Guepard

Classificació científica del guepard

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
Acinonyx
Nom científic
Acinonyx jubatus

Estat de conservació del guepard:

vulnerable

Ubicació del guepard:

Àfrica
Àsia
Euràsia

Dit divertit del guepard:

El mamífer terrestre més ràpid del món!

Dades del guepard

Preses
Gazelle, GNU, Hare
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari / Parelles
Fet divertit
El mamífer terrestre més ràpid del món!
Mida estimada de la població
8,500
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Pell groguenca coberta de petites taques negres
Període de gestació
90 dies
Habitat
Prat obert
Depredadors
Humà, lleó, àguila
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Guepard
Nombre d'espècies
5
Ubicació
Àsia i Àfrica
Eslògan
El mamífer terrestre més ràpid del món!
Grup
Mamífer

Característiques físiques del guepard

Color
  • Marró
  • Groc
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
70 mph
Esperança de vida
De 10 a 12 anys
Pes
40 kg - 65 kg (88 lliures - 140 lliures)
Alçada
115cm - 136cm (45in - 53in)
Edat de maduresa sexual
20 - 24 mesos
Era del deslletament
3 mesos

Classificació i evolució del guepard

El Guepard és un felí gran i poderós que antigament es va trobar a tot Àfrica i Àsia i fins i tot a parts d’Europa. Avui, però, només es troba a poques regions remotes de la seva extensa àrea natural, principalment a causa del creixement dels assentaments humans i de la caça dels pels. Es considera que hi ha cinc subespècies diferents de guepard que només varien molt lleugerament en coloració i que es distingeixen més fàcilment per la seva ubicació geogràfica. Tot i que no se’ls considera que formin part de la família dels “grans gatets” ja que no poden bramar, els guepards són un dels depredadors més poderosos d’Àfrica i són més reconeguts per la seva immensa velocitat quan estan perseguits. Capaç d’assolir velocitats de més de 60 mph per períodes curts de temps, el guepard és el mamífer terrestre més ràpid del món.



Anatomia i aparença del guepard

El Guepard té un cos llarg i prim que està cobert de gruixuda pell groguenca i esquitxat de petites taques negres. La seva llarga cua ajuda a l’equilibri i al canvi de direcció ràpidament i, a diferència de la resta del cos del guepard, hi ha marques anellades al llarg de la cua que acaba en una punta negra. Els guepards tenen caps petits amb els ulls ben fixats que els ajuden a examinar les praderies circumdants per trobar possibles preses. També tenen 'marques lacrimològiques' negres que van des de l'ull intern, al llarg del nas i fins a l'exterior de la boca, que es creu que ajuden a protegir-les del cegament del sol brillant. L’excepcional velocitat del guepard és causada per diverses coses, incloses les potes posteriors fortes i potents, i una columna vertebral increïblement flexible i muscular que permet al guepard no només córrer ràpidament, sinó que també els fa molt àgils. També tenen urpes no retràctils que caven a terra, donant al Cheetah una millor adherència a gran velocitat.



Distribució i hàbitat del guepard

Un cop el guepard tenia una àmplia gamma històrica que s'estenia per diversos continents, però la seva distribució actual és molt més dispersa, amb un nombre reduït a l'Iran i la majoria a l'Àfrica subsahariana. Tot i que els guepards encara es troben en algunes parts diferents de l'est i el sud d'Àfrica, la població més alta de guepards salvatges es troba ara a Namíbia, al sud-oest d'Àfrica. Els guepards són les preses que més sovint es troben a l’assetjament de les vastes praderies obertes, però també es troben en una gran varietat d’altres hàbitats, inclosos els deserts, la vegetació densa i el terreny muntanyós, sempre que hi hagi subministrament adequat de menjar i aigua. Els guepards són un dels felins més vulnerables d’Àfrica, amb un nombre de poblacions principalment afectat pels creixents assentaments humans que envaeixen els seus hàbitats nadius.

Comportament i estil de vida del guepard

El guepard és únic entre els felins d’Àfrica, principalment perquè és més actiu durant el dia, cosa que evita la competència per menjar d’altres grans depredadors com els lleons i les hienes que caquen durant la nit més fresca. També són una de les espècies de gats més sociables i els mascles sovint deambulen en grups reduïts, generalment amb els seus germans, i, curiosament, són les femelles les que són animals més solitaris a part dels 18 mesos aproximadament que gasten tenint cura dels seus cadells. . Els guepards són animals feroçment territorials que patrullen grans àrees domèstiques i sovint se superposen als d'altres guepards i, de fet, als lleons, amb les femelles que tendeixen a vagar per un rang molt més gran que els mascles. Normalment són animals tímids i molt furtius, de manera que són capaços de caçar preses a les caloroses hores del dia sense ser vistos tan fàcilment.



Reproducció i cicles de vida del guepard

Després d’un període de gestació que dura uns 3 mesos, la femella Guepard dóna a llum entre dos i cinc cadells que neixen cecs i increïblement vulnerables al desert africà. Els cadells maman de la mare durant els primers mesos quan comencen a menjar carn i comencen a acompanyar-la en excursions de caça, ja que poden aprendre a caçar mirant-la. Els cadells de guepard aprenen la majoria de les seves tècniques de caça jugant amb els seus germans i es queden amb la seva mare fins que poden caçar amb èxit i marxar a buscar el seu propi territori entre els 18 mesos i els 2 anys. Lamentablement, un dels principals motius d’aquest descens tan dràstic en el nombre de guepards és que fins al 75% dels cadells de guepard no viuen més de tres mesos, ja que la seva mare ha de deixar-los cada dia per trobar menjar per alimentar-los, deixant desvalguts els cadells vulnerables davant dels depredadors.

Dieta i presa de guepard

El Guepard té una vista excepcional i, per tant, caça fent servir la vista, primer perseguint les seves preses (d'entre 10 i 30 metres) i després perseguint-la quan sigui el moment oportú. Els guepards solen matar les seves preses en vasts espais oberts, però tendeixen a arrossegar-les a un amagatall per evitar que siguin escombrades per altres animals. El Guepard ho ha de fer, ja que no pot menjar les seves preses de seguida, a causa del fet que són immensament calents després de la persecució i necessiten temps per refrescar-se abans de poder celebrar. Els guepards són animals carnívors, és a dir, que només cacen i maten altres animals per obtenir la nutrició que necessiten per sobreviure. Cacen principalment herbívors de grans dimensions, incloses les gaseles i diverses espècies d'antílops grans com el nyu, juntament amb les cebres i els mamífers més petits com les llebres. Tot i que la dieta exacta del guepard tendeix a dependre de la seva ubicació.

Guepards depredadors i amenaces

El guepard adult és un depredador dominant al seu entorn i, per tant, no és vist com a presa (més com a competència) per altres grans depredadors. No obstant això, els cadells de Guepard són increïblement vulnerables, especialment quan la seva mare va a la caça, i són depredats per diversos animals, inclosos els lleons i les hienes, però també espècies aviàries grans com les àguiles i els voltors. L’amenaça més gran per als guepards són les persones, que no només s’han apoderat de vastes zones del seu hàbitat natural, sinó que també han convertit grans zones de terra en parcs nacionals. Tot i que aquestes zones semblen mostrar augments tant en les poblacions de lleons com d’hienes, el nombre de guepards és molt menor ja que hi ha més competència pel menjar amb el nombre creixent d’aquests altres grans depredadors.



Dades i característiques interessants del guepard

Una de les diferències més distintives entre les diferents subespècies és que el color de la pell canvia lleugerament, en funció del seu entorn. Els guepards que es troben a les regions desèrtiques més àrides tendeixen a ser més clars i tenen taques més petites que els guepards reals que recorren els prats sud-africans i són més foscos, lleugerament més grans i tenen taques més grans. Tot i que els guepards no poden bramar, emeten una varietat de sons diferents, inclòs un crit agut que es pot escoltar a més d’una milla de distància. El guepard és un dels felins més distintius del món i, tot i que es confon força amb el lleopard, es creu que el seu nom prové de la paraula hindú 'chita' que significa 'tacat'.

Relació del guepard amb els humans

Malgrat el seu aspecte ferotge, els guepards han estat domesticats per la gent local durant milers d'anys, ja que s'utilitzaven per ajudar a buscar aliments per als vilatans. També s’han mantingut en captivitat durant molt de temps, però com que no semblen produir individus especialment sans, els guepards salvatges es capturaven regularment per restaurar la línia de sang. Caçats per la gent com a trofeus en gran part de la seva àrea de distribució natural, els guepards han desaparegut completament de nombrosos llocs i, juntament amb la pèrdua d’hàbitat fins als creixents assentaments humans i la neteja de terres per a l’agricultura, els números de guepards continuen disminuint ràpidament a moltes zones.

Cheetah Conservation Status and Life Today

Avui, el Guepard ha estat classificat per la UICN com una espècie vulnerable a l’extinció en el seu entorn natural en un futur proper. La pèrdua d’hàbitat juntament amb l’augment de parcs naturals que acullen un gran nombre de depredadors competidors ha provocat dràstics descensos de la població mundial de guepards. Ara s’estima que queden entre 7.000 i 10.000 individus en llibertat, juntament amb un nombre creixent en zoos i instituts per a animals de tot el món.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Com es diu Guepard a ...
BúlgarGuepard
CatalàGuepard
TxecLean Cheetah
DanèsGepard
AlemanyGepard
AnglèsGuepard
EsperantoGuepard
EspanyolAcinonyx jubatus
EstoniàGepard
FinèsGuepards
FrancèsGuepard
Gallecguepard
Hebreuguepard
CroataGepard
HongarèsGuepard
IndonesiGuepard
ItaliàAcinonyx jubatus
JaponèsGuepard
LlatíAcinonyx
AnglèsGuepard
NeerlandèsGuepard
AnglèsGepard
PolonèsGepard
Portuguèsguepard
AnglèsGuepard
EslovèGepard
SuecGepard
TurcGuepard
VietnamitaGuepards
XinèsGuepard
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès