Macac menjador de cranc

Classificació científica del macac menjador de cranc

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Cercopithecidae
Gènere
mico
Nom científic
Macaca Fascicularis

Estat de conservació del macac menjador de cranc:

Menor preocupació

Localització del macac menjador de cranc:

Àsia

Fets sobre el macac que menja crancs

Presa principal
Crancs, fruites, llavors, insectes
Característica distintiva
Animal molt sociable amb una cua llarga
Habitat
Selva tropical i selva tropical
Depredadors
Àguila, tigre, rèptils grans
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Crancs
Tipus
Mamífer
Eslògan
Es troba a les selves del sud-est asiàtic.

Característiques físiques del macac menjador de cranc

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
15 - 30 anys
Pes
3 kg - 9 kg (7 lliures - 20 lliures)
Alçada
38cm - 55cm (15in - 22in)

El macac menjador de cranc és una de les espècies de primats més esteses al món.



El macac menjador de cranc existeix des de fa milers d’anys al llarg de les zones salvatges del sud-est asiàtic. La naturalesa lúdica, engrescadora, intel·ligent i social de l’animal fa que les interaccions positives amb els humans siguin bastant habituals. Però la invasió humana a l’hàbitat natural del mico també ha exercit una certa pressió sobre l’espècie.



5 Increïbles fets de macac que mengen crancs

  • Els noms alternatius d’aquesta espècie també inclouen el macac de cua llarga i el mico cynomolgus. A causa de la gran longitud de la cua, el macac de cua llarga és sovint el nom preferit, mentre que el terme macac menjador de cranc és un nom erroni. La majoria dels individus prefereixen la fruita.
  • Els macacos tenen una relació complexa amb els humans. De vegades considerats éssers sagrats, són una part important de la mitologia en algunes cultures locals. I, com els micos rhesus, també se solen seleccionar per a experimentació i investigació mèdica a causa de la seva susceptibilitat a malalties humanes.
  • Els científics han observat que el macac menjador de cranc pot ser capaç d’adquirir coneixement i cultura a través de múltiples generacions. Això els ha convertit en un tema d’investigació útil per a la intel·ligència animal.
  • El macac menjador de cranc viu en societats dominades per les dones. Això significa que el grup s’orienta al voltant de la línia de successió femenina. Els mascles tendeixen a estar més tenuament connectats amb el grup.
  • El macac menjador de cranc es considera una espècie invasora en algunes regions.

Nom científic del macac menjador de cranc

El nom científic del macac menjador de cranc ésMacaca fascicularis. Macaca, que deriva de la paraula portuguesa per a mico, provenia originalment de la llengua ibinda de l'Àfrica occidental. El terme ‘fascicularis’ prové del mot llatí per a una banda petita o franja.

Potencialment, hi ha fins a 10 subespècies del macac menjador de cranc, inclòs el maca comú de cua llarga, el macac de cua llarga nicobar i el macac de cua llarga de cor fosca. Cadascun varia lleugerament pel seu hàbitat, dieta i aspecte físic. Més llunyana, estan relacionades amb el macac rhesus, el maca japonès i el maca de cua de porc, que ocupen tots el mateix gènere.

El gènere macac forma part d’una família de primats coneguda com Cercopithecidae o micos del Vell Món. Es van desviar dels micos del Nou Món fa uns 55 milions d’anys. La principal diferència entre els micos del Vell Món i del Nou Món rau en les seves característiques físiques. Els micos del Vell Món tenen el nas més estret, les fosses nasals orientades cap avall i els polzes oposables. També solen mancar de cues prènsils.



Aspecte de macac menjador de cranc

El macac menjador de cranc és un petit mico del Vell Món que només mesura de 15 a 22 polzades de mitjana, depenent de la subespècie. La gran cua tendinosa, que afegeix altres 16 a 26 polzades, sol ser més gran que el propi cos. La cua pot proporcionar al mico un grau d’equilibri més fi per saltar distàncies immenses de fins a 16 peus.

Aquests animals tenen una capa de pell marró fosc o gris amb una corona de pèl, de vegades de color daurat, al cap. La part inferior sol ser molt més clara que l’esquena i el color de la pell varia entre el negre dels peus i les orelles fins a gris o rosa al voltant de la cara i la boca.

A causa d’un fenomen conegut com a dimorfisme sexual, els homes i les femelles difereixen lleugerament en l’aspecte. Mentre que els mascles solen tenir bigotis grans i dents canins més grans, les femelles són de mida més petita i solen tenir barba. Les femelles pesen fins a nou lliures cadascuna i els mascles poden pesar fins a 15 lliures. Tots dos gèneres cultiven bigotis de galta i disposen de bosses per emmagatzemar temporalment els aliments que alimenten.

macac menjador de crancs (Macaca fascicularis) macac menjador de cranc adults

Comportament del macac menjador de cranc

Els macacs que mengen crancs formen societats matrilineals dominades per les femelles. Un sol grup pot estar format per tres o trenta membres alhora, incloses les femelles principals, la seva descendència i alguns mascles. Tot i les seves relacions de per vida i el seu aparent afecte, les dones membres del grup imposen i fan complir estrictes jerarquies en tot moment. Els homes també solen tenir una jerarquia específica en funció de l'edat, la mida i la capacitat de lluita. Els mascles amb un rang superior solen accedir a les dones amb un rang superior per obtenir oportunitats d’aparellament. Tots dos sexes poden tenir diverses parelles al llarg de la seva vida.

Com que els macacs individuals són petits i febles, el grup proporciona una àmplia protecció contra amenaces externes i intrusos. Això significa que la cooperació és fonamental per a la seva supervivència. L’espècie té diversos tipus de comportament per mantenir l’ordre social i la cohesió. Per exemple, la preparació sembla ser un aspecte important del vincle social, el festeig i la resolució de conflictes.

Aquesta espècie passa la major part de la seva vida recorrent els arbres movent-se a les quatre potes. Només es passa una petita fracció del temps a terra, on són més vulnerables a la depredació. Amb el cos alegre i les cues llargues, estan especialment adaptats per a aquest estil de vida arbori. La seva rutina diària sol consistir en buscar menjar i socialitzar-se durant el dia i després reunir-se junts a la nit per mantenir-se calent. Els grups solen ocupar només un arbre a la vegada i sembla que hi ha poca competència entre grups pel territori, almenys en comparació amb altres espècies de primats. No obstant això, els grups protegiran el seu territori amb ferotge de les possibles amenaces.

Com molts altres primats, el macac menjador de cranc sembla ser molt intel·ligent. Alguns informes suggereixen que poden utilitzar eines de pedra per obrir fruits secs i closques. També poden tenir la capacitat de rentar o fregar els aliments abans de consumir-los. Com que sovint és difícil entendre les intencions d’un animal, aquestes conductes són objecte d’investigacions en curs.

Els macacs que mengen crancs presenten diverses vocalitzacions i trucades diferents per comunicar les seves intencions. Això sovint es combina amb senyals visuals com les expressions facials i la postura corporal. Per exemple, sovint es nuen les dents i es retiren de les orelles i del nas per assenyalar l’agressió i evitar possibles amenaces. També faran sorolls forts i rebotaran sobre les branques amb un moviment vigorós.

Hàbitat macac menjador de cranc

L’extensió natural del macac menjador de cranc s’estén per tota la regió del sud-est asiàtic, inclosa tota o la major part de Tailàndia, Vietnam, Cambodja, Laos, Myanmar, Malàisia, Indonèsia, Borneo i Filipines. També han estat introduïts per persones a diversos llocs, inclosos Taiwan, Hong Kong i diverses illes del Pacífic.

Aquesta espècie prefereix els climes càlids i humits dels boscos, inclosos els boscos costaners, els manglars, els pantans, els boscos de bambú, els boscos de fulla caduca i els boscos tropicals amb molta pluja anual. Normalment viuen a prop de rius o d’altres masses d’aigua per facilitar l’accés a una font constant d’alimentació.



Dieta macaca menjadora de cranc

Els macacs que mengen crancs són animals omnívors que aprofitaran gairebé qualsevol tipus d’aliment que puguin buscar o capturar, segons la disponibilitat estacional o regional. Solen alimentar-se contínuament durant tot el dia en breus períodes de pocs minuts a la vegada.

Malgrat el seu nom, el cranc no és una part integral de la seva dieta. En canvi, sobreviuen principalment amb una dieta de fruites i llavors, que representen entre el 60 i el 90 per cent del seu consum. Menys freqüentment, de vegades s’alimenten de fulles, flors i herbes. Si no hi ha matèria vegetal disponible, intentaran caçar i consumir petits ocells , sargantanes , peix , i ous. Només unes poques poblacions en consumeixen crancs i altres crustacis.

L'alimentació amb macac s'ha convertit en una activitat popular per als turistes que visiten la regió del sud-est asiàtic. Tanmateix, això pot provocar conflictes entre macacos per obtenir fonts fàcils d’alimentació humana, cosa que pot provocar lesions o fins i tot la mort. També se sap que atacen escombraries o roben aliments en hàbitats humans.

Els macacs, en general, tenen un paper ecològic positiu en l’entorn local, ajudant involuntàriament en la distribució de llavors de plantes al seu territori. Però com que se sap que competeixen amb aus rares per obtenir recursos i destrueixen els conreus locals, els macacs que mengen crancs també es consideren a vegades una de les principals espècies invasores en els hàbitats no nadius on s’introdueixen. Algunes persones locals poden considerar-les plagues i caçar-les per evitar que causin danys.

Predadors i amenaces de depredadors de macacs que mengen crancs

Els macacs que mengen crancs són vulnerables a la depredació dels carnívors més grans. Basant-se en observacions, s’enfronten a les amenaces més greus tigres , cocodrils , serps , i grans rapinyaires. L'espècie de vegades també és caçada o menjada pels humans.

Tanmateix, la major amenaça per a la seva supervivència és probablement la pèrdua del seu hàbitat principal als boscos del sud-est asiàtic, que sovint es netegen per a plantacions, tala i assentaments humans. El canvi climàtic també podria posar més èmfasi en el seu hàbitat natural en el futur. Per tant, la preservació de l’hàbitat és fonamental per a la salut i la supervivència de l’espècie.

Reproducció de macacos que mengen crancs, nadons i vida útil

Els macacs que mengen crancs són capaços de reproduir-se en qualsevol època de l’any, però els naixements solen coincidir amb l’altura de l’estació de pluges a l’estiu. A causa del temps i els recursos necessaris per criar cries, l'espècie només tendeix a aparellar-se un cop cada dos anys. La femella té un període de gestació que dura de sis a nou mesos i només dóna a llum un nadó a la vegada. Poques vegades produeixen bessons.

El jove macac neix amb pell de color negre, que començarà a prendre colors al cap d’uns mesos. Normalment aconsegueixen la coloració completa dels adults al final del primer any de vida. Molt dependents de la solidaritat del grup, els macacs que mengen crancs passen la major part dels seus anys juvenils rebent protecció, alimentació i habilitats crítiques de supervivència i comunicació per part de la mare.

Les femelles joves assoleixen la maduresa sexual al voltant dels quatre anys. Normalment es quedaran amb el grup en què van néixer i passaran a formar part de la línia matrilineal. Els mascles joves triguen sis anys a assolir la maduresa sexual. Es distanciaran progressivament del grup fins que marxaran del tot per formar grups de batxiller o unir-se a nous grups.

La vida del macac menjador de cranc no és ben coneguda, però és probable que puguin sobreviure uns 30 anys en captivitat. A causa de la seva existència més precària, els mascles tendeixen a tenir una vida més curta que les femelles. Les possibles fonts de perill inclouen l’agressió entre homes, ja que competeixen per obtenir l’estat o la depredació i lesions per la sortida solitària.

Població macaca menjadora de cranc

El macac menjador de cranc té una de les zones més extenses de qualsevol espècie de primats. Es desconeix el nombre exacte d’individus d’aquesta espècie, però, en general, l’espècie preocupa menys als conservacionistes. Reben una protecció especial dins dels parcs i reserves nacionals, però fins i tot fora d’aquestes àrees protegides l’espècie és abundant i estesa. Molts països de la regió els han ampliat la protecció legal.

Tot i que la informació precisa sobre ells és escassa, cada subespècie individual pot afrontar diferents nivells de pressió. Per exemple, el fitxer Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) La Llista vermella, que classifica l’estat de conservació de diverses espècies salvatges, actualment llista les subespècies de macacos menjadors de cranc nicobar com a potencialment vulnerables. A causa del rang geogràfic dispers de les subespècies, es creu que el nombre de població va disminuint amb el pas del temps.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Articles D'Interès