Cross River Gorilla

Classificació científica de Cross River Gorilla

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Homínids
Gènere
Goril·la
Nom científic
Gorilla gorilla diehli

Estat de conservació del goril·la de Cross River:

En perill crític

Localització de Cross River Gorilla:

Àfrica

Dades de Cross River Gorilla

Presa principal
Fulles, fruites, flors
Habitat
Selva tropical i densa selva
Depredadors
Humà, lleopard, cocodril
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fulles
Tipus
Mamífer
Eslògan
Queden menys de 300

Característiques físiques del goril·la Cross River

Color
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
35 - 50 anys
Pes
100 kg - 200 kg (220 lliures - 440 lliures)
Alçada
1,4 m - 1,7 m (4,7 peus - 5,5 peus)

El goril·la del riu Cross viu a la regió muntanyosa entre Nigèria i Camerun.



El goril·la del riu Cross (nom científic: Gorilla gorilla diehli) és una subespècie del goril·la occidental . Paul Matschie, el 1904, va anomenar el goril·la del riu creuat com una nova espècie, tot i que s'ha convertit en cada vegada més rara.



Aquests goril·les tenen el pelatge de color gris marronós o negre. Tanmateix, la cara, les mans i els peus no tenen cap pell. Tenen caps en forma de con, sobre els quals descansa una cresta vermellosa.

Aquests goril·les són molt socials i solen viure en grups de 2 a 20. Els grups estan dirigits per un mascle dominant. A part del líder dominant, hi ha 6-7 dones i els seus fills.



Els goril·les de Cross River maduren sexualment als 10 anys i solen tenir bebès cada 4 anys. El seu període de gestació sol durar 9 mesos. Aquests goril·les viuen a la regió muntanyosa entre Nigèria i Camerun.
Els goril·les del riu Cross són herbívors i s’alimenten generalment de branques, fruits secs, fulles i baies que cacen de diferents plantes.

Se sap que els goril·les de Cross River són molt eficients en la cura dels infants i se sap que cuiden els seus nadons fins als tres o quatre anys d’edat. Durant aquest temps, no es reprodueixen de nou i presten tota la seva atenció al nadó acabat de néixer.

Dades increïbles sobre els goril·les de Cross River!

  • El goril·la del riu creuat és una subespècie del Goril·la occidental .
  • Al món només queden de 200 a 300 goril·les creuades.
  • Els goril·les de Cross River són el gran simi més amenaçat d’Àfrica.
  • Normalment es troben a les fronteres entre Nigèria i Camerun.
  • Habiten en una àrea d’uns 300 quilòmetres quadrats.

Nom científic de Cross River Gorilla

Els goril·les del riu creuat passen pel nom científic 'Gorilla gorilla diehli' i pertanyen al regne Animalia i a la classe Mammalia. Pertanyen al filum Chordata i ordenen els primats. També pertanyen a la família Hominidae i al gènere goril·la.



La paraula 'goril·la' arrela a la paraula grega antiga 'Γόριλλαι'. La paraula es refereix a una 'tribu de dones peludes', que és com Hanno el Navegant va descriure la gent de la costa occidental d'Àfrica (que ara es coneix com Sierra Leone). Es va descriure a les dones com a 'salvatges' i 'peludes'.

Aspecte i comportament de Cross River Gorilla

Els goril·les de Cross River tenen una estructura esvelta però curta, combinada amb cabells de colors clars. Aquests goril·les tenen braços llargs i una línia de cresta prominent, que ofereix un contrast sorprenent amb la cara plana i les fosses nasals amples. Els seus ulls foscos estan ocults per la pell, que sovint és de color negre o gris marronós.

La cara normalment no té pell, igual que les mans i els peus. Els seus caps tenen forma de con i tenen una cresta de color vermell al cap. Els líders del grup que són mascles dominants solen tenir un pegat de plata a l’esquena, motiu pel qual també se’ls anomena plata.

Els goril·les de Cross River són socials i viuen en grups familiars de 2 a 20 individus. El seu comportament és molt similar a altres goril·les. El grup sol estar dirigit per un home de plata com a líder dominant.

El líder masculí sol encarregar-se de tenir cura de les femelles i els nens del grup i també pren sovint les decisions clau del grup, com els llocs d’alimentació i de nidificació.

Un grup sol estar format pel mascle dominant, de sis a set femelles, i els seus fills. La nidificació es produeix als boscos després que aquests goril·les construeixin nius amb branques i fulles. Els llocs de nidificació solen estar a terra.

Tanmateix, els llocs de descans canvien a l’estació de pluges quan es desplacen els nius cap a la part superior dels arbres. La major part del dia es passa menjant. No obstant això, fonts suggereixen que també es dediquen a activitats recreatives com ara la preparació.

Normalment se sap que aquests goril·les són pacífics. No obstant això, de vegades poden tornar-se agressius cap als humans quan són amenaçats. Poden atacar els humans amb branques, pedres i herbes si són provocats.

Goril·la Cross River, Limbe Wildlife Centre, Camerun
Goril·la Cross River, Limbe Wildlife Centre, Camerun

Cross River Gorilla Habitat

Coneguts com els goril·les més estranys del món, els goril·les de Cross River tenen una població reduïda i poques vegades es veuen mai. Normalment es troben a les fronteres muntanyenques de Nigèria i Camerun. Aquest hàbitat seu s’anomena conca del riu Cross.

Es coneix que aquests animals inhibeixen les regions més nord i oest. També existeixen a les muntanyes Afi a Nigèria i a les muntanyes Mbe dels Camerun. A part, també es troben al parc nacional Takamanda del Camerun i al parc nacional Cross River, a Nigèria.

La majoria d’aquests goril·les es troben a una alçada de 1500 a 3500 metres a les selves tropicals muntanyoses i els boscos de bambú.

Dieta de goril·les Cross River

Els aliments que es troben a les dietes dels goril·les del riu Cross consisteixen principalment en fulles, fruits secs, baies i liana, que és una vinya llenyosa. Aquests goril·les herbívors buscaran fins on necessiten els seus nutrients, fins i tot fora de la seva típica zona d’alimentació per obtenir el que necessiten.

Si aquesta espècie de goril·la arriba fins a les terres baixes, probablement es trobarà en una situació insatisfactòria amb els agricultors locals que collen plàtans i plàtans. Tot i que això pot semblar aclaparador per a la zona, alguns agricultors locals han remarcat que són molt menys destructius per a la seva terra que altres animals amb una estatura menor, inclosos els porcs salvatges.

L'única manera en què els goril·les de Cross River busquen menjar en altres zones es deu a la manca de nutrició a prop de casa seva. Tot i això, l'única vegada en la història recent que aquests bells mamífers han causat danys importants va ser el 2006. Es creu que aquest esdeveniment va ser el resultat de la proximitat de les granges a les cases forestals dels goril·les.

Cross River Gorilla Predators and Threats

Com tots els altres éssers vius del planeta, els goril·les de Cross River també són una part important de l’ecosistema. Tot i això, també s’enfronten a moltes amenaces, tant d’altres animals com d’éssers humans. Entre els depredadors dels goril·les del riu Cross hi ha cocodrils i grans gats de la selva.

Els goril·les del riu Cross estan amenaçats pels humans, ja que van ser caçats extensament en el passat, motiu pel qual també són força baixos. Les activitats humanes com la deforestació també representen amenaces per a aquests goril·les. Els goril·les del riu Cross són els simis més amenaçats d'Àfrica.

Els goril·les del riu Cross estan en perill crític. A mesura que la població disminueix, algunes organitzacions treballen per protegir els boscos on viuen, evitant que s'aventurin a les zones locals i perdin fonts d'aliment. L’Organització Mundial de la Fauna Salvatge té diversos socis dins dels governs de Nigèria i Camerun per protegir determinades zones.

Reproducció, nadons i vida útil de gorils de Cross River

Els goril·les del riu Cross arriben a la maduresa al voltant dels deu anys. Solen parir només una vegada en quatre anys més o menys perquè el nivell d’atenció infantil és molt alt en aquests goril·les de Cross River. Aquests goril·les solen tenir cura dels seus nadons fins als tres o quatre anys d’edat. El període de gestació sol durar uns nou mesos, que també és molt similar als humans.

Els goril·les del riu Cross són animals polígams. El mascle dominant del grup sol aparellar-se amb totes les femelles sexualment madures del seu grup. Les goril·les femenines, després de donar a llum, alleten els seus nadons i en tenen cura fins als tres o quatre anys d’edat. Normalment, aquests goril·les donen a llum nadons solters i les parelles són poc freqüents. La vida útil d’aquests goril·les sol ser de 35 a 50 anys.

Població de goril·les de Cross River

Atès que aquests goril·les estan en perill crític a causa de la caça i altres activitats humanes com la deforestació, només queden al món uns 200 a 300 goril·les de Cross River. La majoria d'aquests goril·les es troben a Nigèria i Camerun, repartits entre no menys d'11 famílies.

Per tant, s’estan fent esforços per fer-los viure en llocs designats perquè puguin prosperar en entorns protegits ja que el goril·la del riu Cross encara disminueix. A part de les seves famílies fragmentades, un altre comerç s’ha convertit en un altament lucratiu i suposa una important amenaça per a l’espècie: vendre aquesta espècie com a mascota.

Algunes persones han mantingut el goril·la del riu Cross com a mascotes, que és un comerç perillós que afecta la capacitat de conservar l’espècie. Alguns caçadors mataran els pares del nadó goril·la per portar-los a vendre, ja que són fàcils de manejar a una mida petita. Ara mateix, l’amenaça d’infectar-se amb l’Ebola i de ser caçat és suficient per fer que la recuperació sigui impossible a curt termini. Tot i això, hi ha l'esperança que aquesta espècie es recuperi d'aquestes amenaces en els propers 75 anys, sempre que es continuïn fent esforços per preservar el seu hàbitat.

Cross River Gorilla al zoo

A causa de la en perill crític l'estat i la disminució del nombre de goril·les de Cross River a tot el món, mantenint-los en un entorn captiu, permet que aquests goril·les puguin prosperar de nou. Per veure’ls en un zoo, hi ha moltes reserves i santuaris per acollir-los, com el Santuari de vida salvatge de la muntanya d’Afi.

El Centre de Vida Silvestre de Limbe, al Camerun, ha estat l’únic zoològic que ha exhibit un d’aquests goril·les des del 2007. El goril·la, que es va batejar amb el nom de Nyango, va morir el 10 d’octubre de 2016 com a conseqüència d’una malaltia, i no hi ha altres informes de zoos que actualment contenen aquests mamífers.

Tot i no allotjar aquests animals, molts zoològics i santuaris ofereixen dades importants sobre el goril·la del riu Cross per animar els clients a donar suport a la conservació.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Articles D'Interès