Gat lleopard

Classificació científica del gat lleopard

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
Prionailurus
Nom científic
Prionailurus bengalensis

Estat de conservació del gat lleopard:

Menor preocupació

Ubicació del gat lleopard:

Àsia

Dades del gat lleopard

Presa principal
Rosegadors, llangardaixos, insectes
Característica distintiva
Dits dels peus palmats i pell tacada
Habitat
Boscos tropicals
Depredadors
Lleopard, tigre, gos salvatge
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Rosegadors
Tipus
Mamífer
Eslògan
Hi ha 11 espècies diferents!

Característiques físiques del gat lleopard

Color
  • Gris
  • Groc
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
45 mph
Esperança de vida
De 10 a 13 anys
Pes
2,2 kg - 7,5 kg (4,9 lliures - 17 lliures)
Llargada
46 cm - 65 cm (18 a 26 polzades)

'Un depredador petit, però dominant'.



El gat lleopard és una espècie petita de felí originari de moltes regions asiàtiques i índies diferents. Aquests gats es divideixen en gairebé una dotzena de subespècies diferents, tot i que la majoria comparteixen marques distintives de colors i dits palmats que faciliten les seves aventures aquàtiques. Aquests diminuts caçadors només tenen la mida d’un gat domèstic normal i solen sobreviure caçant rosegadors o altres criatures petites. Tot i la seva estatura diminuta, són considerats un depredador dominant en molts dels entorns que habiten.



Dades increïbles sobre el gat lleopard!

  • Les marques inclouen un musell blanc i ratlles facials.
  • Les seves potes palmades els converteixen en nedadors poderosos i hàbils.
  • Alguns gats lleopard tenen una sola franja que corre per la columna vertebral.
  • Moltes poblacions insulars s'han convertit en una subespècie diferent.
  • Poden viure en boscos o selves i en climes humits o secs.

Nom científic del gat lleopard

L’espècie de gat lleopard també es coneix amb el nom científic de Prionailurus bengalensis i ho és classificat com a part de la família Felidae de la classe Mammalia. El gènere Prionailurus deriva el seu nom de la paraula grega 'prion', que indica una eina de serrar i 'ailur', que es tradueix en gat. El nom de l'espècie, bengalensis, indica la regió asiàtica de Bengala.

Les subespècies conegudes inclouen:



  • P. bengalensis heaneyi
  • P. bengalensis rabori
  • P. bengalensis bengalensis
  • P. bengalensis javenensis
  • P. bengalensis sumatranus
  • P. bengalensis iriomotensis

Aspecte i comportament del gat lleopard

Els gats lleopard tenen una estatura gairebé idèntica a la dels felí domesticat que podeu trobar a cases de tot el món. Normalment pesen entre 5 i 20 lliures, segons el sexe i l'edat, i generalment oscil·len entre les 18 i les 30 polzades de llarg. Com el seu nom indica, aquests felins solen tenir pelatge groc o taronja amb taques diferents que recorden els seus cosins de lleopard molt més grans. No obstant això, hi ha un munt de colors i variacions marcants entre les diferents subespècies, especialment aquelles que pertanyen a illes específiques.

Com molts altres felins, aquests diminuts gats salvatges prefereixen un estil de vida aïllat fora de la temporada d’aparellament. Tot i que principalment són caçadors nocturns, de vegades s’aventuren durant el dia. Tot i viure i itinerar freqüentment a prop dels assentaments humans, poques vegades són sociables amb les persones i sovint eviten el contacte directe o la interacció.

Gat lleopard en repòs

Hàbitat del gat lleopard

Es troben a les regions tropicals del sud-est asiàtic, l’Índia i diverses illes, aquests gats tenen una gran preferència per les zones boscoses properes a l’aigua. Les seves potes palmades els converteixen en nedadors competents, de manera que no els importa creuar masses d’aigua ni tan sols caçar-hi per menjar. També tenen fortes habilitats d’escalada, que els serveixen molt a l’hora de caçar o buscar una via d’escapament.



Dieta del gat lleopard

Gràcies a la seva adaptació a ambients boscosos i aquàtics, aquests petits depredadors gaudeixen d’una dieta carnívora diversa. Les rates , ratolins, i altres rosegadors solen ser la principal font d'aliment, però també poden dirigir-se als ocells, sargantanes , insectes i animals que habiten l'aigua. A diferència de molts dels seus germans felins, els gats lleopard no són coneguts per jugar amb el menjar i tendeixen a agafar-se fermament fins que la presa és morta. Tot i que tècnicament són carnívors, també poden menjar matèria vegetal de forma independent o durant el consum de les seves preses.

Depredadors i amenaces de gats lleopard

La caça humana, la construcció de cases i el desenvolupament general són l’amenaça principal per a les poblacions de gats existents a les seves regions natives. Tanmateix, també són vulnerables als depredadors carnívors més grans i confien en el seu patró de pell furtiva i críptic per escapar del perill. Espècies felines més grans, com les reals lleopards i Tigres de Bengala , així com les grans aus depredadores es troben entre les amenaces potencials.

Malgrat les normatives de protecció de molts països, aquests felins solen quedar atrapats o caçats pel seu pelatge impactant. Els agricultors i els residents rurals també els maten de tant en tant per defensar les aus de corral domèstiques, que són un objectiu temptador per als depredadors que viuen a prop dels assentaments humans. Les poblacions de gats lleopard naturals estan disminuint a moltes zones, però encara se’n considera un menys preocupació amb prioritat d’estat de conservació.

Reproducció, nadons i vida útil del gat lleopard

A causa del gran abast dels entorns autòctons a les regions asiàtiques i índies, hi ha moltes variacions en els hàbits de reproducció locals. Els gats lleopard solen aparellar-se de setembre a març, però aquesta temporada es pot estendre durant tot l’any a les zones més càlides. Els mascles són territorials i competitius respecte a les femelles quan s’aparellen, cosa que contrasta amb la seva naturalesa solitària.

Les femelles donen a llum després d’un període de gestació de 8 a 10 setmanes amb una ventrada mitjana de 2 a 4 gatets. Les gates embarassades solen buscar un cau protegit a prop del terra, com un tronc buit o una formació rocosa. Els gatets comencen a obrir els ulls al cap d’una setmana o dues i poden començar a caçar sols entre 3 i 4 mesos. No obstant això, les mares poden criar i ensenyar als seus fills durant gairebé un any, aproximadament quan els bebès comencen a assolir la maduresa sexual.

La vida mitjana dels gats lleopard oscil·la entre els 8 i els 12 anys, amb animals domèstics o captius que se sap que viuen des de fa més de 15 anys. Les taxes de supervivència normalment disminueixen dràsticament a les zones amb pertorbacions humanes importants en comparació amb les àrees protegides. Diverses malalties virals felines, inclòs el virus de la leucèmia felina (FeLV) i el virus de la immunodeficiència felina (FIV), poden afectar aquests gats i reduir la seva esperança de vida.

Població de gat lleopard

Com a espècies de fèlids petits més esteses a Àsia, aquests gats encara tenen una població relativament substancial i estable a molts països diferents. Actualment es troben al nord fins a Corea i l’est de Rússia, al sud fins a Indonèsia i a l’oest a tota la regió muntanyenca nepalesa. La seva àrea d’origen inclou pràcticament tots els països entre Corea i l’Índia.

Gat lleopard al zoo

Els gats lleopard es poden trobar als següents zoològics dels EUA:

Mostra els 20 animals que comencen per L

Articles D'Interès