Tamarina de cotó

Classificació científica Tamarin de cotó

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Callitrichidae
Gènere
Saguinus
Nom científic
Saguinus Oedipus

Estat de conservació de la tamarina de cotó:

En perill crític

Tamarin de cotó

Sud Amèrica

Dades sobre la tamarina de cotó

Presa principal
Fruites, insectes, rosegadors
Característica distintiva
De mida petita i cua llarga i fina
Habitat
Bosc tropical de terra baixa
Depredadors
Serps, aus rapinyaires, jaguars
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Es troba a les vores del bosc tropical.

Característiques físiques de la tamarina de cotó

Color
  • Marró
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
24 mph
Esperança de vida
De 8 a 15 anys
Pes
220 g - 900 g (7,7 oz - 32 oz)
Llargada
18cm - 30cm (7in - 12in)

'El tamarí de cotó presenta una notable cresta de cabell blanc al cap.'



La cresta és només la característica exterior més visible d’aquesta increïble espècie. Té moltes altres característiques increïbles, com ara la seva àgil capacitat d’escalada, la seva estructura social altament cooperativa i altruista i la seva intel·ligència i l’ús complex de vocalitzacions. Tanmateix, a causa de la pèrdua d’hàbitat i de la caça furtiva, l’espècie es troba en perill perillós d’extinció a la natura. Els conservacionistes estan compromesos a mantenir viu aquest primat únic.



4 fets sobre tamarina de cotó

  • Generalment n’hi hatres tipus de tamarins de cotósegons els seus trets facials. Tenen la cara nua, tacades o cobertes de pell.
  • Aquesta espècie pot saltar aproximadament10 peus en l'aire d'arbre en arbre.
  • El xoc massiu deels cabells blancs fan que el mico sembli gairebé humà. De fet, el nom alemany d'aquesta espècie és Lisztaffe, o mico Liszt, en honor del compositor hongarès Franz Liszt. A la seva vellesa, Liszt era conegut per la seva llarga cabellera cabellosa i fluida.
  • En el seucasa natal de Colòmbia, aquesta espècie es coneix simplement com a titís.

Nom científic de Tamarin de cotó

El nom científic del tamarí de cotó ésSaguinus oedipus. El nom prové directament del llegendari zoòleg i botànic Carl Linnaeus el 1758. És àmpliament considerat el pare de la taxonomia moderna. En realitat no se sap per què Linneo va escollir aquest nom. Encara que és famós per la seva associació amb el mític rei grec, Èdip significa peus inflats, però és una opció estranya, ja que l'espècie no té els peus particularment grans.



El tamarí de cotó és un tipus de Nou Món mico . Com el seu nom indica, els micos del Nou Món es troben gairebé exclusivament a les Amèriques. Això els distingeix dels micos del Vell Món Àfrica i Àsia . El espècies està estretament relacionat amb Tamarin de Geoffroy , el tamarín de peus blancs i tots els altres tamarins del mateix gènere . Més llunyà, els tamarins estan relacionats amb els titís de Sud Amèrica . Junts, tamarins i titís formen la famíliaCallitrichidae.

Aspecte i comportament de la tamarina de cotó

El tamarí de cotó és un petit mico arbori amb una longitud del cos d’entre 7 i 10 polzades (la cua afegeix més de 10 polzades més o menys) i un pes de només una lliura. Això és amb prou feines més gran que un esquirol . Els mascles i les femelles tenen la mateixa mida i aspecte. Com que té arpes en lloc d’ungles i sense cua prensil, aquesta espècie és una mica diferent de la majoria de micos del Nou Món. Però, fins i tot sense una cua prensil, el tamarí de cotó és un expert escalador que passa bona part del temps adornant les branques molt per sobre del terra. A falta de polzes oposables, les urpes afilades els permeten aferrar-se fort a l’escorça dels arbres.

El tamarí de cotó té una estructura social molt desenvolupada basada en la necessitat de cooperació i altruisme. Conegut com a tropa o tribu, el grup està format per tres a nou individus (encara que de vegades fins a 19 individus) amb una parella d’aparellament dominant, la descendència i, de vegades, la família immediata. La parella dominant és responsable de la seguretat del grup i de la continuació de la línia familiar. La resta del grup s’adhereix a una jerarquia i un rang molt específics basats en el domini. Tothom dins del grup té un paper, sobretot a l’hora de criar els joves. Els grups no sempre són permanents i, de vegades, un mico deixa un grup per unir-se a un altre.



El tamarí de cotó presenta el que potser es podria descriure com un sentit d’equitat finament desenvolupat. S'espera que tots els membres del grup facin sacrificis pel bé del conjunt, i la manca de cooperació d'algun membre pot suposar retribució i càstig. Les proves suggereixen que hi ha un element de càlcul en l’altruisme del mico. Cada individu pren decisions sobre com tractar els altres membres en funció del comportament passat i de les expectatives de cooperació futura.

Per comunicar-se entre ells, el tamarí de cotó sembla tenir un complex conjunt de trucades, inclosos xiulets, trills i xiscles. Tot i que òbviament no estan tan ben desenvolupats com el llenguatge humà, aquestes vocalitzacions semblen tenir regles gramaticals per comunicar les intencions, els estats emocionals i els fets de l’individu sobre el món. Per exemple, estudis han demostrat que aquesta espècie pot afegir síl·labes a les paraules per modificar el significat. Això suggereix que les regles gramaticals poden haver evolucionat a partir de la capacitat de recordar i rastrejar la posició de les paraules o de qualsevol altre objecte en una seqüència.

El tamarí de cotó és més actiu durant el dia entre la sortida i la posta de sol. La major part del seu temps es dedica a buscar menjar, a criar joves i a participar en activitats socials com ara el temps de joc i la preparació mútua. El grup és feroçment territorial i intentarà allunyar els intrusos amb trucades fortes i amb una exhibició de la seva part posterior i dels genitals. També utilitza glàndules olfactives per marcar el seu territori i també possiblement senyal de disponibilitat reproductiva. Les femelles semblen utilitzar la glàndula olfactiva 10 vegades més que el mascle.

Color dels cabells i del cos

El tamarí de cotó rep el nom de la cresta massiva de cabell blanc que adorna el cap entre el front i les espatlles. Es creu que el cabell blanc juga un paper en alguns dels seus comportaments. Quan s’agita d’alguna manera, el tamarí pot aixecar els cabells del cap per fer-se aparèixer molt més gran del que és realment. El plomall blanc també ajuda el mico a assegurar-se un company com a part dels seus rituals de festeig.

A més de la melena, aquesta espècie també té els cabells blancs al pit i a les potes. La resta del cos està cobert per una mena de pell de color negre, marró vermellós i ataronjat. La pell negra al llarg de certes parts de la cara, les extremitats i l'extrem posterior està coberta de pèl gris molt curt i fi d'alguns tamarins.

Tamarí de cotó amb els seus cabells blancs exclusius

Hàbitat de Tamarin de cotó

El tamarí de cotó és originari del selves tropicals i boscos del nord-oest Colòmbia . L’espècie antigament era dominant a bona part dels boscos colombians, però la seva extensió natural s’ha anat reduint i fragmentant amb la difusió de la civilització humana. L’espècie resideix en arbres grans, on caça, juga i dorm. La zona de casa es tria en gran mesura per l’abundància de menjar a la zona.

Població de tamarines de cotó

El tamarí de cotó és una de les espècies de primats vius més rares del món. S'estima que queden menys de 6.000 individus en estat salvatge. Potser només 2.000 d’aquests són micos madurs. Molts més tamarins viuen en captivitat, fins i tot potser superen en nombre la població salvatge.

Estat de conservació

Segons la llista vermella de la UICN, el tamarí de cotó és en perill crític . A causa del caràcter fragmentat de la resta de poblacions, corre un greu risc d’extinció. Gran part de l’esforç de conservació se centra a preservar el que queda de les selves tropicals autòctones. Això significa treballar amb agricultors i ramaders locals per evitar la desforestació futura i crear noves àrees protegides amb passadissos de seguretat especials per transitar els tamarins. Moltes conserves i zoològics també intenten reproduir l'espècie i rehabilitar el nombre.

Dieta de Tamarin amb tapa de cotó

El tamarí de cotó és una espècie omnívora que s’alimenta d’una combinació de matèria vegetal i animal. La gran majoria de la dieta es compon de fruites i insectes , així com les genives dels arbres. Com que no tenen grans incisius per mastegar l’escorça, aquesta espècie de tamarí ha de confiar en altres animals per obrir-los l’escorça per accedir a la geniva de l’interior. La resta de la dieta inclou rèptils, rosegadors i altres animals.

Aquest tamarí passa molta part del seu temps buscant menjar a les capes mitjanes del dosser del bosc. Això implica un llarg i tediós procés de cerca de plantes comestibles o la recerca de possibles preses en petits amagatalls. Quan es troba amb un rèptil o rosegador, el mico el pot matar amb una forta mossegada al cap. Aquesta espècie també té un paper ecològic important en dispersar grans llavors per tot el medi ambient. Pot viatjar uns quants quilòmetres cada dia a la recerca de menjar.

Predadors i amenaces de tamarines de cotó

El tamarí de cotó té molt de què témer serps , ocells de presa, i jaguars i altres gats salvatges. El dosser ofereix un grau de protecció contra els depredadors famolencs, però un tamarí individual necessita la protecció de tot el grup per sobreviure plenament als perills de la natura. L’activitat humana presenta un altre gran repte. Tant la pèrdua d'hàbitat com la caça furtiva han provocat una disminució dràstica del nombre, que amenaça la supervivència de l'espècie.

Reproducció, nadons i vida útil de la tamarina de cotó

Les evidències suggereixen que la reproducció del tamarí de cotó es basa principalment en una relació monògama entre la parella dominant del grup (tot i que també s’han observat relacions poligàmiques). La femella dominant del grup té drets de reproducció exclusius. Suprimeix la capacitat reproductora de les altres femelles alliberant feromones que impedeixen la concepció. Si la femella dominant mor, la següent femella més alta, normalment una filla, heretarà aquests drets de reproducció.

Un cop impregnada, la femella dominant portarà i donarà a llum nadons bessons coincidint amb els mesos plujosos de gener a juny a causa de la disponibilitat d'aliments. El període de gestació dura de quatre a sis mesos de l'any. Els nens petits neixen llavors amb els ulls oberts i una petita melena, coberta de pell. Pesen aproximadament del 15% al ​​20% del pes corporal de la mare. Tot el grup comparteix la responsabilitat de cuidar els nens en equip. La cura dels pares s’ha d’aprendre mitjançant l’experiència, i un pare o cuidador sense experiència pot abandonar o maltractar el nen. Tot i que és evident que la feina de la dona és alletar els nens, sembla que els mascles dediquen més temps i esforç a la cura dels nens que les dones.

Els tamarins de cotó es desenvolupen relativament ràpidament per a un primat. A la setmana 14, esdevindran prou independents per moure’s sols sense l’ajut d’un adult. A l’any i mig, les femelles seran madures sexualment. Al 24è mes, els mascles finalment també assoliran la maduresa sexual. La vida útil típica d’aquesta espècie oscil·la entre els 10 i els 13 anys en estat salvatge.

Tamarins de cotó al zoo

El tamarí de cotó és una visió habitual de molts zoològics dels Estats Units, inclòs el Zoo central de Florida i Jardins Botànics, el Zoo de Sant Lluís , el Zoo d'Oakland , el Zoo de Central Park , Zoo Boise , el Zoo de Phoenix , el Zoo del Parc Franklin a Boston, el Zoo de Potter Park , i la Zoo de Peoria a Illinois. Molts d’aquests zoos es comprometen a mantenir viva l’espècie mitjançant programes de cria especialitzats.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Articles D'Interès