Numbat

Classificació científica Numbat

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Dasyuromorphia
Família
Myrmecobiidae
Gènere
Myrmecobius
Nom científic
Myrmecobius Fasciatus

Estat de conservació de Numbat:

En perill d’extinció

Ubicació de Numbat:

Oceania

Fets de Numbat

Presa principal
Termites, formigues, insectes
Habitat
Bosc i prats d’eucaliptus
Depredadors
Serps, guineus, aus rapinyaires
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
4
Estil de vida
  • sociable
Menjar preferit
Termites
Tipus
Mamífer
Eslògan
Queden menys de 1.000 en estat salvatge!

Característiques físiques de Numbat

Color
  • Marró
  • Gris
  • xarxa
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
4-8 anys
Pes
280-550 g (9,9-19 oz)

'Els numbats mengen fins a 20.000 tèrmits cada dia'



Un numbat és un marsupial que viu a l’oest d’Austràlia. Aquest petit mamífer utilitza la seva llarga i enganxosa llengua per capturar tèrmits que viuen sota terra. Els numbats viuen en troncs buits i caus. Cacen tèrmits de dia i dormen a la nit. Avui en dia viuen menys de 1.000 adormits en estat salvatge.



Numbat Principals fets

• L’única font d’aliment dels numbats són les termines

• Aquests marsupials es comuniquen entre ells fent sorolls suaus de clic

• Els numbats tenen les dents apagades i semblants a les clavilles perquè no masteguen les tèrmits abans d’empassar-les

Nom científic Numbat

Numbat és el nom comú d’aquest animal, però de vegades se l’anomena formiguer de bandes o Walpurti. El seu nom científic és Myrmecobius fasciatus. La paraula myrmex significa formiga, la paraula bios significa vida i la paraula fasciatus significa ratlles. Pertany a la família Myrmecobiidae i la seva classe és Mammalia. Hi ha dues subespècies d’aquest marsupial. Una d’elles és el Myrmecobius fasciatus rufus que ara s’ha extingit. L’altre es coneix com Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Aspecte i comportament de Numbat

L’abric d’un numbat és una barreja de marró vermellós amb franges blanques i negres a l’esquena i una petita franja negra sobre cadascun dels seus ulls foscos. Les orelles són primes i punxegudes. El seu cos prim té entre 7 i 12 polzades de llarg. Un numbat de 12 polzades de llarg té la mateixa mida que un regle estàndard. La cua espessa d’un numbat mesura de 4 a 8 polzades de llarg. Algunes persones comparen l’aspecte d’una cua de numbat amb la d’un esquirol gris oriental. Els adormits mascles i femelles adults pesen una mica més d’una lliura. Imagineu-vos dos hàmsters de la botiga d’animals i teniu el pes total d’un adorm. A causa del nas i la llengua llargs, s’han comparat els adormits als formiguers que també mengen milers d’insectes per alimentar-se. Els numbats no tenen les dents afilades com ho fan altres carnívors. En canvi, tenen dents que semblen clavilles amb vores apagades. Els numbats no masteguen les tèrmits que capturen, de manera que no cal que tinguin dents afilades que puguin tallar la carn.

El pelatge vermell marronós d’un numbat l’ajuda a fondre’s en el seu entorn forestal quan hi ha depredadors al voltant. A més, tenen els ulls als costats del cap, de manera que poden veure perill a temps per buscar protecció dins d’un tronc o en un cau. Els numbats són ràpids i poden aflorar un arbre amb les seves llargues urpes per agafar l’escorça i escapar d’un depredador. De fet, els adormits poden moure’s fins a 20 milles per hora quan necessiten fer-ho ràpid.

Els adormits adults són animals solitaris. Això es deu principalment al fet que necessiten menjar moltes tèrmits per mantenir el seu nivell d’energia. Viure sols significa que no han de competir amb un grup de numbats per menjar. Una de les poques vegades que veureu adormits junts és durant la temporada de reproducció. A més, els nadons adormits viuen junts una estona fins que estan preparats per deixar el niu i marxar sols. Si mai els numbats decideixen reunir-se, el grup s’anomena colònia o núvol.

En general, els adormits no són animals agressius. Estan alerta i preparats per congelar-se o córrer davant del primer senyal de perill. No obstant això, dos mascles poden mostrar-se agressius els uns als altres quan competeixen per una femella durant la temporada de reproducció.

Numbat caminant per terra

Numbat Hàbitat

Els numbats van viure una vegada a zones del sud d’Austràlia, així com a Nova Gal·les del Sud i Victoria. Ara, el seu territori es troba a la part sud-oest de l’oest d’Austràlia als boscos d’Eucalipt. Els boscos de Dryandra, a prop de Narrogin i la reserva natural de Perup, al costat de Manjinup, són dos llocs on veureu adormits. Als boscos d’eucaliptus hi ha grans grups d’arbres, però hi ha prou espai perquè la llum solar es filtri per escalfar el terra. Això és important perquè les tèrmits no s’activen quan el sòl és fred. El clima és sec i temperat en aquests boscos.

Dieta Numbat

Què mengen els numbats? La dieta d’un numbat només inclou tèrmits. Si se’ls menja una formiga o un altre tipus d’insecte, és perquè l’insecte que transgredeix es trobava en el camí quan la llengua del numbat agafava les tèrmits sota terra. Els numbats mengen 20.000 tèrmits al dia. Quan un numbat menja 20.000 tèrmits, menja una dècima part del seu propi pes en els aliments.

Els numbats són actius sempre que les tèrmits estan actives. Així, a l’estiu, quan el sol escalfa el terra al matí, remenant les tèrmits, els numbats estaran buscant-los. A l’hivern, quan el sol està més calorós durant el migdia, les tèrmits estan actives i també els adormits. Els numbats utilitzen el seu olfacte per trobar tèrmits sota terra. A més, alguns científics creuen que els numbats poden sentir les vibracions de l'activitat de les tèrmits mentre caminen pel terra del bosc. Els numbats obtenen un subministrament d’aigua de les tèrmits que mengen. Això els ha ajudat a adaptar-se al medi sec on viuen.



Numbat depredadors i amenaces

Com haureu endevinat, els numbats tenen molts depredadors. Són menjats per aus rapinyaires de la zona, com ara falcons , àguiles de cua de falca i pardals de coll. A més, són preses de pitons de catifes, goanes i altres rèptils. Guineus i els gats assilvestrats també cacen adormits.

L’hàbitat dels numbats està amenaçat per la construcció de cases i l’expansió de les terres de conreu. Tallar i treure arbres de la zona on viuen els numbats els treu el refugi i la font d'aliment. Els focs de matolls també destrueixen els arbres i s’allunyen dels adormits.

La població de numbats oscil·la al voltant de 1.000. Això es deu a tots els seus depredadors, així com a les amenaces ambientals. L’estat de conservació oficial del numbat és En perill d’extinció . Això els ha situat a la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Els numbats estan protegits per la legislació australiana. Per tant, hi ha sancions si algú és capturat per caçar-lo o capturar-lo per qualsevol motiu.

Afortunadament, hi ha santuaris en què la gent té cura de l’insensat per augmentar la població en general. Dos d'aquests santuaris són Scotia Sanctuary i Yookamurra Sanctuary a Austràlia.

Reproducció, nadons i vida útil

La temporada d'aparellament del numbat va de desembre a gener. Un numbat masculí utilitza una substància pudent de la seva glàndula esternal per marcar troncs al seu territori per fer saber a les femelles que busca un company. Un numbat s’aparella amb diverses femelles durant aquest temps. El període de gestació d’un numbat és de només 14 dies. Aquest és un dels períodes de gestació més curts de qualsevol mamífer. El numbat femení dóna a llum a quatre cadells que pesen menys d’una lliura.

Després de néixer, els cadells numbat s’adhereixen a la seva mare per alletar. Les porta al pit fins que tenen uns 6 mesos. Una mare numbat té petits plecs de pell al pit per protegir les cries a mesura que avança pels arbres i sobre el terra. Fins i tot hi ha pèls petits anomenats pèls de guàrdia a l’interior dels plecs per mantenir calents els cadells. Aquests plecs de pell són com una versió numbat d’una bossa de cangur. Una altra adaptació d’un cadell numbat es relaciona amb el seu nas. Un cadell adormit té un nas pla i curt que li permet alletar-se fàcilment durant diversos mesos. Després que un cadell arriba al punt en què comença a menjar tèrmits, desenvolupa el nas llarg i punxegut que es veu als adormits adults. Quan els cadells tenen 6 mesos, la mare els desprèn del seu cos en part perquè ara són massa pesats per portar-los amb ella. Deixa les cries en un tronc buit o en un cau on les visitarà cada dia per alletar-les. Quan tenen 8 o 9 mesos, les cries abandonen el cau durant períodes de temps per practicar la captura de tèrmits. Quan un cadell adormit arriba als 1 anys, surt del cau per trobar una casa i començar la vida pel seu compte. Vegeu aquí per veure una imatge de Numbat cadell

Els adormits masculins i femenins en llibertat viuen durant una mitjana de 5 anys. De vegades, els numbats que viuen protegits en un santuari poden viure durant 8 anys. La vida d’un numbat es pot reduir quan es lesiona i la lesió s’infecta. A més, aquests marsupials són vulnerables als paràsits que poden causar malalties.

Població

La població total de numbats és inferior a 1.000. L’estatus oficial del numbat és: En perill d’extinció. Els numbats són ara una espècie protegida, però la població continua en declivi. No obstant això, hi ha mesures que s’estan prenent per augmentar la quantitat de numbats a Austràlia. El zoo de Perth està criant numbats i allibera joves a la natura. A més, hi ha àrees protegides com el Mt. Gibson Wildlife Sanctuary, on els adormits poden reproduir-se i romandre a salvo dels depredadors, incloses les guineus i els gats salvatges.

Mostra els 12 animals que comencen per N

Articles D'Interès