Ibis

Classificació Científica Ibis

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Ciconiiformes
Família
Threskiornithidae
Nom científic
Threskiornithidae

Estat de conservació de l'Ibis:

Menor preocupació

Ubicació de l'Ibis:

Àfrica
Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Oceania
Sud Amèrica

Dades de l’Ibis

Presa principal
Peixos, crancs, insectes
Característica distintiva
Cos arrodonit, coll i bec llargs
Envergadura
80cm - 120cm (32in - 47in)
Habitat
Pantans, aiguamolls i pantans
Depredadors
Falcó, falcons, garses
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Peix
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
2
Eslògan
Es troba a pantans, pantans i zones humides!

Característiques físiques de l’Ibis

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Plomes
Esperança de vida
De 8 a 15 anys
Pes
0,3 kg - 2 kg (0,6 lliures - 4 lliures)
Alçada
50 cm - 65 cm (19,7 a 25 polzades)

Els ibis sagrats van ser venerats pels antics egipcis, però actualment cap espècie d'aus habita a l'Egipte modern.



Amb espècies que es troben a tots els continents menys l’Antàrtida, l’ibis animal, un tipus d’ocell, és una de les aus limícoles més conegudes del món. Actualment existeixen prop de 30 espècies diferents i varien considerablement pel que fa a la mida, la coloració i altres variables. Algunes espècies d’ibis ja estan extingides i diverses espècies es classifiquen com a en perill d’extinció .



Fets increïbles de l’Ibis!

  • La coloració d’un ibis es basa principalment en el seu comportament alimentari i en el seu hàbitat. Igual que el flamenc, l’ibis escarlata obté el seu to rosa brillant per la seva dieta pesada de gambetes.
  • Els ibisos poden identificar els aliments que troben mentre sondegen amb el bec sense veure’ls abans, gràcies a uns sensors sensibles que hi ha al seu bec.
  • La majoria d’espècies d’ibis tenen zones nues, inclosos el cap, la cara i el pit. Durant la temporada de reproducció, aquestes zones es tornen de color vermell brillant.
  • Els ibis masculins i femenins incuben per ous per torns, i també alimenten per torns els pollets.
  • Els ibis estan relacionats amb les cigonyes i pertanyen al mateix ordre,Ciconiiformes, com a cullerots.

Nom científic de l’Ibis

L’animal ibis pertany a la classeaus, l'ordrePelecaniformes,i la famíliaThreskiornithidae. Se subclassifiquen en 12 gèneres diferents i es troben 28 espècies existents d'aus a través d'ells. El terme 'ibis' era la paraula tradicional que s'utilitzava per a aquest grup d'ocells tant en llatí com en grec antic. La paraula 'ibis' també està relacionada amb el terme egipci 'hab', que significa 'ocell sagrat'.

Aspecte i comportament de l’Ibis

Els ibis varien segons l’aspecte d’una espècie a l’altra. No obstant això, aquestes aus limícoles tendeixen a una mitjana d'entre 22 i 30 polzades de longitud. L’espècie més gran, l’ibis gegant, fa més de tres metres de llarg i pesa una mitjana de 10 quilos. Les ibisses femenines solen ser més petites que els mascles, normalment pesa unes 10 unces menys i tenen becs més petits i ales més curtes.

Tot i les variacions d’aspecte entre espècies, tots els animals de l’ibis tenen el cos en forma de futbol i les cames i els dits llargs. Les seves llargues factures corbes cap avall s’utilitzen per sondar fang i aigua per menjar. Curiosament, les factures dels ibis dels nadons són rectes al néixer i comencen a corbar-se cap avall uns 14 dies després del naixement.

Els ibis varien de color a espècie, i la seva coloració també està determinada pels seus hàbits i hàbitats dietètics. Per exemple, la coloració rosa brillant de l’ibis escarlata prové del fet que consumeix grans volums de gambes . La majoria dels ibis tenen el cap o la cara calbs, i la pell subjacent es torna de color vermell brillant durant la temporada de reproducció.

Aquests bitllets d'aus limícoles estan especialment dissenyats per ajudar-los a explorar el terreny per obtenir menjar. Les seves fosses nasals es troben a la base del bec en lloc de la punta, cosa que els permet continuar respirant mentre sondegen. També utilitzen palpadors sensibles dins de les seves factures per identificar els aliments que troben, eliminant la necessitat de deixar-los caure i mirar-los primer.

La majoria de les espècies d’ibis són típicament silencioses. No obstant això, durant l'època de cria, poden respirar sibilants, xisclar o respirar fort per donar a conèixer la seva presència. De vegades, els ibis femenins utilitzen un so especial per convocar les seves cries.

Ocells socials, els ibis solen viure junts en grans ramats. Principalment actius durant el dia, els ramats d’ibis passen les hores de llum alimentant-se, descansant i escorxant-se. Totes les espècies existents de l’ocell són capaces de volar i volen juntes en ramats des dels llocs de descans fins als llocs d’alimentació i de tornada. De vegades volen en formacions de línia recta i de vegades en formacions en forma de V. Increïblement, els ibis en vol batien les ales a l’uníson i fins i tot transiten entre aletejar i planejar al mateix temps. Durant el vol, els ibis mantenen el coll i les potes estesos, alternant entre batre i navegar.

Els ibis construeixen nius compactes, generalment fora de pals, en zones baixes d’arbustos i arbusts. Algunes espècies fins i tot les acumulen en escarpats penya-segats. Nien junts en grans grups que poden constar de centenars a milers de parelles reproductores.

Durant l’època reproductiva, que varia segons les espècies i l’hàbitat, els ramats d’ibis convergeixen en colònies massives. Algunes espècies d’ibis s’aparellen amb la mateixa parella d’any en any, mentre que altres s’aparellen amb parelles noves cada any. Els dos pares preparen el niu per als ous. Normalment, les femelles ponen de tres a cinc ous per temporada i el període d’incubació és de mitjana entre tres o quatre setmanes. Durant aquest temps, els dos pares incuben els ous per torns.

Després de l’eclosió, els pollets solen tenir un plom marró, gris o negre. Els dos pares s’alimenten per torns als pollets deixant que cada pollet arribi al cap dins de la boca dels pares i recuperi els aliments regurgitats. Els pollets de l’Ibis volen de mitjana entre 28 i 56 dies, i esdevenen totalment independents d’una a quatre setmanes després. No obstant això, algunes espècies d’ibis es queden amb els seus pares durant molt més temps per conèixer els punts més fins de les coses, com ara els patrons de migració i les estratègies d’alimentació.



ibis de cap negre (Threskiornis melanocephalus) ibis blanc i negre al pantà

Ibis Hàbitat

Aquestes aus es troben a totes les regions càlides (típicament tropicals a subtropicals) del món, excepte a les illes del Pacífic Sud. Es troben més comunament a les zones humides, però també a les terres de conreu, prats oberts, prats i zones boscoses. Tot i que la majoria dels hàbitats d’ibis es troben a nivell del mar, alguns ibis es troben a regions muntanyoses.

Tres espècies d’ibis es troben habitualment a Amèrica del Nord: l’ibis brillant,Falcinellus blanc brillant Plegadis chihiEudocimus. Alguns, com l’ibada hadada, es troben a l’Àfrica. Altres, com l'ermità ibis,Geronticus eremita, es troben al nord d’Àfrica i a l’Orient Mitjà. Una espècie anomenada ibis de coll de palla,Threskiornis spinicollis, es troba només a Austràlia. L'ibis sagrat,Threskiornis aethiopica, va ser venerat a l'Antic Egipte. Avui en dia, l’espècie ja no es troba a Egipte, sinó que es troba principalment al sud d’Aràbia i a l’Àfrica subsahariana.

Dieta Ibis

Aquestes aus són alimentadores oportunistes, el que significa que menjaran gairebé qualsevol cosa que trobin sempre que sigui comestible. En la seva major part, però, solen ser més carnívors i subsisteixen principalment fora insecte larves, cucs, gambes , escarabats , llagostes , petit peix , i crustacis tous. Ocasionalment, aquestes aus poden consumir algues i plantes aquàtiques, però aquests organismes poques vegades constitueixen gran part de la seva dieta.

Depredadors i amenaces d’Ibis

La majoria de les espècies d’ibis són generalitzades i abundants a moltes parts del món. Tot i això, es considera que n’hi ha en perill d’extinció . Per exemple, es classifica com a ibis ermità del nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) . Una vegada que es trobava a Europa central i meridional, Algèria i Turquia, aquesta espècie ara només es troba a Turquia i el Marroc. Una altra espècie d’ibis en perill d’extinció anomenada ibis japonès o crestat,Nipponia nippon, va estar a punt d’extingir-se a finals del segle XX. També s’enumeren diverses espècies que presenten un risc crític, com ara l’ibis gegant, l’ibis nano de l’oliva, l’ibis calb de Waldrapp o del nord i l’ibis d’espatlles blanques.

Hi ha 28 espècies d’ibis existents o actualment existents a tot el món. Sis espècies han desaparegut extingit , incloent-hi dos que eren aus voladores -apteribisde les illes hawaianes ixenicibisde Jamaica, que tenia ales semblants a unes porres.

Les eivisses s’enfronten a diversos depredadors segons el seu hàbitat. Entre els depredadors comuns de l’ibis hi ha les aus rapinyaires, micos , corbs, serps , i iguanes . Els factors que poden afectar negativament els nivells de població inclouen la caça intensa; drenatge d'hàbitats d'aiguamolls; ús de pesticides; i registre comercial dels llocs de nidificació. Els ous d’Ibis i els pollets d’Ibis també solen caure dels nius.



Reproducció, nadons i vida útil de l’Ibis

De mitjana, els ibis viuen de 16 a 27 anys. L'ibis blanc més antic que es va trobar a la natura tenia almenys 16 anys i quatre mesos. Situat a Florida el 1972, l’ocell s’havia anat a Alabama el 1956.

L’època de reproducció varia segons les espècies, la ubicació geogràfica i altres factors. Quan és hora de reproduir-se, els ramats d’ibis individuals s’uneixen per formar enormes colònies reproductores. Durant la temporada de reproducció, aquestes aus normalment silencioses es tornen molt més sorolloses. Emeten sons com sibilàncies i xiscles per cridar l’atenció dels possibles companys. Algunes espècies d’ibis s’aparellen amb la mateixa parella d’any en any, mentre que altres s’aparellen amb parelles diferents cada any.

Els ibis mascles i femelles treballen junts per preparar el niu per als ous utilitzant canyes, branquetes i herba. Quan arriben els ous (normalment es posen entre tres i cinc per temporada), els dos pares s’incuben per torns. El període d’incubació dura de tres a quatre setmanes. Els dos progenitors tenen cura dels pollets. L’ibis mascle o femella consumeix menjar i després el regurgita a la boca. Aleshores, el pollet arriba al cap a la boca dels pares per recuperar el menjar.

Els pollets de l’Ibis comencen a volar (prou desenvolupats per al vol) entre 28 i 56 dies després de néixer. Normalment, les aus triguen una a quatre setmanes a independitzar-se completament dels seus pares. No obstant això, algunes espècies d’ibis romanen amb els seus pares durant períodes de temps encara més llargs.

Població d'Ibis

Els nivells de població de la majoria d’espècies d’ibis s’han mantingut estables. Tot i això, algunes espècies s’han posat en perill i el principal responsable és la pèrdua d’hàbitat. Les activitats d’explotació comercial eliminen els llocs de nidificació i fan que disminueixin els nivells de població. Els hàbitats dels aiguamolls sovint es drenen per habitar-los, eliminant les zones segures perquè floreixin els ibis. Les aus també són caçades intensament en algunes zones, i els seus ous també es poden veure afectats negativament per l’ús generalitzat de pesticides.

S'han fet esforços per millorar els nivells de població d'ibis per a les espècies amenaçades. Per exemple, l'ibis Waldrapp, o ibis calb, es va classificar una vegada com en perill crític per la UICN. Gràcies, sobretot, a l’èxit dels programes de cria en captivitat, aquesta espècie ara figura com a en perill d’extinció .

Mostra els 14 animals que comencen per I

Articles D'Interès