Suportar

Classificació científica de l’ós

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Ursidae
Gènere
Ursus
Nom científic
Ursidae

Estat de conservació de l’ós:

En perill d’extinció

Localització de l’ós:

Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Amèrica del nord
Sud Amèrica

Fets de l’ós

Presa principal
Peixos, nèctar, insectes
Característica distintiva
Dents i potes grans i cos fort
Habitat
Regions forestals i muntanyoses
Depredadors
Humà, Llop, Gats salvatges
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Peix
Tipus
Mamífer
Eslògan
Hi ha 8 espècies diferents!

Característiques físiques de l’ós

Color
  • Marró
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
35 mph
Esperança de vida
15 - 35 anys
Pes
27 kg - 450 kg (60 lliures - 990 lliures)
Alçada
1,2 m - 3,3 m (4 peus - 11 peus)

Alguns óssos asiàtics construeixen nius en arbres similars al d’un ocell.



Hi ha vuit espècies d’óssos diferents a tot el món amb un estat de conservació que va des de la vulerabilitat fins a la menor preocupació. Depenent de l’espècie d’ós, els hàbitats inclouen Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Àsia i les regions polars més septentrionals. Tot i que no solen ser una amenaça per als éssers humans, els óssos poden ser molt perillosos si es sorprenen, se’ls provoca o s’acosten quan hi ha ossos joves (cadells).



Fets principals sobre l’ós

Tot i que es considera una espècie carnívora, la majoria dels óssos mengen vegetació com a principal font d’aliment.

Els óssos lluitaran fins a la mort pels membres de la família.

Molts experts en óssos creuen que els ossos poden olorar fins a 20 milles de distància.

Tipus d’ós: les 8 espècies d’óssos

Hi ha vuit espècies úniques d’ós que varien en mida, aparença i preferència alimentària. Els podeu trobar principalment a tota Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa i Àsia. Els tipus d’espècies d’ós inclouen:



  • Ós negre asiàtic (Ós negre asiàtic): l’ós negre asiàtic, també anomenat ós de la lluna, és principalment una espècie d’ós herbívor que es troba principalment al sud d’Àsia, l’Afganistan i algunes parts del Japó. Sovint es troben als arbres de les zones muntanyenques.
  • Ós marró - L'ós bru, també conegut com l'ós grizzly, es troba a Amèrica del Nord, Àsia i Europa. Són més notables per les gepes que descansen sobre les seves espatlles i el seu gran físic marró. Aquestes espècies d’ós són les que menys probablement s’extingiran de tots els óssos, en aquest moment.
  • Ós negre nord-americà - L'ós negre nord-americà es pot trobar des del nord de Canadà fins a Mèxic central. No té preferència climàtica. Fins i tot s’alimentaran de cactus de figuera de figuera. Aquesta espècie d’ós prefereix les regions muntanyoses. Tot i això, també els trobareu a prats i aiguamolls.
  • Ós polar - Els óssos polars només es troben a la regió àrtica que envolta el pol nord. Viatgen per blocs de gel glacials flotants. A mesura que es fonen aquests paquets de gel, l’amenaça per a l’existència d’óssos polars augmenta i els fa molt susceptibles a l’extinció.
  • Ós amb ulleres - L’ós amb ulleres, també anomenat ós andí, gaudeix passant temps als arbres. Són les úniques espècies d’óssos que viuen a Amèrica del Sud. Aquests óssos són vulnerables a l’extinció a causa de la mort humana amb finalitats de lucre i a causa de la mitologia.
  • Ós panda - L'ós Panda podria ser l'ós més conegut del planeta per la seva aparença adorable. Principalment festegen amb bambú a la Xina central. Els óssos panda es consideren en perill d’extinció a causa de la demanda al mercat negre.
  • Ós mandrós: l’ós mandrós rep el seu homònim a causa de les similituds de l’animal mandrós. El musell llarg els permet consumir preses que no solen estar associades a óssos, incloses formigues i tèrmits. Els óssos mandrosos es troben a l’Índia i Sri Lanka.
  • Ós del Sol - Els óssos solars són distintius a causa de les seves marques crema i creixent al pit. Com que mengen sovint nius d’abelles, se’ls sol anomenar ossos de mel. Els podeu trobar a Malàisia i Indonèsia i són vulnerables a l’extinció a causa de la deforestació.

Porteu noms científics

El nom familiar de l’espècie d’ós és Ursidae i Ursus és el gènere, que significa ós en llatí. A continuació es detallen les vuit espècies del gènere d’óssos de la família dels óssos:

Aspecte i comportament de l’ós

Els óssos es distingeixen pels seus cossos basats en pells i fortes urpes. Alguns pugen als arbres i altres neden. Algunes subespècies d’ós tenen marques encara més distintives al voltant dels ulls i al pit que les diferencien de les altres.

Al llarg del temps, diverses espècies d’ós s’han anat adaptant als seus entorns. Per exemple, els óssos polars són blancs per combinar-se amb la neu i els óssos negres nord-americans tenen hàbits alimentaris versàtils que inclouen cultius de blat de moro i cactus segons la seva regió de residència.

Tots els óssos tenen un sentit agut de l’olfacte, de l’oïda i de la vista. Sovint escolten i oloren els humans abans de veure’ls i fugir com a resultat. Els óssos són criatures solitàries per naturalesa. Tot i això, les mares i els cadells viatjaran junts i els óssos viatjaran en parelles durant les temporades d’aparellament.

  • Ós negre asiàtic: 50 - 116 kg (110 - 255 lliures)
  • Ós bru: 93 - 410 kg (205 - 900 lliures)
  • Ós negre nord-americà de 39 a 409 kg (86 a 900 lliures)
  • Ós polar 200 - 682 kg (440 - 1.500 lliures)
  • Ós amb ulleres de 64 a 125 kg (140 a 275 lliures)
  • Panda Bear 70-125 kg (155-275 lliures)
  • Bear Sloth 55-141 kg (120-310 lliures)
  • Sun Bear 22 - 50 kg (50 - 110 lliures)

Hàbitats de l’ós

Les regions geogràfiques de les espècies d’ós són tan diverses com la seva aparença. La majoria de les espècies d’ós prefereixen viure dins el dosser d’un bosc dens. Podeu trobar óssos a tota Amèrica del Nord, Europa, Àsia i Àfrica. Mai no van arribar a l'Antàrtida ni a Austràlia. Tot i que els ossos són curiosos per naturalesa, moltes vegades, si senten o fan olor a un ésser humà, amagaran un arbre. Alguns óssos prefereixen cotes més altes, com l’ós negre asiàtic, i d’altres prefereixen regions costaneres, com els óssos polars. Fins i tot trobareu óssos en climes desèrtics, inclosos els óssos amb ulleres i els ossos negres americans. Les poblacions d’óssos que no poden adaptar-se als nous hàbitats són vulnerables a l’extinció, ja que les seves cases actuals són destruïdes per al desenvolupament i per a la fusta.



Alimentació i dieta de l’ós

Els óssos han demostrat que poden sobreviure amb gairebé qualsevol cosa. La majoria dels óssos mengen vegetació, com ara que l’ós panda menja bambú. Tot i això, molts óssos nord-americans s’han adaptat als seus entorns i menjaran altres animals i peixos, inclosos els alces, el caribú i el salmó. L'ós polar, també conegut com l'ós marítim, és un animal carnívor ja que solen menjar foques, a més de balenes i morses més petites de tant en tant. I l’ós gandul sobreviu de formigues i tèrmits.

Existeix una preocupació creixent pels óssos que mengen menjar humà, ja que els fa destruir béns i fins i tot irrompre a les llars per buscar-ne més. Finalment, aquests óssos es deixen caure a mesura que esdevenen una amenaça creixent per als humans. Aquest tràgic resultat és evitable sempre que els humans no alimentin ossos salvatges. En rares ocasions, els óssos mengen una planta verinosa per error i moren. A part d’això, els óssos poden menjar gairebé qualsevol cosa per viure.

Població d’óssos

Avui en dia, totes les espècies d’ós són una mica susceptibles a l’extinció. Algunes espècies d’ós són més vulnerables que d’altres. Els óssos negres asiàtics, els óssos polars, els óssos panda, els mandrosos i els ossos solars es consideren vulnerables a l’extinció. Els óssos marrons es classifiquen com a estables, i els óssos negres nord-americans en realitat augmenten en població i es consideren com a mínim preocupants en aquest moment.

  • Ós negre asiàtic: menys de 50.000
  • Ós bru - 200.000
  • Ós negre nord-americà: 600.000
  • Ós polar: de 20.000 a 25.000
  • Ós amb ulleres: menys de 2.000
  • Ós panda: 2.000
  • Ós mandrós: de 7.000 a 10.000
  • Ós del Sol: desconegut, possiblement inferior a 1.000

Extinció de l’ós

Tot i que diverses espècies d’ós actuals són vulnerables a l’extinció, només unes poques espècies o subespècies d’ós s’han extingit en la història recent. Això inclou l’ós grizzly californià a la dècada de 1920 i l’ós grizzly mexicà a la dècada de 1960. Tots dos es van extingir a causa de la caça. El mateix passa amb l’ós Atlas. L'ós Atlas era l'únic ós originari d'Àfrica. Va ser caçat fins a l'extinció a la dècada de 1870.

L'ós panda gegant estava gairebé desaparegut en els darrers temps, quan es van fer esforços dràstics per salvar l'espècie. Molts científics creuen que l’ós polar es troba en una greu amenaça a causa del canvi climàtic. La seva existència pot estar directament relacionada amb la seva capacitat d'adaptació. Fa milers d’anys es creu que existien una sèrie d’espècies d’ós abans de la seva extinció.

L’ós gegant de cara curta era un ós carnívor que feia 12 peus d’alçada, corria més de 40 mph, pesava més de 1.500 lliures i vivia a la meitat nord d’Amèrica del Nord. Es va extingir cap al final de l’era glacial a causa de la pèrdua d’hàbitat. Els óssos rupestres van residir a gran part d’Europa i es van extingir fa uns 25.000 anys abans que comencés l’última era glacial. Es creia que pesaven fins a 1.500 lliures igual que l’ós de cara curta.

Osos depredadors i amenaces

Els cadells d’ós són particularment susceptibles a qualsevol nombre de depredadors, com cois i llops; no obstant això, els óssos adults experimenten molt pocs depredadors naturals. Els depredadors principals que es dirigeixen als ossos són altres ossos i humans. La caça il·legal d’ós és probablement el seu major depredador. Algunes cultures busquen ossos per la seva carn i diverses parts del cos i òrgans per vendre al mercat negre. El canvi ambiental és una altra amenaça important per als óssos, els seus hàbitats naturals i les seves fonts d’aliment. I la deforestació i el desenvolupament humà també amenacen moltes espècies i subespècies d’óssos.

Aparellament d’óssos, nadons i vida útil

Durant la primavera es produeix un procés de festeig entre un ós mascle i una femella. Els ossos mascles són promiscus i s’aparellen amb diversos ossos femelles si és possible amb el pas del temps. Només els mascles més grans s’aparellaran a causa de l’alt nivell de competència. A causa d’aquesta competència, les ósses femenines també prendran diverses parelles a la seva vida. No obstant això, durant el procés de cortejatge i aparellament, tots dos óssos es van tornar gairebé inseparables. L’època de cria i aparellament dura de maig a principis de juliol. Les femelles solen parir al gener i febrer.

Les ósses femelles s’aparellen i experimenten un òvul i embrions fecundats com els humans. Donaran a llum entre un i sis cadells d’ós. Els óssos mares són força afectuosos i protectors. Cuidaran i cauran amb els seus cadells fins a tres anys, sovint menys. Durant aquest temps, els cadells s’alimentaran de la llet materna i dels aliments recollits per la mare i per ells mateixos. Quan toca separar-se, els cadells no s’ho prenen bé. Com a resultat, els germans sovint es mantenen junts durant una durada després de la separació inicial.

La vida mitjana de cada espècie d'ós varia, incloent:

  • Ós negre asiàtic: de 25 a 30 anys, el més antic registrat: 42 anys
  • Ós bru: de 20 a 30 anys, el més antic registrat: 40 anys
  • Ós negre nord-americà: 20 anys, el més antic registrat: 39 anys
  • Ós polar: de 20 a 30 anys, el més antic registrat: 45 anys
  • Ós amb ulleres: 20 anys, el més antic registrat: 37 anys
  • Panda Bear: de 15 a 20 anys, el més vell del registre: 38 anys
  • Bear Sloth - 20 anys, el més antic registrat: 27 anys
  • Sun Bear - 25 anys, el més antic registrat: 34 anys

És important tenir en compte que la majoria d’espècies d’ós viuen més temps en captivitat que en estat salvatge. Les mitjanes indicades anteriorment representen la vida mitjana d’un ós salvatge. L'edat més antiga que es registra és representativa de qualsevol ós independentment de ser salvatge o captiu. A mesura que els óssos envelleixen, la seva salut comença a disminuir igual que amb els humans, incloent-hi la salut dental, la vista i un embrutiment general dels sentits. Això afecta molt la seva qualitat de vida i la seva capacitat de sobreviure

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès