sigui Lion

Classificació científica del lleó marí

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Otariidae
Nom científic
Otariidae

Estat de conservació del lleó marí:

Prop d’Amenaçats

Localització del lleó marí:

oceà

Dades del lleó marí

Presa principal
Peixos, Crancs, Calamars
Habitat
Aigües costaneres i costes rocoses
Depredadors
Humà, taurons, orca
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Peix
Tipus
Mamífer
Eslògan
Les seves aletes li permeten caminar per terra

Característiques físiques del lleó marí

Color
  • Marró
  • Gris
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
27 mph
Esperança de vida
15-22 anys
Pes
300-1.000 kg (660-2.200 lliures)

'Un dels animals més grans de Nova Zelanda'

Poden bussejar fins a profunditats profundes, poden caminar a quatre potes i els encanta divertir-se i jugar. Són lleons marins, una espècie amfibia de mamífers marins. Els lleons marins poden sobreviure en climes dispars i tenen estructures socials ben desenvolupades que sovint imiten la dels humans. En alguns llocs, com Nova Zelanda, els lleons marins fan la llista dels animals regionals més grans.



Quatre fets sorprenents sobre el lleó marí

  • Sis subespècies:Actualment, hi ha sis subespècies de lleons marins: lleons marins d’Austràlia, lleons marins de Califòrnia, lleons marins de Galápagos, lleons marins de Nova Zelanda, lleons marins sud-americans i lleons marins Steller.
  • Smart Sea Lions:Els lleons marins són intel·ligents. Entenen un llenguatge de signes rudimentari i fins i tot alguns serveixen a la Marina dels Estats Units per ajudar en missions de contraespionatge.
  • Extinció de subespècies:En un passat no molt llunyà, set subespècies de lleons marins lliscaven per les aigües del món. Malauradament, el lleó marí japonès es va extingir a la dècada de 1950 a causa de la caça excessiva i la pesca comercial.
  • Cosins petits i grans:Els lleons marins són mamífers marins i cosins propers amb morses i foques.

Taxonomia del lleó marí: noms i significats científics

Arrels d'idioma d'ús comú



Hi ha sis subespècies de lleons marins, totes amb noms científics diferents. Com probablement heu endevinat, el seu nom d’ús comú significa 'lleó del mar', però, què tenen en comú amb els seus homònims de la terra? En resum, tant els lleons com els lleons marins porten melenes i rugen fort.

La paraula 'lleó' arriba a l'anglès modern a través de diversos corrents lingüístics, inclosos el francès antic i el llatí. Les seves arrels lingüístiques gregues estan relacionades amb un rei espartà anomenat Leonides.

Nom científic dels lleons marins

Tots els lleons marins pertanyen a la família taxonòmica dels Otariidae, que significa 'orella petita'. Actualment, 13 espècies d’Otariidae deambulen pel planeta, inclosos els lleons marins.

A continuació es mostren els noms científics de les sis subespècies de lleons marins.



Lleons marins australians- El nom científic dels lleons marins australians és Neophoca cinerea. De vegades, el nom s'anomena 'Australian sealion' i 'Australian sea-lion'.

Lleons marins de Califòrnia- El nom científic dels lleons marins de Califòrnia és Zalophus californianus. Zalophus ens arriba del grec i es tradueix per 'cresta intensiva'. Californianus reflecteix la regió del món on viuen la majoria de les espècies. La lliçó de René Primevère va descriure l'espècie per primera vegada el 1828.

Lleons marins de les Galápagos- El nom científic dels lleons marins de les Galápagos és Zalophus wollebaeki. Zalophus deriva del grec i es tradueix per 'cresta intensiva'. E. Sivertsen va descriure per primera vegada les subespècies el 1953.



Lleons marins de Nova Zelanda- El nom científic dels lleons marins de Nova Zelanda és Phocarctos hookeri. També se’ls coneix com a 'whakahao' i 'kautakoa' en la llengua indígena maorí. Hookeri és en honor de diversos notables naturalistes, inclosos Joseph Dalton Hooker o William Jackson Hooker.

Lleons marins Steller- El nom científic dels lleons marins de Steller és Eumetopias jubatus. Eumetopies es tradueix per 'front ample' i jubatus significa 'melena'. Els parlants de llengües indígenes d’Austràlia anomenen lleons marins “mawak” o “tl’ixin”. Steller prové de Wilhelm Steller, un naturalista que va descriure l'animal per primera vegada el 1741. De vegades, se'ls coneix com 'lleons marins del nord'.

Lleons marins sud-americans- El nom científic dels lleons marins sud-americans és Otaria flavescens. Otaria deriva d'Otariidae, que significa 'orella petita', i flavescens és llatí per 'fer-se groc'. També se'ls coneix com a 'lleons marins patagònics' i 'lleons marins del sud'. En espanyol, els lleons marins sud-americans van per 'lobo marino' i 'leon marino'.

Lleó marí: aparença i comportament

Els lleons marins s’assemblen molt a les foques. No obstant això, a diferència de les foques, tenen solapes per a les orelles.

Tot i que tots els lleons marins estan equipats amb estructures esquelètiques similars i quatre aletes, que funcionen com a peus a terra, les seves mides i colors varien segons les subespècies. Tots els lleons marins tenen un pelatge gruixut i curt, i els mascles de cada subespècie tenen melenes de diferents longituds. A més, estan equipades amb cinc urpes a cada aleta frontal que fan servir per caçar i agafar a terra.

Els lleons marins tenen entre 34 i 38 dents, segons la subespècie i el sexe. Incisius, canins, premolars i molars formen les estructures dentals dels lleons marins. Els lleons marins nadons desenvolupen dents de llet a l’úter, però els desprenen abans de néixer.

Els lleons marins són la segona espècie més gran d’otariids, i algunes subespècies poden arribar a fer 10 metres de llargada, la qual cosa fa aproximadament fins a un llit de matrimoni extragran. Les morses són els únics altres otariids que tenen millor mida als lleons marins.

Lleons marins australians- Les lleons marines australianes femelles són de color plata o cervat amb un ventre crema. Els mascles són de color marró fosc amb melenes grogues. Els mascles creixen fins a uns 2,5 metres (8,2 peus) i pesen uns 300 quilograms (661 lliures). Les femelles són una mica més petites, generalment pesen uns 105 quilograms (231 lliures) amb una longitud aproximada d’1,8 metres (5,9 peus).

Lleons marins de Califòrnia-El color masculí dels lleons marins de Califòrnia oscil·la entre el marró clar i el negre. El pelatge de les femelles sol ser d’un marró marró. Els lleons marins de Califòrnia són de color marró fosc al néixer. En termes de mida, els mascles, de mitjana, tenen una longitud de 2,4 metres (7,9 peus) i les femelles d’1,8 metres (5,9 peus). Els mascles pesen uns 350 quilograms (770 lliures) i les femelles 100 quilograms (220 lliures).

Els lleons marins de Califòrnia mascles tenen melenes amb prou feines visibles i el front amb cúpula alta.

Lleons marins de les Galápagos- Els lleons marins de les Galápagos tenen una longitud d’1,5 metres (4,9 peus) a 2,5 metres (8,2 peus), i els mascles solen ser més grans que les femelles. Pel que fa al pes, inclinen la balança entre 50 i 250 quilograms (110 i 550 lliures). Els lleons marins de les Galápagos es distingeixen pels seus nassos punxeguts i bigotats i els musells llargs i estrets. Els lleons marins de les Galápagos són la subespècie més petita de l’animal.

Lleons marins de Nova Zelanda- Els lleons marins de Nova Zelanda es troben al costat més gran de l’espècie. Els mascles solen pesar entre 320 i 450 quilograms (710 i 990 lliures) i fan entre 240 i 350 centímetres (7,9 i 11,5 peus) de llarg. Les femelles són una mica més petites, amb una longitud de 180 a 200 centímetres (5,9 a 6,6 peus).

Els nadons neixen amb pell marró. Les femelles adultes porten abrics de color gris cremós, mentre que els mascles són negres o marrons amb melenes negres.

Lleons marins Steller- Els lleons marins de Steller tenen una coloració diferent a la de les altres subespècies i tenen un pelatge més clar o vermellós. Els nadons, però, neixen amb els cabells molt foscos, que es fan més clars al cap d’uns mesos. Els lleons marins femelles de Steller tenen una longitud d'entre 2,3 i 2,9 metres (7,5 i 9,5 peus). Els mascles, en canvi, fan entre 2,8 i 3,3 metres (9,3 i 10,7 peus). Les femelles pesen entre 240 i 350 quilograms; els mascles tenen de 450 a 1.120 quilograms (990 a 2.470 lliures). Les crines dels mascles són molt gruixudes.

Els lleons marins Steller són la subespècie més gran de l’animal.

Lleons marins sud-americans- Els lleons marins masculins sud-americans creixen fins a 2,7 metres (9 peus) de longitud i pesen una mitjana de 350 quilograms (770 lliures). Les femelles són una mica més petites i solen créixer fins als 1,8 a 2 metres de longitud. Pesen aproximadament 150 quilograms (330 lliures) de mitjana. Tant els mascles com les femelles poden ser de color taronja o marró, i els nadons neixen d’un color grisenc. Els mascles de l’espècie tenen caps enormes i crines grans.

Els lleons marins són molt intel·ligents, amb molta personalitat i es juguen entre si durant hores, igual que els nens humans. Els lleons marins de Califòrnia són les subespècies més intel·ligents i sovint els podeu trobar als centres aquàtics i als zoològics fent trucs al comandament. Els lleons marins són tan intel·ligents que la Marina dels Estats Units els entrena i els fa servir en missions.

Normalment viuen en grups, però els noms dels grups depenen del que facin. Quan els lleons marins pengen a terra, se’ls anomena 'colònia'. Quan són a l'aigua, el terme adequat és 'bassa'. Durant la temporada d'aparellament, els lleons marins s'anomenen 'rookery'. Com que els lleons marins són polígins, durant la temporada d'aparellament, les femelles d'una torre determinada es coneixen com a 'harem'. Els lleons marins s’alimenten i migren a l’aigua, però es reprodueixen i descansen a terra. A la temporada de no aparellament, les basses masculines i femenines solen seguir camins diferents, però totes les cries es queden amb les colònies i basses femenines.

Quan els lleons marins es transfereixen de l’aigua a la terra, s’anomena “trasllat”. I quan surten, es posen en veu alta i es comuniquen a través d’un lladruc rítmic, un grunyit i fins i tot un eructe. Sorprenentment, les mares i els seus nadons es poden reconèixer les vocalitzacions de les altres, fins i tot en un paquet de 30 o més lleons marins udolants.

Els lleons marins també són grans bussos i poden romandre sota l'aigua fins a nou minuts a la vegada. Més impressionant encara, poden submergir-se a grans profunditats. La immersió en foca més profunda registrada va ser de 274 metres (900 peus).

Els lleons marins solen ser dòcils i divertits, excepte durant la temporada d'aparellament. I, tot i que l’agressió amb humans és excepcionalment rara, sí que passa.

Hàbitat del lleó marí

Els lleons marins viuen en una gran varietat de climes tant als hemisferis nord com al sud. L’Oceà Atlàntic és l’únic oceà important sense lleons marins. Com que són amfibis, és a dir, viuen a temps parcial a terra i a temps parcial a l’aigua, els lleons marins s’adhereixen a les regions costaneres. A més, les zones costaneres solen tenir millors fonts d’aliment.

Lleons marins australians- Els lleons marins australians es poden trobar a les costes sud i oest d'Austràlia, especialment al voltant de les Illes Houtman Abrolhos a Austràlia Occidental i les illes Pages al sud d'Austràlia.

Lleons marins de Califòrnia- Els lleons marins de Califòrnia fan la seva llar a l'Oceà Pacífic, des d'Alaska fins a Mèxic. Còmodes amb els humans, els lleons marins de Califòrnia es llançaran a ports esportius i molls de fabricació humana.

Lleons marins de les Galápagos- Com el seu nom indica, els lleons marins de les Galápagos anomenen les illes Galápagos llar, i només es reprodueixen en aquesta regió, inclosa l’illa de la Plata, una altra zona terrestre. Els lleons marins de les Galápagos són elegants i divertits i enlluernen els turistes que visiten les famoses terres. Són tan gregaris que els locals els consideren la 'festa de benvinguda' oficial de les illes.

Lleons marins de Nova Zelanda- Els lleons marins de Nova Zelanda congreguen les illes subantàrtiques, incloses les illes Auckland i Campbell, a més de les illes Sud i Stewart.

Lleons marins Steller- Els lleons marins Steller habiten a l’oceà Pacífic Nord i es poden trobar a les costes de Rússia, Alaska i el centre de Califòrnia. Una subespècie més solitària, els lleons marins de Steller semblen preferir llocs aïllats.

Lleons marins sud-americans- Els lleons marins meridionals s’adhereixen a la costa oest de l’Amèrica del Sud, a la vora de l’Equador, el Perú, Xile, les Illes Malvines, l’Argentina, l’Uruguai i el sud del Brasil.

Dieta del lleó marí

Els lleons marins són principalment carnívors, és a dir, mengen principalment carn. Tanmateix, ocasionalment mengen vegetals marins i algues. Algunes espècies de lleons marins són tan intel·ligents que es coordinen amb dofins, marsopes i aus marines per a la caça de grans masses.

A continuació es mostra un gràfic que descriu les diferents espècies de peixos i altres aus amb què s’alimenta cada subespècie de lleó marí.

Subespècie de lleó maríDieta
Lleons marins australiansteleast, calamar, sípia, pop, taurons, llamàntol, pingüins, crustacis
Lleons marins de Califòrniasalmó, lluç, merlan del Pacífic, anxoves, arengades, peixos de roca, lamprea, gossos, calamars, cloïsses
Lleons marins de les Galápagossardines, tonyina d’aleta groga
Lleons marins de Nova ZelandaPeix cavall antàrtic, peix dentari patagònic, calamars, pops, aus marines, crustacis, foques de pell
Lleons marins Stellerull de vermell, pollastre, verat Atka, halibut, arengada, capellà, peix pla, bacallà del Pacífic, peix de roca, esculpins, salmó, calamar, pop
Lleons marins sud-americanslluç, anxoves, calamars, pops, pingüins, pelicans, foques de pell americana americana

Predadors i amenaces dels lleons marins

En el passat, els humans caçaven lleons marins per obtenir carn, pells i greix. Al 1800, es podien comprar bigotis de lleons marins Steller per un cèntim cadascun, i la gent els feia servir com a netejadors de canonades. Avui en dia, algunes comunitats autòctones encara tenen permís per caçar lleons marins amb finalitats de sosteniment.

La malaltia i la invasió humana amenacen les poblacions de lleons marins, a més de l’estrès alimentari i els depredadors naturals. Les xarxes pesqueres resulten especialment mortals per als lleons marins, ja que s’enreden a les seves xarxes i s’enfonsen en un intent de desprendre’s. Tanmateix, atès que les xarxes romanen submergides sota l’aigua durant llargs períodes, els lleons marins sovint no poden fugir a temps i ofegar-se. Els ganxos de pesca presenten un altre perill per als mamífers marins.

Actualment, equips d’especialistes estudien formes de desenvolupar comunitats humanes al llarg de costes que nodreixen la biodiversitat circumdant, inclosos els lleons marins.

Els grans taurons blancs i les orques són depredadors naturals dels lleons marins. Les subespècies de les Galápagos també s’han de preocupar per les colles de gossos perduts.

El Niño, un escalfament cíclic de l'Oceà Pacífic, també s'ha demostrat devastador per als lleons marins, ja que disminueix considerablement el subministrament d'aliments i augmenta les malalties.

Reproducció, nadons i vida útil del lleó marí

L’època de reproducció dels lleons marins depèn de les subespècies, però totes tenen un període de gestació d’uns 12 mesos. A continuació es mostra un gràfic que mostra les estacions d’aparellament, els hàbitats de reproducció i la durada mitjana de vida de cada tipus.

Tingueu en compte que tots els lleons marins viuen més temps en captivitat. Els rangs d’edat que s’enumeren a continuació s’apliquen als animals salvatges. A més, tots els lleons marins són poliginis, és a dir, un mascle s’aparellarà amb moltes femelles, però les femelles solen aparellar-se amb un mascle.

Possiblement, com els humans, els mascles s’esforcen per assegurar la millor rookery (o lloc d’aparellament) per atraure les femelles. Els millors hàbitats reproductors tenen accés segur a l’aigua propera i a una zona de cria, on els joves (o cries) es poden protegir dels depredadors. Els mascles van sortir amb les mans buides per retirar-se a una 'colònia de solters' on es van reforçar amb l'esperança de tenir més sort en el futur.

Segons les subespècies, els lleons marins es reprodueixen a les costes rocoses o a les platges de sorra. Les femelles de l'espècie o les vaques solen tenir un fill o cadell alhora. Molt poques vegades, una vaca naixerà bessons. En la majoria dels casos, les dames realitzen els seus lliuraments a terra, però se sap que algunes ho fan a l'aigua. Les mares produeixen llet i, depenent de la subespècie, alletaran la seva descendència durant 6 a 12 mesos. Les classes de natació i caça comencen als 2 o 3 mesos.

SubespèciesTemporada d'aparellamentCriança i manteniment d'hàbitatsMitjana de vida útil
Lleons marins australiansLa temporada d'aparellament del lleó marí australià no és fixa i pot durar fins a nou mesos.Les vaques crien i crien les seves cries durant uns tres anys. Les femelles també es tornen a cuidar les cries dels altres mentre van a buscar menjar. A més, les femelles adopten els nadons de vaques que moren.25 anys
Lleons marins de CalifòrniaMaig - agostLes femelles salten lliurement de territori a territori per trobar el que més els agrada i, normalment, s’allunyen dels mascles massa agressius. Es reprodueixen tant a la sorra com a les costes rocoses.De 15 a 20 anys
Lleons marins de les GalápagosMaig - generEls mascles han de treballar per mantenir les femelles a les seves torres. Les lleons marines femenines de les Galápagos són molt comunitàries i estableixen grups de jocs i horaris de mainadera.De 15 a 24 anys
Lleons marins de Nova ZelandaDesembre - febrerEls lleons marins de Nova Zelanda són territorials i treballen per mantenir les vaques a les seves torres.23 anys
Lleons marins StellerMaig - agostIgual que els lleons marins de Califòrnia, les femelles trien les seves parelles i es mouen lliurement entre els rookeries.De 15 a 20 anys
Lleons marins sud-americansAgost - DesembreEls mascles estableixen territoris reproductors i agrupen femelles de manera agressiva. Els mascles fins i tot arribaran a segrestar cries per atraure femelles als seus harems.20 anys

Població de lleons marins

Algunes espècies de lleons marins són estables; d’altres no. Els lleons marins de Califòrnia són la subespècie més poblada i els lleons marins de Nova Zelanda estan en perill. A continuació es mostra una taula que detalla les poblacions de cada subespècie.

SubespèciesPoblació estimadaEstat de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN)Altres classificacions de població
Lleons marins australians14,730En perill d’extincióLa Wildlife Conservation Act d'Austràlia enumera a Stellers com a 'que necessiten una protecció especial'.
Lleons marins de Califòrnia357,000Menor preocupacióL’espècie està protegida per la Llei de protecció de mamífers marins de 1972, que prohibeix la caça, la captura i l’assetjament.
Lleons marins de les Galápagos20,000-50,000En perill d’extincióEl seu hàbitat forma part del parc nacional equatorià protegit.
Lleons marins de Nova Zelanda10,000En perill d’extincióEl sistema de classificació de les amenaces de Nova Zelanda llista els lleons marins com a crítics nacionals.
Lleons marins Steller39,000Prop d’AmenaçatsNA
Lleons marins sud-americans265.000Menor preocupacióNA
Mostra els 71 animals que comencen per S

Articles D'Interès