Formiguer

Classificació Científica Anteater

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Xenarthra
Família
Myrmecophagidae
Gènere
Tamandua
Nom científic
Myrmecophaga Tridactyla

Estat de conservació dels formiguers:

Gairebé amenaçat

Ubicació del formiguer:

Centreamèrica
Sud Amèrica

Dades del formiguer

Presa principal
Formigues, tèrmits, insectes
Característica distintiva
Musell allargat i llarga llengua enganxosa
Habitat
Bosc i prats
Depredadors
Puma, Serps, Jaguar
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Formigues
Tipus
Mamífer
Eslògan
Es troba a tot l’hemisferi sud.

Característiques físiques del formiguer

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
18 mph
Esperança de vida
9 - 20 anys
Pes
18 kg - 40 kg (40 lliures - 88 lliures)
Llargada
0,9 m - 2,1 m (3 peus - 7 peus)

'Un sol formiguer pot consumir fins a 35.000 formigues en un dia.'



El formiguer fa referència a diversos mamífers menjadors d’insectes de mida mitjana que es troben a l’hemisferi sud. Són animals edentats, és a dir, que no tenen dents. No obstant això, utilitzen la seva llarga llengua per menjar els insectes que formen la major part de la seva dieta. Els formiguers gegants, la més coneguda de les quatre espècies, poden consumir fins a 35.000 formigues o tèrmits en un sol dia. La majoria dels zoòlegs us diran: 'No us enganxeu amb un formiguer perquè realment no vol ser amics'



5 fets increïbles de formiguers

  • El formiguer téla llengua més llarga de qualsevol animalen relació amb la seva mida corporal.
  • El pigmeu mandros és un dels parents més propers del formiguer, però el seu avantpassat comú síamb més de 55 milions d’anys.
  • Les seves potes, que semblen cares de panda, formen part de la coloració protectora del formiguer gegant. Els formiguers nadons tenen coloració similar, quepermet al bebè 'desaparèixer' mentre fa que la seva mare sembli més gran.
  • Les potes de les quatre espècies són enormes,urpes llargues i afiladesque requereixen que els animals caminin sobre els artells o els canells per evitar fer-se un punyal.

Nom científic Anteater

El nom científic del formiguer gegant ésMyrmecophaga tridactyla, d'origen grec i que significa formiguer de tres dits. Aquest és l’animal que la majoria de la gent pensa en referir-se als formiguers. Altres formiguers són els tamanduas del sud (Tamandua tetradactyla), formiguers del nord (Tamandua mexicana) i formiguers sedosos (Cíclops didàctils), l’animal més petit d’aquest classificació . Tamandua significa formiguer en la llengua materna tupí i en portuguès brasiler. Tetradactyla és grec per a quatre arpes. Cíclops, també del grec, significa esquirol , mentre que didàctil significa dos dits.

Aspecte i comportament dels formiguers

De les quatre espècies de formiguers, el formiguer gegant és el més gran, generalment mesura de cinc a vuit peus de llargada des del nas fins a la cua, i pesa fins a 140 lliures. Té un nas llarg i un cap estret amb ulls petits i orelles rodones. Els formiguers gegants tenen el cabell gris o marró gruixut amb una franja blanca i negra que recorre la longitud del cos. La cua espessa té dos o tres metres de llarg.



Els formiguers gegants tenen llargues urpes davanteres, que s’enrotllen per caminar. Utilitzen les seves potents potes i urpes per allunyar els animals més grans i poden arribar a ser agressius quan són arraconats, recolzant-se a les potes posteriors, fent servir les cues per equilibrar-se. Generalment són asocials, evitant altres animals, inclosos altres formiguers, que només s’uneixen per aparellar-se.

Aquests animals tenen una visió deficient, de manera que utilitzen el seu agut sentit de l’olfacte, que és 40 vegades més potent que els humans, per trobar menjar. Els formiguers gegants tenen llengües que poden arribar als dos peus, començant pels esternons. Les projeccions espinoses cap enrere cobreixen la llengua, cosa que, combinada amb la seva saliva enganxosa, ajuda a recollir els insectes.

Els tamanduas del nord són molt més petits que els formiguers gegants, amb una longitud del cos d'entre 1,5 i 2,5 peus, amb cues de 1,3 a 2,2 peus. Aquests formiguers són de color cervat a marró amb una 'V' negra i diferent que corre per l'esquena. Aquests formiguers són actius tant de dia com de nit, normalment durant estiraments de vuit hores aproximadament i passen aproximadament la meitat del seu temps als arbres, molts dels quals buits.



Els tamanduas del sud, també coneguts com a formiguers de coll, oscil·len entre els 1,7 i els 2,9 peus, amb cues de 1,3 a 1,9 peus. Alguns tenen fortes marques negres en el cos ros, marró o marró. La part inferior i l'extrem de la cua són sense pèl i una mica escamós. Són principalment nocturns però ocasionalment actius durant el dia. Els formiguers de coll passen gran part del temps a buscar menjar arbori, ja que són una mica maldestres a terra. Quan és amenaçat en un arbre, aquest formiguer pot agafar una branca amb els peus i la cua posteriors, utilitzant els seus poderosos avantbraços per a la defensa pròpia.

De vegades, els tamanduas són anomenats 'pudents del bosc' a causa de la seva capacitat per detonar una bomba pudent semblant a la mofeta d'una glàndula sota la cua quan és amenaçada.

Els formiguers sedosos són, amb diferència, els més petits de l’espècie i pesen menys d’una lliura. Són criatures nocturnes, que viuen dalt dels arbres, i rarament baixen cap al terra. Aquests animals gairebé semblen petits creampuffs a causa de la seva pell sedosa que s'assembla a les llavors de llavors dels arbres de Ceiba on viuen principalment. Són difícils de trobar a la natura, de manera que se sap poc sobre els seus hàbits socials.

Habitat Anteater

El formiguerer gegant viu als prats, boscos, selves i regions de muntanya baixa central i Sud Amèrica . Per prosperar, requereixen grans zones herbàcies abundants formigues juntament amb clapes de bosc.

Hi viuen tamanduas del nord selves tropicals , plantacions, bosc de galeria i sabanes àrides. Sovint viuen al costat de rierols i arbres amb abundants quantitats de vinya, que sovint alberguen formigues i arbres tèrmit nius. Quan no estan actius, descansen en arbres buits o en caus d’altres animals. En Panamà , els tamanduas del nord sovint neden entre illes.

Els tamanduas del sud viuen a Amèrica del Sud, des de Veneçuela i Trinitat del sud al nord Argentina , sud Brasil i Uruguai a cotes de fins a 6.500 peus. Aquests formiguers també viuen a prop de rierols i rius.

Població formiguera

El nombre de poblacions de formiguers gegants disminueix principalment a causa de la pèrdua d’hàbitat i la caça excessiva per part dels humans. Els informes indiquen que entre 5.000 i 10.000 individus queden en estat salvatge. Segons la UICN, els tamanduas i els formiguers sedosos estan relativament estesos, però no hi ha estimacions de població disponibles.

Dieta Anteater

Tots els tipus de formiguers fan servir les seves urpes afilades per arrencar formiguers i nius d’insectes. Mengen ràpidament, movent la seva llarga llengua fins a 150 vegades per minut. La majoria de formiguers i tamanduas gegants s’alimenten de formiguers o túmuls de termites en menys de 40 segons. Aquests àpats ràpids tenen un doble propòsit. D'una banda, deixen alguns insectes als seus nius per repoblar-los de manera que tinguin una font contínua d'aliments. En segon lloc, eviten les picades doloroses de les formigues quan els insectes comencen a adonar-se del perill per als seus nius. Els formiguers sedosos consumeixen insectes que es troben a la part superior dels arbres. Els tamanduas del sud eviten menjar formigues de l’exèrcit i formigues que mengen fulles, ja que aquestes espècies tenen fortes defenses químiques. També mengen mel i abelles .

Depredadors i amenaces dels formiguers

La llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) classifica oficialment els formiguers gegants vulnerable , ja que són els mamífers més amenaçats d’Amèrica Central i s’han extingit a Guatemala , el Salvador i Uruguai. La pèrdua dels seus hàbitats de pastures és una amenaça important, ja que els productors de canya de sucre cremen regularment els seus camps, afectant finalment els hàbitats dels formiguers. Alguns humans els cacen per menjar, mentre que altres els maten simplement perquè consideren que els formiguers són plagues. Al bioma brasiler Cerrado, molts són assassinats pel trànsit rodat. Pumes i jaguars són els seus depredadors naturals.

El Projecte Iberá ha rescatat més de 10 formiguers orfes i els ha reintroduït a la natura a l'Argentina. Els conservacionistes recopilen dades al Bioma de Cerrado per determinar com afecten les carreteres a aquests animals amb l’esperança que s’apliquin noves proteccions.

Els tamanduas del nord no es consideren amenaçats. Entre els seus depredadors naturals hi ha jaguars , gran serps , i àguiles . Àguiles arpies , falcons àguila i ulleres mussols presa de formiguers sedosos. L'estat de conservació de les tamanduas i els seductors formiguers es troba a la llista menys preocupació .

Reproducció de formiguers i cicle de vida

Totes les femelles de formiguers donen a llum un sol nadó, tot i que el període de gestació varia segons les espècies i, de vegades, segons la regió. Els formiguers gegants tenen un període de gestació d’uns 190 dies, mentre que la gestació tamandua oscil·la entre els 130 i els 150 dies. Els formiguers sedosos tenen una gestació de 120 dies.

Les femelles formigueres paren dempeus. Els nadons s’enfilen immediatament a l’esquena de les seves mares i tenen un pelatge complet i marques semblants a les d’un adult. Passen gran part del període d’alletament a l’esquena de les seves mares per mantenir-se a salvo dels depredadors, quedant-s’hi fins a tenir aproximadament la meitat de la mida de les seves mares. Poden passar fins a dos anys amb la seva mare i normalment esdevenen independents quan la femella torna a quedar embarassada. Els formiguers mascles amaguen els testicles a l’interior del cos; poc se sap sobre els seus hàbits de reproducció, però es poden reproduir tan sovint com cada nou mesos. Els formiguers arriben a la maduresa sexual entre 2,5 i 4 anys. La seva vida útil és de 14 anys en estat salvatge i fins a 26 anys en captivitat.

Les femelles de Tamandua sónpoliestres, és a dir, que entraran en calor diverses vegades durant la temporada d’aparellament si no s’impregnen. L’aparellament es produeix normalment a la tardor, amb el naixement a la primavera. Aquests nadons també s’enganxen a l’esquena de les seves mares, però la femella de vegades col·locarà un nadó en una branca segura mentre es menja. La seva vida màxima és d'aproximadament 9 anys.

Les femelles formigueres sedoses situen les seves cries en un niu de fulles seques dins d’un tronc d’arbre. Els dos pares crien la cria, i el mascle de vegades porta el bebè a l’esquena. Els pares alimenten la seva descendència regurgitant insectes semi-digerits. Aquests animals tenen una vida mitjana de 2,3 anys.

Formiguers al zoo

Al voltant de 90 formiguers gegants viuen en zoològics de tot el món. La cria es produeix durant tot l'any en captivitat, tot i que els naixements són rars. El San Diego Zoo és una de les poques instal·lacions que tenen formiguers. Els primers formiguers van venir del Paraguai el 1937 i el primer naixement al zoo es va produir el 1980. Les seves dietes també poden ser diferents, ja que els formiguers en captivitat obtenen una dieta alta en proteïnes especialment fabricada juntament amb fruites i carn, a més dels insectes.

Tant el zoo de San Diego com Zoo de Denver sovint mantenen els seus formiguers fora de l'exposició, utilitzant-los principalment com a ambaixadors d'animals, és a dir, només es mostren per a esdeveniments especials o programes de divulgació.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Preguntes freqüents sobre Anteater (preguntes més freqüents)

Què menja els formiguers?

Segons el lloc on viuen, les espècies de formiguers són depredades pels pumes, jaguars, serps grans, mussols, falcons i àguiles.

Un formiguer menja formigues?

Per descomptat, sí, però no mengen tot tipus de formigues. Sovint evitaran espècies de formigues amb senyals químics particularment forts.

Són amigables els formiguers?

No són amables ja que prefereixen viure en un estat de vida solitari, sovint allunyat d’altres formiguers. Fins i tot poden ser indiferents a l’aparellament.

Quina diferència hi ha entre un formiguer i un aardvark?

Tot i que tenen característiques similars, com la seva dieta d’insectes i l’absència d’espines i escasses zones a la pell, són força diferents. Un oceà els separa de formiguers que viuen a Amèrica Central i del Sud i aardvarks que viu a l’Àfrica. També tenen diferents classificacions taxonòmiques. Els Aardvarks són membres de l'ordre Tubulidentata, mentre que els formiguers són membres de l'ordre Xenarthra. Els formiguers no tenen dents, mentre que els verbs.

Com es diu Formiguer a ...
BúlgarUn gran formiguer
CatalàÓs formiguer
TxecGran formiguer
DanèsFormiguer gran
AlemanyFormiguer gegant
AnglèsFormiguer gegant
EspanyolMyrmecophaga tridactyla
FinèsGrèvol amb cresta
FrancèsTamanoir
HongarèsFormigueró crinat
ItaliàMyrmecophaga tridactyla
JaponèsOarikui
NeerlandèsFormiguer gegant
AnglèsEscotilles de formigues gegants
PolonèsFormiguer gegant
PortuguèsFormiguer gegant
SuecJättemyrslok
XinèsFormiga glotona
Fonts
  1. National Geographic, disponible aquí: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-anteater/#close
  2. Kate Horowitz per a Mental Floss, disponible aquí: https://www.mentalfloss.com/article/64660/15-majestic-facts-about-anteater
  3. Sea World, disponible aquí: https://seaworld.org/animals/facts/mammals/giant-anteater/
  4. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute, disponible aquí: https://nationalzoo.si.edu/animals/giant-anteater
  5. Mom.com, disponible aquí: https://animals.mom.com/kinds-anteaters-3374.html
  6. Com funcionen les coses, disponible aquí: https://animals.howstuffworks.com/mammals/anteater-vs-aardvark.htm#:~:text=Anteaters%20are%20part%20of%20the%20order%20Pilosa%2C%20along% 20with% 20sloths. & Text = A part% 20de% 20the% 20tongue% 20and, tenen% 20more% 20fur% 20than% 20aardvarks.
  7. Zoo de San Diego, disponible aquí: https://animals.sandiegozoo.org/animals/tamandua-or-lesser-anteater

Articles D'Interès