Bonobo

Classificació Científica Bonobo

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Homínids
Gènere
pa
Nom científic
Pan Paniscus

Estat de conservació de Bonobo:

En perill d’extinció

Ubicació de Bonobo:

Àfrica

Dades de Bonobo

Presa principal
Fruit, fulles, llavors, insectes
Característica distintiva
Gran cos i polzes oposables
Habitat
Selva baixa i boscos pantanosos
Depredadors
Humans, grans primats, cocodrils
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Comparteix el 97% del mateix ADN que els humans.

Característiques físiques de Bonobo

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
30 - 40 anys
Pes
25 kg - 50 kg (55 lliures - 110 lliures)
Alçada
73cm - 90cm (29in - 35in)

El bonobo és una gran espècie de primat que només es troba a la República Democràtica del Congo a l'Àfrica central. El bonobo també es coneix com el ximpanzé pigmeu i el ximpanzé nan ja que es creu que el bonobo està molt relacionat amb el ximpanzé i les dues espècies tenen característiques molt similars.



Es creu que el bonobo va evolucionar a partir dels avantpassats del ximpanzé comú fa milions d’anys quan es va formar el riu Congo. Avui en dia, el bonobo viu al sud del riu Congo i els ximpanzés viuen al nord del riu, cosa que significa que han evolucionat com a dues espècies separades.



Juntament amb el ximpanzé, es creu que el bonobo és un dels parents vius de l’ésser humà. El bonobo comparteix el 97% del mateix ADN que compon els humans i el bonobo presenta un comportament molt similar als humans pel que fa a la interacció i reproducció social. Juntament amb una sèrie d'altres espècies de primats (inclosos els humans), el bonobo té polzes oposables que li permeten adherir-se als aliments i als arbres.

El bonobo és més petit que el ximpanzé, amb uns bonobos adults d’una mitjana d’uns 70 cm d’alçada i un pes aproximat de 40 kg. El bonobo té els cabells negres que cobreixen el seu cos, amb els llavis roses i les potes llargues. En general, el cos del bonobo no és tan pelut com el cos dels seus cosins ximpanzés.



El bonobo és un animal omnívor que s’alimenta principalment de vegetació com fruits, fulles, flors, escorça i llavors. El bonobo també menja mel, ous, insectes i fins i tot petits mamífers i rèptils. També s’ha sabut que el bonobo recorre al canibalisme (menja altres bonobos) en captivitat, però es desconeix si això passa o no a la natura.

A causa de la seva gran mida i la capacitat del bonobo d’escapar als arbres, el bonobo té pocs depredadors naturals als boscos africans. Els principals depredadors del bonobo són els humans que cacen el bonobo per la seva carn i els estranys cocodrils quan el bonobo s’acosta a l’aigua. Es creu que altres grans primats poden depredar el bonobo en estat salvatge, però això sovint passarà per desacords sobre el territori que es tornen desagradables.

Com passa amb moltes altres espècies de primats grans, el bonobo passa molta estona a terra buscant menjar i descansant amb la tropa de bonobo. També es coneix que els bonobos pugen als arbres si se senten amenaçats o busquen delícies culinàries com la mel.



Els bonobos habiten zones del bosc en tropes que solen contenir el mascle alfa bonobo, un nombre de femelles bonobos i la seva descendència. La tropa de bonobo s’alimenta junts i adverteix d’animals no desitjats, juntament amb la interacció social mitjançant trucades i preparació.

Els bonobos femelles es reprodueixen aproximadament un cop cada pocs anys i no s’ha observat cap estació de cria específica. Després d’un període de gestació d’uns 8 mesos, la femella bonobo dóna a llum un sol nadó bonobo. El nadó bonobo és alletat i cuidat per la mare bonobo fins que té entre 3 i 6 anys. Se sap que els nadons bonobo masculins depenen més de les seves mares i els nadons bonobo són més independents a edats més joves. Una dona bonobo pot esperar tenir entre 5 i 7 bebès en els seus 40 anys de vida.

Avui en dia, es considera que el bonobo és un animal en perill d’extinció, amb només 10.000 individus que es creu que queden en llibertat. Les poblacions de bonobo han disminuït dràsticament a causa de la caça de la pèrdua d’hàbitat. El malestar civil a la regió també ha fet que les poblacions de bonobo siguin més vulnerables.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Com es diu Bonobo a ...
CatalàBonobo
DanèsBonobo
AlemanyZwergschimpanse, Bonobo
AnglèsBonobo
EspanyolBonobo
FinèsBonobo
FrancèsBonobo
HebreuXimpanzé Nancy
CroataBonobo
ItaliàBonobo
AnglèsBonobo
NeerlandèsBonobo
JaponèsBonovo
PolonèsXimpanzé nan
PortuguèsBonobo
SuecBonobo
TurcBonobo
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès