Ós polar

Classificació científica de l’ós polar

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Ursidae
Gènere
Ursus
Nom científic
l’ós polar

Estat de conservació de l’ós polar:

vulnerable

Localització de l’ós polar:

Euràsia
Europa
Amèrica del nord
oceà

Dades divertides de l’ós polar:

Es podria extingir en els propers 30 anys.

Dades sobre l’ós polar

Preses
Foca, morsa, aus marines
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Es podria extingir en els propers 30 anys.
Mida estimada de la població
20,000-25,000
Amenaça més gran
Escalfament global
Característica més distintiva
Pell no clara i pell negra
Altres noms)
Nanuuq
Període de gestació
De 6 a 9 mesos
Tipus d’aigua
Aigua salada
Habitat
Camps de gel costaners i gel flotant
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Ós polar
Nombre d'espècies
1
Ubicació
oceà Àrtic
Eslògan
Es podria extingir en els propers 30 anys.
Grup
Mamífer

Característiques físiques de l’ós polar

Color
  • Groc
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
20 - 30 anys
Pes
150 kg - 600 kg (330 lliures - 1.322 lliures)
Llargada
2 m - 2,5 m (6,5 peus - 8,3 peus)
Edat de maduresa sexual
3 - 5 anys
Era del deslletament
2 - 3 anys

Classificació i evolució de l’ós polar

L'ós polar és una gran espècie d'ós que es troba als camps de gel de l'oceà Àrtic. És l’espècie d’ós més gran del món (a excepció dels óssos marrons Kodiak que es troben a Alaska i que poden arribar a mides similars), amb mascles que pesen sovint al voltant dels 600 kg. Es creu que està estretament relacionat amb l’Ós bru, el nom dels Óssos Polars significa en realitat “Ós marí”, ja que se sap que no només passen molt de temps a prop de la costa, sinó que també són nedadors forts i capaços que s’han vist fins a 100 milles del gel o terra més propers. Tanmateix, s’estan veient afectats per l’escalfament global, ja que el gel en el qual depenen tant desapareix ràpidament i ha fet que l’ós polar es converteixi en un fort símbol dels efectes del canvi climàtic. Les poblacions d’Ós Polars també han caigut a l’oceà Àrtic a causa de la caça, la contaminació i les perforacions de petroli i gas, cosa que fa que siguin tan catalogades com a espècies amenaçades.



Anatomia i aparença de l’ós polar

Els óssos polars adults solen mesurar més de dos metres de longitud i pesar al voltant de mitja tona. Tot i que les femelles són molt més lleugeres que els seus homòlegs masculins, gairebé el doble del seu pes. Els óssos polars són un dels pocs mamífers grans que es troben en condicions tan hostils i s’han adaptat bé a la seva vida sobre el gel. El seu pelatge és espès i dens i està format per un revestiment càlid amb pèls de protecció més llargs a la part superior, que són tubs clars i buits que atrapen la calor del sol i la transmeten directament a la seva pell negra, que després absorbeix la calor benvinguda. L’Ós polar té un cos fort i musculós amb unes potes davanteres amples que ajuden a remar a l’aigua i una pell a la part inferior dels peus que no només ajuda a mantenir-los calents, sinó que també li proporciona una adherència addicional quan es mou per gel. Tenen el coll molt llarg en comparació amb altres espècies d’ós, cosa que permet que el seu cap es mantingui sobre l’aigua mentre neda. També tenen morrions més allargats i orelles més petites que els seus parents.



Distribució i hàbitat de l’ós polar

Els óssos polars es troben a les costes gèlides que envolten el pol nord i al sud fins a la badia Hudson. Al voltant del 60% dels óssos polars es poden trobar al nord de Canadà amb la resta d’individus distribuïts per Groenlàndia, Alaska, Svalbard i Rússia, on solen trobar-se relativament a prop de l’oceà, recorrent enormes distàncies a través dels camps de gel. Les poblacions d’Ós Polars han caigut dràsticament a tota la seva àrea de distribució natural, amb l’amenaça més gran que suposa aquest enorme carnívor l’escalfament global. Tot i que els óssos polars estan acostumats als canvis estacionals al cercle polar àrtic, el desglaç estival es produeix any rere any més d'hora, de manera que els óssos polars tenen menys temps per caçar sobre el gel abans que desaparegui. Els seus hàbitats precaris també es veuen greument afectats per la invasió humana en formes de caça, assentaments creixents i l'alliberament de contaminants químics a l'aigua.

Comportament i estil de vida de l’ós polar

L’Ós polar és un animal solitari que no només pot córrer a velocitats de fins a 25 mph, sinó que la seva forta capacitat per nedar a 6 mph el converteix en un depredador vertaderament àpex dins del seu entorn. Aquests mamífers semiaquàtics poden caçar tant sobre el gel com a l’aigua i se sap que neden a grans distàncies a través de l’oceà obert a la recerca d’aliment. Els óssos polars poden capbussar-se sota l’aigua per atrapar les seves preses, cosa que fan mantenint els ulls oberts i mantenint la respiració fins a dos minuts. A la terra solen caçar amb dues tècniques principals: o persegueixen les seves preses o seuen esperant al costat d’un forat de respiració fins a moltes hores, abans d’emboscar el segell quan emergeix. Menjar foques és vital per a la supervivència de l’ós polar, ja que són capaços de proporcionar-li un menjar amb molta energia. Tanmateix, durant el curt estiu àrtic, els óssos polars es veuen obligats a situar-se més al nord mentre el gel retrocedeix quan s’han d’alimentar d’altres animals més a l’interior.



Reproducció de l'ós polar i cicles de vida

Els óssos polars tendeixen a reproduir-se a la primavera entre abril i maig, amb el període de gestació que varia considerablement (segons la salut de la femella) a causa d’un període d’implantació retardada. Després de fins a 9 mesos després, la femella dóna a llum entre 1 i 4 cadells en un cau que ha excavat a la neu o al terra. Els cadells pesen poc més de mig quilo quan són nounats, són sense pèl i no poden veure. Les femelles entren als seus caus cap al final de la tardor i no surten amb els seus cadells fins que les dures condicions hivernals s’han convertit en primavera. Tot i que els cadells d’Ós polar comencen a menjar aliments sòlids quan tenen uns 5 mesos d’edat, no es deslleten fins que tenen entre dos i tres anys. Se sap que els cadells solen jugar a lluitar amb altres cadells que consisteixen en lluitar i perseguir-se, juntament amb descarregar les dents i fins i tot mossegar-se els uns als altres, però sense causar danys. Aquests jocs són fonamentals perquè els cadells d’Ós polar aprenguin a lluitar i, per tant, es defensin amb èxit un cop deixin la mare i visquin sols.

Dieta i presa de l’ós polar

L'Ós polar és el mamífer carnívor més gran de la terra i ha de caçar regularment per assegurar-se que estigui ben alimentat i mantingui la seva capa aïllant de greix per mantenir-lo calent. Les pells i la grassa de les foques anellades constitueixen la major part de la dieta dels óssos polars, ja que sovint deixen la resta de carn, que proporciona una important font d’aliment per a altres animals com les guineus àrtiques. Tot i que les foques són la seva principal font d’aliment, els óssos polars també mengen ocells, baies, peixos i rens (especialment durant els mesos d’estiu més complicats) juntament amb alguna que altra morsa. Les canals de grans mamífers marins, com ara foques, morses i fins i tot balenes, també proporcionen una font d’aliment habitual per als óssos polars que es diu que tenen un olfacte tan bo que són capaços d’ensumar-los a una distància considerable. També se sap que els óssos polars entren a les fosses subterrànies per caçar els cadells que hi ha dins.

Predadors i amenaces de l’ós polar

A causa del fet que l’Ós polar és un depredador enorme i ferotge, no hi ha animals que els depredin al seu entorn. Solen tenir més problemes amb altres óssos polars i les femelles protegiran els seus cadells ferotge dels mascles que poden intentar fer-los mal. Tanmateix, els éssers humans són, amb diferència, l’amenaça més gran per a la disminució de la població d’Ós Polars, ja que els han caçat amb avidesa des de la seva arribada a l’oceà Àrtic als anys 1600 fins a mitjan anys setanta, quan van caure les prohibicions internacionals de caça. Juntament amb els camps de gel retrocedits que són crucials per a la supervivència de l’ós polar causat pel canvi climàtic, també són molt afectats per les perforacions de petroli i gas, l’augment de l’activitat marítima i l’augment dels nivells de productes químics industrials que contaminen l’aigua. L'ós polar té una taxa de reproducció relativament lenta, cosa que significa que les poblacions no només disminueixen ràpidament, sinó que no creixen prou ràpidament per mantenir-se. Alguns experts afirmen que l'ós polar es podria extingir de la natura en els propers 30 anys.



Fets i característiques d’interès de l’ós polar

Abans que les dures condicions hivernals hagin arribat completament, els óssos polars femelles es caven un cau a la neu on hibernen durant aquests mesos hostils (i on donen a llum els seus cadells) i només surten a la primavera. Se sap que aquests caus són fins a quaranta graus més càlids que l’exterior, però els mascles prefereixen estar actius durant tot l’any. Els óssos polars tenen una capa de gruix sota la pell que pot fer fins a 4 centímetres de gruix i ajuda a mantenir-los calents. De fet, estan tan ben aïllats que els óssos polars s’han de moure lentament la majoria del temps perquè no s’escalfin massa. Els óssos polars deixen la pell a l’estiu, cosa que significa que semblen més blancs a principis de tardor. A la primavera, però, les seves capes semblen de color més groc, cosa que es creu que es deu en part als olis que es troben a les pells de foca.

Relació de l’Ós polar amb els humans

Abans dels anys 1600, quan els caçadors europeus, russos i nord-americans van arribar al cor del cercle polar àrtic, només els nadius en sabien realment res. Els óssos polars van ser caçats sense pietat fins al 1973, quan un acord internacional va posar fi a aquesta caça incontrolada. Encara avui es permet als indígenes caçar l'ós polar per a usos tradicionals, però la major amenaça per als óssos polars és la plataforma de gel que es fon ràpidament. Es creu que l’escalfament global causat per la gent el redueix tan ràpidament, que alguns diuen que el seu límit sud de la badia Hudson no tindrà cap gel per a l’any 2080. Se sap que els óssos polars són agressius envers els humans amb atacs reportats, inclosos l’incident més recent i famós a Svalbard, quan diversos adolescents i els seus líders de l’expedició van ser atacats per un ós polar al seu campament.

Estat i vida actual de la conservació de l’ós polar

Avui l’ós polar ha estat inclòs a la llista vermella de la UICN com una espècie vulnerable al seu entorn natural. Tot i que les prohibicions internacionals de caça han evitat un nivell tan alt de caça, els esforços de conservació dins del cercle polar àrtic demostren ser durs, amb la única cosa que l’ós polar necessita per sobreviure i desapareix cada any més. L’augment dels nivells d’activitat industrial al seu entorn natural també provoca una disminució de la qualitat dels seus hàbitats restants. Es calcula que queden entre 20.000 i 25.000 óssos polars deambulant a prop del pol nord, la majoria d’aquests es troben al nord de Canadà.

Mostra els 38 animals que comencen per P

Com es diu Ós polar a ...
BúlgarÓs Blanc
TxecL’ós polar
DanèsÓs polar
AlemanyÓs de gel
AnglèsÓs polar
EsperantoUrso en blanc
Espanyolós polar
EstoniàÓs polar
FrancèsÓs Blanc
FinèsÓs polar
Hebreuós polar
CroataÓs polar
IndonesiÓs polar
ItaliàÓs polar
XinèsÓs polar
MalaiÓs polar
NeerlandèsÓs polar
AnglèsÓs polar
Polonèsós polar
PortuguèsÓs polar
AnglèsUrs polar
SuecÓs polar
TurcGel de Kutup
JaponèsÓs Hokkyo
HongarèsÓs polar
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Informació sobre l’ós polar, disponible aquí: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Dades sobre l’ós polar, disponibles aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Amenaces de l'ós polar, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Articles D'Interès