Centpeus

Classificació Científica del Centpeu

Regne
Animalia
Phylum
Artròpodes
Comanda
Chilopoda
Nom científic
Chilopoda

Estat de conservació de centpeus:

Menor preocupació

Ubicació del centpeus:

Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Oceania
Sud Amèrica

Fets del Centpeus

Presa principal
Insectes, aranyes, cucs
Habitat
Matèria en descomposició al sòl del bosc
Depredadors
Aus, gripaus, petits mamífers
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
60
Menjar preferit
Insectes
Nom comú
Centpeus
Nombre d'espècies
8000
Ubicació
Arreu del món
Eslògan
Hi ha unes 3.000 espècies documentades!

Característiques físiques del centpeus

Color
  • Groc
  • xarxa
  • Negre
  • taronja
Tipus de pell
Shell

El centpeus és un invertebrat carnívor ràpid que es troba generalment al voltant de la matèria en descomposició a tot el món. Els centpeus no només són animals carnívors, sinó que la mossegada del centpeus també conté verí, cosa que significa que el centpeus mata les seves preses abans de menjar-lo.



Malgrat el seu nom i la concepció comuna que un centpeus té 100 potes, això no és cert. El centpeus té parells de potes que recorren la longitud del cos del centpeus, que normalment estan entre 15 i 30 parells de potes en total i no 50.



Es creu que hi ha al voltant de 8.000 espècies de centpeus a tot el món, tot i que només unes 3.000 han estat documentades adequadament i han estat sotmeses a estudis intensos al món científic.

El centpeus es pot trobar a tot el món i fins i tot s’ha vist dins del cercle polar àrtic. El centpeus pot variar en grandària des d’uns pocs mil·límetres fins a 30 cm de llarg. El centpeus té una mossegada que resultarà dolorosa per als humans, però no mortal tret que l’ésser humà sigui al·lèrgic (com amb les picades de vespa / abella).



El centpeus es troba generalment a la terra en hàbitats humits, generalment sota roques, fulles, troncs i, ocasionalment, en caus al terra o fustes en descomposició. El centpeus afavoreix els ambients humits i, per tant, rarament es troba a les regions càlides i seques del desert.

El centpeus és un dels depredadors més dominants del món dels insectes, tenir unes urpes al primer segment del cos és un dels trets que es nota. El centpeus és un animal carnívor i, per tant, és un pur menjador de carn. Els centpeus depreden principalment insectes, aranyes, cucs de terra i altres petits invertebrats, encara que se sap que algunes grans espècies de centpeus depreden petits mamífers i rèptils.

El centpeus té un gran nombre de depredadors en el seu entorn natural, tot i que tots els animals que generalment depredeixen el centpeus són relativament petits. Els ocells, els gripaus, les granotes i els petits mamífers com les musaranyes i els ratolins són els depredadors més comuns del centpeus. El centpeus també és vist pels humans en determinades cultures.



Les femelles centpeus posen una mitjana de 60 ous per posta que estan recoberts d’una substància enganxosa per protegir-los. La femella centpeus sol enterrar els ous al sòl i se sap que algunes espècies de centpeus alimenten els seus ous i els centpeus nadons, però no totes.

El centpeus és un dels animals més antics de la Terra que ha evolucionat fins a la forma actual, fa milions d’anys. El centpeus s’ha trobat en fòssils que daten de més de 400 milions d’anys.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Com es diu Centpeus a ...
TxecCentpeus
AnglèsCentpeus
FinèsPeus corrents
HongarèsSón centpeus
PolonèsMenjadors
PortuguèsCentopèia
TurcCentpeus
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley

Articles D'Interès