Milpeus

Classificació Científica Milpeus

Regne
Animalia
Phylum
Artròpodes
Comanda
Diplopoda
Nom científic
Diplopoda

Estat de conservació de milpeus:

Menor preocupació

Ubicació de Milpeus:

Àfrica
Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Amèrica del nord
Oceania
Sud Amèrica

Fets de Milpeus

Presa principal
Material vegetal en descomposició, plantes, insectes
Habitat
Microhàbitats humits
Depredadors
Aus, teixons, rosegadors
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
500
Menjar preferit
Material vegetal en descomposició
Nom comú
Milpeus
Nombre d'espècies
10000
Ubicació
Arreu del món
Eslògan
Algunes espècies tenen una mossegada verinosa.

Característiques físiques de Milpeus

Color
  • Marró
  • Groc
  • xarxa
  • Negre
  • taronja
Tipus de pell
Shell

El milpeus és un invertebrat de mida mitjana a gran que es troba sota les roques i en troncs en descomposició a tot el món. El milpeus té un cos llarg i estret format per segments.



El milpeus és de la mateixa família que el centpeus, però el milpeus té generalment més potes per a la seva longitud corporal que el centpeus. El milpeus mitjà té entre 80 i 400 potes, no mil com el seu nom indica.



El milpeus es troba a tot el món, però és més comú a l’hemisferi sud, on se sap que el milpeus arriba fins als 40 cm de llarg. Algunes espècies de milpeus tenen una mossegada verinosa que utilitzen per matar les seves preses abans de menjar-les.

Els milpeus es troben més sovint als llocs més freds, amortidors i foscos del seu entorn. Els milpeus habiten zones sota les roques, a la branca de les fulles, en troncs en descomposició i, ocasionalment, en caus que tots es coneixen com a microhàbitats.



El nombre exacte de potes i segments que formen el cos del milpeus, depèn de les espècies de milpeus. Tot i això, tots els milpeus es componen de manera similar, amb les primeres seccions del cos del milpeus que tenen un parell de potes i les seccions posteriors de dos parells de potes. Les potes del milpeus funcionen totes juntes i es mouen en un moviment semblant a l’ona.

El milpeus és un animal omnívor però s’alimenta principalment de material vegetal mort i matèria en descomposició al sòl del bosc. També se sap que els milpeus mengen algunes espècies de plantes (que són vives) i les espècies més grans de milpeus també cacen insectes.

El milpeus té diversos depredadors en el seu entorn natural, inclosos ocells, teixons, guineus i rosegadors petits com ara musaranyes i rates. Quan el milpeus sent que està en perill, s’enrotlla en forma d’espiral i algunes espècies de milpeus fins i tot alliberen un fàstic líquid amb olor que dissuadeix molts dels animals que s’aprofiten del milpeus.



Les femelles de milpeus poden posar fins a 1.000 ous enganxosos alhora, tot i que el nombre d’ous de milpeus que es posen sol ser més proper als 500. Quan el nadó de milpeus neix només tenen 3 parells de potes però desprenen la pell a mesura que creixen. Cada vegada que el nadó milpeus desprèn la seva pell, desenvolupa més segments corporals i cames.

Mostra els 40 animals que comencen per M

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley

Articles D'Interès