Porc senglar

Classificació científica del senglar

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Suids
Gènere
els seus
Nom científic
els seus scrofa

Estat de conservació del senglar:

Menor preocupació

Localització del senglar:

Àsia
Euràsia
Europa

Dades divertides del senglar:

Els mascles tenen un ullal superior per esmolar el inferior.

Dades del senglar

Preses
Baies, arrels, cucs
Nom de jove
Porquet
Comportament grupal
  • Sona
Fet divertit
Els mascles tenen un ullal superior per esmolar el inferior.
Mida estimada de la població
Sostenible
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Musell llarg, dur i recte
Altres noms)
Porc salvatge, porc salvatge, senglar
Període de gestació
3 - 4 mesos
Habitat
Boscos de fulla ampla de fulla caduca
Depredadors
Tigre, llops, humans
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
5
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
Porc senglar
Nombre d'espècies
4
Ubicació
A tota Europa i Àsia
Eslògan
Els mascles tenen un ullal superior per esmolar el inferior.
Grup
Mamífer

Característiques físiques del senglar

Color
  • Marró
  • Gris
  • xarxa
  • Negre
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
15 - 20 anys
Pes
80 kg - 175 kg (176 lliures - 386 lliures)
Alçada
55 cm - 100 cm (21,6 a 39,3 polzades)
Edat de maduresa sexual
7-10 mesos
Era del deslletament
2 - 3 mesos

Classificació i evolució del senglar

El Senglar és una espècie de porc salvatge, originària dels boscos d’Europa, al nord-oest d’Àfrica i també es troba a tota Àsia. El senglar té una distribució extremadament àmplia, amb un nombre estimat de subespècies de senglar que oscil·len entre 4 i 25. Naturalment, és difícil classificar-les totes, ja que es poden creuar fàcilment. determinats per la seva ubicació. Tots tenen una mida i un aspecte molt similars, però tendeixen a variar una mica de color, segons la seva ubicació geogràfica. El senglar és un animal extremadament adaptable, ja que es troba en diversos hàbitats diferents, menja gairebé tot el que li cabrà a la boca i no només corre ràpid, sinó que també neda bé. També se'ls coneix com a porcs salvatges europeus, porcs o simplement senglars.



Anatomia i aparença del senglar

El Senglar és un mamífer de mida mitjana amb un cap gran i una part davantera gran, que condueix a una darrera més petita. Tenen una capa de pell doble i gruixuda, que consisteix en una capa superior més dura i erizada, amb un revestiment més suau a sota. Els cabells que recorren la carena de l’esquena del senglar també són més llargs que la resta. El senglar varia de color marró, negre, vermell o gris fosc, cosa que generalment depèn de la ubicació de l’individu. Per exemple, els senglars que es troben a l’Europa occidental solen ser marrons, on els que habiten els boscos de l’Europa de l’Est poden tenir un color completament negre. El senglar té una vista increïblement pobra a causa dels seus ulls de mida molt petita, però també tenen un musell llarg i recte que els permet tenir un olfacte increïblement agut.



Distribució i hàbitat del senglar

El Senglar és el mamífer terrestre més àmpliament distribuït a la Terra, ja que la seva àrea d’extensió nativa s’estén des d’Europa occidental, fins al Japó fins a l’est, i fins a les selves tropicals d’Indonèsia al sud. Les quatre subespècies separades estan determinades per la seva ubicació amb una que habita Europa, el nord-oest d'Àfrica i l'oest d'Àsia; una altra es troba al nord d’Àsia i al Japó; la tercera habita a les selves tropicals de l'Índia, el sud-est asiàtic i l'extrem orient, i l'última només es troba a Indonèsia. Els senglars es troben en diversos hàbitats, incloses les selves tropicals i les praderies, però tendeixen a afavorir els boscos de fulla ampla de fulla caduca, on la vegetació és increïblement densa.

Comportament i estil de vida del senglar

Els senglars són animals nocturns que només surten a la nit per buscar menjar. Passen unes 12 hores dormint en un dens niu de fulles durant el dia, abans de despertar-se per trobar un menjar a la nit. Les femelles senglars són animals relativament sociables, que habiten territoris solts en grups coneguts com a sondes que poden contenir entre 6 i 30 individus. Les sondes consisteixen en femelles reproductores i les seves cries i sovint es poden trobar a la mateixa zona que altres grups, tot i que les dues tendeixen a no barrejar-se. No obstant això, els mascles són solitaris la major part de l'any, a excepció de l'època de reproducció, quan es poden trobar molt a prop tant de les sondes com d'altres mascles. Els senglars masculins competeixen entre ells lluitant per l’oportunitat d’aparellar-se amb una femella.



Reproducció del senglar i cicles de vida

Un cop aparellada, la femella de senglar dóna a llum entre 4 i 6 garrins en un niu que es troba en un matoll dens, format per fulles, herbes i molsa. La mare es manté amb els seus garrins durant les primeres dues setmanes per protegir-los dels depredadors famolencs. Els garrins de senglar són animals increïblement distintius, ja que tenen un pelatge marró clar, amb ratlles cremoses i marrons que recorren la seva esquena. Tot i que aquestes ratlles comencen a desaparèixer quan els garrins tenen entre 3 i 4 mesos, demostren que camuflen els senglars joves a les deixalles del sòl del bosc, de manera molt efectiva. Un cop tenen dos mesos, els garrins comencen a aventurar-se fora del niu en breus viatges d’alimentació, abans d’independitzar-se als 7 mesos aproximadament i tenen un color gairebé vermellós. El pelatge del senglar no arriba a la coloració adulta fins que l’animal no té aproximadament un any.

Dieta i presa de senglars

El Senglar és un animal omnívor que s’alimenta principalment de plantes. La matèria vegetal comprèn al voltant del 90% de la dieta del senglar, ja que s’alimenta de fulles joves, baies, herbes i fruits, i desenterra arrels i bulbs del terra amb els seus musells durs. Vivint en regions altament estacionals, els senglars s’han hagut d’adaptar als canvis de fruites i flors i se sap que afavoreixen els fruits secs rics en proteïnes (com ara les aglans) que estan disponibles a la tardor i els preparen per a l’hivern següent. Tanmateix, menjaran gairebé qualsevol cosa que s’adapti a la seva boca i complementaran la seva dieta menjant ous, ratolins, llangardaixos, cucs i fins i tot serps. El senglar també acabarà feliçment amb la matança abandonada d’un altre animal.

Predadors i amenaces dels senglars

A causa de la seva distribució increïblement gran, els senglars són presa de nombrosos depredadors de totes les formes i mides, a través dels seus hàbitats naturals. Els grans felins com els lleopards, els linxs i els tigres es troben entre els depredadors més comuns del senglar, juntament amb altres grans carnívors com els llops i els óssos, i també els humans. Tot i que el seu nombre en estat salvatge ha caigut ràpidament en gran part de la seva àrea de distribució natural, en altres zones com Europa continental, Polònia i Pakistan, en realitat hi ha hagut un augment significatiu de la població i no es coneixen realment les raons exactes. Es creu que es deu a una varietat de coses, incloent la disminució dels seus principals depredadors, la seva protecció augmentada i la caça més regulada dels mateixos a les seves regions natives.



Fets i característiques interessants del senglar

El musell del senglar és probablement un dels trets més característics d’aquest animal i, com altres porcs senglars, diferencia aquests mamífers dels altres. El musell del senglar té un disc cartilaginós al final, que es recolza en un os petit anomenat prenasal, que permet utilitzar el musell del senglar com a excavadora quan es busca menjar. Tots els senglars tenen ullals als llavis inferiors, tot i que els mascles són més grans que els de la femella i, de fet, es corben cap amunt per la boca. És més interessant, però, que els mascles també tinguin un ullal buit al llavi superior, que en realitat actua com a afilador de ganivets, que afina constantment els ullals inferiors del mascle, que poden arribar a fer 6 cm de llarg.

Relació de senglars amb humans

Els senglars actualment es conreen en molts llocs per la seva carn, però també han estat caçats pels seus ullals afilats com a trofeus durant segles, cosa que significa que fins i tot les poblacions es van extingir en algunes zones, com Gran Bretanya. Avui, però, els éssers humans han introduït el senglar a nombrosos països del món, de manera exclusiva perquè es puguin caçar i menjar. Això inclou Hawaii, les Illes Galápagos, Fiji, Nova Zelanda, Austràlia, Sud-àfrica, Suècia i Noruega. De fet, han estat conreades per persones durant tant de temps, que el senglar és en realitat l’avantpassat dels porcs domèstics comuns. Tot i que una bona part de les poblacions de senglars del món augmenten, l’espècie en el seu conjunt s’ha vist amenaçada per la pèrdua d’hàbitat per als humans, principalment a través de la desforestació i dels assentaments en creixement continu.

Estat i vida actual de la conservació del senglar

Avui dia, el senglar ha estat classificat per la UICN com una espècie que preocupa menys extingir-se en el seu entorn natural en un futur proper. Tot i així, les xifres de població pateixen, principalment a causa de la caça i la pèrdua d’hàbitat. Tanmateix, en diverses àrees hi ha hagut inclinacions ràpides a les poblacions de senglars, possiblement a causa de la pèrdua de molts dels seus principals depredadors com els llops i els tigres.

Mostra els 33 animals que comencen per W

Com es diu senglar a ...
BúlgarPorc senglar
AnglèsPorc senglar
CatalàSenglar
TxecPorc senglar
DanèsPorc senglar
Alemanyporc senglar
AnglèsPorc senglar
Esperantoapro
Espanyolels seus scrofa
EstoniàPorc senglar
FinèsPorc senglar
FrancèsSenglar
GallecPorc senglar
HebreuSenglar
CroataPorc senglar
HongarèsSenglar
IndonesiSenglar
Italiàels seus scrofa
Japonèssenglar
Llatíels seus scrofa
MalaiSenglar
NeerlandèsPorc senglar
AnglèsPorc senglar
PolonèsSenglar
PortuguèsSenglar
AnglèsPorc senglar
EslovèPorc senglar
SuecPorc senglar
TurcSenglar comú
VietnamitaSenglar
XinèsPorc senglar
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Informació sobre senglars, disponible aquí: http://www.britishwildboar.org.uk/index.htm?profile.html
  9. Dades del senglar, disponibles aquí: http://www.maremmaguide.com/wild-boar-facts.html
  10. Sobre els senglars, disponible aquí: http://www.wild-boars.info/about-wild-boars/

Articles D'Interès