fins a 30 kg de bambú al dia, el Giant Panda utilitza les seves fortes mandíbules per aixafar les diverses parts de la planta en una pasta més fàcilment digerible. Passant més de la meitat del dia menjant, els pandes gegants també complementen la seva dieta amb altres plantes, incloses herbes i fruits, així com rosegadors i ocells en ocasions. Tot i que poden menjar gairebé la meitat del seu pes corporal en parts de bambú en només un dia, el Panda Gegant encara necessita beure aigua i ho fa a partir de rierols de muntanya que són subministrats pel gel i la neu que es fonen més amunt dels vessants.

Predadors i amenaces dels ossos panda gegants

A causa de la gran mida i l’hàbitat únic del Panda Gegant, els adults no tenen depredadors naturals dins del seu món fresc i ple de bambú. Els cadells, però, són completament desemparats fins que tenen almenys un any i són depredats per depredadors més grans com els lleopards i les aus rapinyaires. No obstant això, els humans són l'amenaça més gran per als pandes gegants a les muntanyes xineses, ja que han caçat aquests remarcables animals pel seu pelatge únic, gairebé fins a l'extinció en algunes zones. Tot i que els durs càstigs per la caça furtiva han frenat la caça, els pandes gegants es troben sota una amenaça extrema per la pèrdua d’hàbitat en forma de desforestació per a la fusta i el desbrossament de terres per a l’agricultura. Per tant, han estat forçats a formar petites butxaques aïllades de la seva extensa àrea natural, i han estat sotmesos a greus descensos en la seva població.



Fets i característiques interessants sobre l’ós panda gegant

El Panda Gegant sempre ha fascinat a la gent i, per tant, porta diversos noms diferents amb el seu nom científic que significa 'peu de gat en blanc i negre' i el seu nom xinès es tradueix literalment per 'Gat de l'ós gegant', ja que el Panda Gegant té escletxes per als alumnes als seus ulls semblant a un gat. Els locals també els coneixen com l’ós de bambú a causa de la gran quantitat que consumeixen. Els cadells de Panda gegant són tan petits al néixer que pesen aproximadament el mateix que un ratolí mitjà i amb 100 g representen aproximadament el 0,001% del pes de la seva mare. A les muntanyes Qinling, a la província xinesa de Shaanxi, es pot trobar una petita població de pandes gegants marrons i blancs entre els blancs i negres estàndard. Els pandes gegants es comuniquen entre ells mitjançant una sèrie de trucades, on s’han identificat 11 sorolls de panda gegant diferents.

Relació de l’ós panda gegant amb els humans

El Panda Gegant ha estat admirat per la gent durant centenars d’anys, però més per les seves belles pells blanques i negres del passat. Des del seu descobriment pel món occidental i la realització de la seva consciència en llibertat, els pandes gegants s’han convertit en un dels grans animals més coneguts del món, amb projectes i esforços creixents per intentar salvar-los de l’extinció. No obstant això, s'han vist dràsticament afectats per l'augment de l'activitat humana en els seus hàbitats nadius, que en última instància ha provocat una enorme disminució de la població i l'aïllament de la resta de poblacions. Tot i el seu aspecte aparentment simpàtic, el Panda Gegant és una espècie d’ós i, tot i que els atacs contra els humans són rars, no és desconegut que es causin danys a les persones (particularment a aquells que intenten entrar en recintes captius).

Estat de conservació i vida actual de l’ós panda gegant

Durant dècades, el Panda Gegant va ser catalogat per la UICN com una espècie animal que es trobava en perill d’extinció a la natura. Es creia fermament que el Panda Gegant s’enfrontava a l’extinció en estat salvatge en un futur pròxim si no es feia més per protegir-lo. El govern xinès ha creat 33 reserves de panda gegant i més del 50% del seu hàbitat natural està ara protegit per llei. També s’ha dut a terme una àmplia investigació per evitar que el Panda Gegant s’extingís, però simplement no pot sobreviure sense els seus boscos de bambú únics. No obstant això, després de 10 anys d’augmentar la població a prop de 2.000 individus adults, el Panda Gegant ha estat eliminat de la llista d’espècies en perill d’extinció i, en canvi, és classificat com a Vulnerable per la UICN, principalment gràcies als esforços del govern xinès per no només protegir els seus recursos naturals. hàbitats però també mitjançant programes de reproducció amb èxit.

Mostra els 46 animals que comencen per G

Com es diu ós panda gegant a ...
BúlgarPanda gran
Anglèspanda
CatalàPanda gegant
TxecPanda gran
Danèspanda
AlemanyPanda gran
AnglèsPanda gegant
EsperantoGranda pant
EspanyolAiluropoda melanoleuca
EstoniàPanda gegant
FinèsIsopanda
FrancèsPanda gegant
HebreuUn panda gegant
CroataPanda gran
HongarèsPanda gegant
Indonesipanda
ItaliàAiluropoda melanoleuca
JaponèsPanda gegant
LlatíBig Panda
MalaiPanda gegant
NeerlandèsPanda gegant
Anglèspanda
PolonèsPanda gegant
PortuguèsPanda-gegant
AnglèsAiluropoda melanoleuca
EslovèPanda gegant
Anglèspanda
SuecPanda gegant
TurcDev panda
VietnamitaPanda gran
XinèsPanda
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Dades sobre el panda gegant, disponibles aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Informació sobre panda gegant, disponible aquí: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Articles D'Interès