Goril·la oriental

Classificació científica del goril·la oriental

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Homínids
Gènere
Goril·la
Nom científic
gorilla berengei

Estat de conservació del goril·la oriental:

En perill crític

Localització del goril·la oriental:

Àfrica

Dades del goril·la oriental

Presa principal
Fulles, llavors, herbes
Habitat
Bosc tropical i selves a les regions muntanyenques
Depredadors
Humà, lleopard
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • social
Menjar preferit
Fulles
Tipus
Mamífer
Eslògan
El primat més gran del món!

Característiques físiques del goril·la oriental

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
35 - 50 anys
Pes
204 kg - 227 kg (450 lliures - 500 lliures)
Alçada
1,5 m - 1,8 m (5 peus - 6 peus)

'El goril·la oriental es coneix com el primat viu més gran'



El goril·la oriental pertany al gènere goril·la. És un dels grans simis i està molt relacionat amb els humans. Sovint s’observa que el goril·la oriental, que es troba més sovint a les selves dels cims de les muntanyes, presenta diverses característiques que li faciliten la supervivència a la natura.



El goril·la oriental que rep el nom científic de Gorilla beringei està molt més a prop els éssers humans del que es pensava i pot realitzar diverses tasques com pelar les fruites a mà, de la mateixa manera que els humans. El goril·la oriental té ara dues subespècies: el goril·la oriental de muntanya i el goril·la oriental de les terres baixes, que també es coneix com el goril·la de Grauer.

Dades increïbles sobre el goril·la oriental.

  • Els goril·les masculins de l’est que tenen més de dotze anys experimenten un canvi de color de la pell, sobretot a l’esquena, que canvia de negre a gris, donant-los així el nom de “plata”.
  • Igual que els humans, els goril·les orientals tenen cinc dits a cada mà i cinc dits a cada peu.
  • Les seves empremtes de nas es poden utilitzar per identificar cada goril·la oriental, de manera similar a les empremtes digitals dels éssers humans. És únic i cap d’ells no pot ser mai igual.
  • Els goril·les orientals tenen 32 dents i orelles relativament petites.
  • Els goril·les orientals són molt intel·ligents i tenen diferents formes de comunicació. Utilitzen uns 25 sorolls diferents per comunicar-se entre ells.

Nom científic del goril·la oriental

Conegudes habitualment com a goril·les orientals, aquestes criatures pertanyen a la família i a la classe dels grans simis i mamífers respectivament i reben el nom científic de Gorilla beringei i pertanyen al gènere goril·la.



La paraula 'goril·la' ha estat derivada de la història de Hanno, que era navegant i explorador i estava de gira per la costa de l'Àfrica occidental. Els membres de la gira es van trobar amb persones que més tard es van anomenar 'goril·les'.
Tot i que no està clar si els membres de l'expedició es van trobar amb goril·les, un estudi de l'espècimen va ressonar amb la descripció del que Hanno els va descriure, donant-los així el nom.

Els membres masculins de les famílies de goril·les orientals, sovint coneguts com a 'dors platejat' a mesura que envelleixen a mesura que la pell a l'esquena canvia de negre a gris amb el pas dels anys, això els dóna el nom.

El goril·la oriental té dues subespècies conegudes: el goril·la de muntanya oriental i el goril·la de terra baixa oriental.



Aspecte i comportament de goril·la oriental

Se sap que els goril·les orientals tenen cossos forts i resistents coberts de pell de color negre. Tenen pit ample i braços llargs. Tanmateix, la zona del pit, com la cara, les mans i les plantes d’aquests goril·les, és molt menys peluda que la resta del cos.

A mesura que els mascles envelleixen, la pell a la seva esquena comença a canviar de negre a gris. Les subespècies dels goril·les de muntanya, però, tenen un pelatge contaminat blavós que sol ser més curt que els goril·les orientals.

Els goril·les orientals mascles tenen, de mitjana, uns 1,7 metres d’alçada (aproximadament la mateixa alçada que la persona mitjana). Tot i així, també poden arribar a pujar fins a 1,9 metres en alguns casos. Mentrestant, les femelles de goril·les orientals solen tenir només 1,5 metres d’alçada.

Pel que fa al pes, els goril·les orientals masculins solen oscil·lar entre 300-440 lliures, mentre que les femelles solen tenir entre 195 i 220 lliures.

Els goril·les orientals viuen en grups i les seves interaccions socials es basen en el grup del qual formen part. El grup sol estar dirigit per un mascle platós, juntament amb les femelles i la seva descendència. Els grups sovint estan interconnectats, formant de 35 a 50 membres cadascun.

Se sap que aquests goril·les passen aproximadament el 40% del seu dia relaxant-se i l’altre 30% fent activitats relacionades amb el menjar. El dia restant sol passar-se rondant. Se sap que descansen i dormen en els seus nius construïts sobre arbres o de vegades també a terra.

La majoria dels goril·les orientals són pacífics. No obstant això, alguns mascles són agressius per afirmar el seu domini.

Mascle de dors platejat de goril·la oriental a la selva tropical.

Hàbitat de goril·la oriental

Els goril·les orientals es poden trobar en diverses regions. On es troben sovint depèn de les subespècies. Les dues subespècies es troben en zones diferents, que van des d’Uganda, Rwanda i la República Democràtica del Congo.

El goril·la de les terres baixes orientals o el goril·la de Grauer es troba sovint a la part oriental de la República Democràtica del Congo. Mentrestant, el goril·la de muntanya oriental es divideix en grups que es distribueixen per regions.

Alguns d’ells viuen a les muntanyes de Virunga a uns 1500 a 400 metres d’altitud sobre el nivell del mar, mentre que els altres sovint es poden situar al parc nacional de Bwindi, a Uganda, on solen viure en muntanyes escarpades, entre 1100 i 2400 metres d’altitud. Alguns altres llocs on resideixen els goril·les de les terres baixes orientals inclouen les àrees compreses entre els llacs Tanganyika i Edward i el riu Lualaba.

Com que gran part de la vida dels goril·les orientals implica córrer o escalar, els seus músculs impressionants els donen força al llarg de la part superior del cos i els braços. Amb els dits i els polzes com els humans, poden recollir fàcilment aliments de llocs alts i baixos.

Dieta dels goril·les orientals

Les fonts suggereixen que els goril·les orientals són principalment herbívors, que provenen dels seus nutrients de la vegetació del seu hàbitat natural. No obstant això, la dieta pot variar des d'on es troben i quina altitud viuen.

Els goril·les que es troben principalment a la zona de Bwindi solen menjar fruites. En cas contrari, en altres llocs, els goril·les orientals també poden alimentar-se de flors, escorces d’arbres i, en alguns casos, fins i tot de petits invertebrats. La seva dieta també inclou baies silvestres, fongs i fusta.

Predadors i amenaces dels goril·les orientals

Les principals amenaces que s'amaguen als goril·les orientals són la degeneració de l'hàbitat, la caça furtiva i la violència a les zones on resideixen. S'ha observat que molts d'aquests goril·les han mort a causa dels trets als seus hàbitats. Lleopards i l’imparell cocodrils es creu que són els principals depredadors dels goril·les orientals. Mentrestant, les amenaces per a la salut dels goril·les orientals inclouen la microfilària, el virus de la immunodeficiència simiana i la malària.

El IUCN ha declarat que el goril·la oriental està en perill d'extinció i es diu que la població d'aquests simis disminueix constantment. El goril·la de muntanya oriental corre un major risc d’extinció. Les fonts suggereixen que, a hores d’ara, només queden 300 goril·les de muntanya orientals madures. Mentrestant, se sospita que el nombre global de goril·les orientals al món és inferior a 5.000.

Reproducció de goril·les orientals, nadons i vida útil

Els goril·les orientals tenen un sistema de reproducció poligínic que significa que el mascle dominant de cada grup s’aparella amb totes les femelles del clan. Es coneix que aquests goril·les s’aparellen tot l’any. Un cop concebut, el període de gestació en els goril·les orientals sol durar uns 8,5 mesos, després dels quals la femella dóna a llum un sol nadó. Les femelles només paren un cop cada tres o quatre anys a causa dels llargs períodes gestacionals i del procés parental.

Immediatament després del naixement, el nadó depèn dels pares, sobretot de la mare que el porta fins que estigui llest per arrossegar-se quan tingui aproximadament nou setmanes. La seva dependència dura els primers quatre anys, període durant el qual la mare els alletarà com a principal font d'aliment. Fins i tot quan el nadó ja no necessita la llet materna, aprendrà i jugarà cada dia fins que es pugui cuidar.

La cria pot començar a partir dels 15 anys, tot i que la vida d'un goril·la oriental sol ser de 35 a 40 anys. En captivitat, aquests primats poden viure fins als 50 anys.

Població de goril·les orientals

Actualment, els goril·les orientals estan en perill d’extinció i la població de goril·les orientals ha anat disminuint constantment en els darrers anys. Durant la dècada de 1990, es va estimar que la població d’aquests goril·les era d’uns 17.000 habitants. No obstant això, un informe recent va mostrar que la població ha caigut ara a menys de 5.000 i prop de 4.000 a tot el món.

També s'ha observat que els goril·les de les terres baixes orientals ara resideixen només en un 13% de les zones on es trobaven antigament. Tot i això, el goril·la de muntanya oriental corre un major risc d’extinció.

Esforços de conservació

S'han iniciat diversos projectes per conservar aquesta criatura en perill d'extinció. Un d'aquests projectes és el Projecte Walikale Gorilla and Forest Conservation que va començar el 2001 després que la població de goril·les orientals va començar a disminuir.
Han estat treballant en la preservació de l’hàbitat natural perquè els goril·les prosperin perquè la degeneració de l’hàbitat no esdevingui una causa habitual de la seva disminució.

Altres projectes han estat encoratjadors a iniciar un millor turisme per als goril·les de muntanya, de manera que es puguin recaptar fons per protegir-los. Tanmateix, el públic ha de tenir precaució per no estar al voltant de l’animal mentre està malalt, ja que s’hauria d’evitar qualsevol risc per a les espècies ja en perill d’extinció.

Goril·la oriental al zoo

Els informes suggereixen que el fitxer Zoo d’Anvers a Bèlgica és l'únic zoo que té una femella de goril·la oriental. Tanmateix, no se sap que els goril·les de muntanya orientals es mantenen als zoològics dels Estats Units en aquest moment.

Mostra els 22 animals que comencen per E

Articles D'Interès