Tauró toro

Classificació científica del tauró toro

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Condricthyes
Comanda
Carcharhiniformes
Família
Carcharhinidae
Gènere
Carcharhinus
Nom científic
Carcharhinus Leucas

Estat de conservació del tauró toro:

Menor preocupació

Localització del tauró toro:

oceà

Dades del tauró toro

Presa principal
Peixos, taurons, raça
Característica distintiva
Musell pla i arrodonit i dues aletes dorsals
Habitat
Aigües poc profundes i tropicals
Depredadors
Humà, taurons tigre
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
10
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Peix
Tipus
Peix
Eslògan
Un tarannà imprevisible i agressiu!

Característiques físiques del tauró toro

Color
  • Gris
  • Blau
Tipus de pell
Escales
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
16 - 25 anys
Pes
90 kg - 230 kg (200 lliures - 500 lliures)
Llargada
2,1 m - 3,5 m (7 peus - 11,5 peus)

Taurons que poden viure en aigua dolça



Els taurons toros reben el seu nom per la forma curta i contundent dels seus musells i el seu comportament agressiu. També solen fer preses amb el cap abans d’atacar. Aquests taurons es troben en aigües costaneres càlides de menys de 30 m de profunditat, però poden nedar fins a rius d’aigua dolça i viure en llacs d’aigua dolça si ho desitgen. Són el tercer tauró més perillós per a les persones, just darrere del tauró blanc i del tauró tigre. La seva forma general és gran i robusta, amb cossos pesats i arrodonits.



Dades increïbles sobre el tauró toro!

• Apareixen en llocs inesperats: el 2010 se'ls va veure nedant pels carrers inundats de Brisbane, Austràlia.

• Són atlètics: se’ls ha vist saltar cascades com el salmó per arribar als llacs de l’interior.

• Alguns són migratoris: a l’Amazònia els taurons toro migren estacionalment amunt i avall pel riu Amazones.

• Pressió de mossegada més forta: la pressió de mossegada de tauró més alta mai registrada per a qualsevol tauró de la seva mida.

Nom científic del tauró toro

El nom científic del tauró toro és Carcharhinus leucas. La paraula 'Carcharhinus' significa nas punxeguts, perquè la majoria de taurons d'aquesta família, com el tauró tigre, tenen el nas molt punxegut. Els taurons toros en són una excepció, ja que tenen el nas curt, arrodonit i contundent. La paraula 'leucas' deriva de la paraula grega 'leucos', que significa blanc, i descriu la part inferior del tauró toro.



Aspecte i comportament del tauró toro

Els taurons bous tenen un cos gran i pesat que sembla molt rodó. Els seus musells són curts i contundents. Tenen grans aletes dorsals a l’esquena, però no tenen una cresta interdorsal que els corre per l’esquena com ho fan altres taurons. Són de color gris amb la part inferior blanca. Els taurons toros joves solen tenir puntes fosques a les aletes. Les dents de tauró toro són grans i triangulars, amb vores serrades similars a la vora tallant d’una serra.

La mida del tauró toro sol tenir fins a 3,5 m de llargada, aproximadament el mateix que dues neveres grans apilades una sobre l’altra. Pesen entre 500 quilos (230 kg), aproximadament la meitat del pes mitjà del cavall. Es poden fer més grans, però. El tauró toro més gran registrat mai va ser de 13 peus (4,0 m) i el més pesat registrat va ser de 314 kg. Les femelles són més grans que els mascles de la mateixa edat.

La velocitat màxima de natació d’un tauró toro és de 40 km / h. En comparació, el nedador més ràpid que es registra, amb 28 medalles olímpiques al seu favor, és Michael Phelps. Fins i tot amb un vestit especial que li permetia batre els seus rècords olímpics, només era capaç de nedar a 8,8 MPH (14,16 km / h), molt més lent que un tauró.

Els taurons toros són caçadors solitaris la majoria de les vegades, tot i que de vegades s’associen amb altres taurons toros per facilitar la caça. Un grup de taurons se sol anomenar escola, però també es pot anomenar bancs. Es coneix que aquests taurons són molt agressius i se sap que ataquen persones i altres taurons sense cap provocació.

Imatge de tauró toro

Hàbitat del tauró toro

El tauró toro es pot trobar a tot el món, a qualsevol lloc on hi hagi aigües costaneres càlides i poc profundes. També viuen a molts rius de tot el món almenys a temps parcial. S’han trobat al riu Amazones a Amèrica del Sud, al riu Mississipí als Estats Units, al riu Brisbane a Austràlia, al riu Tigris a l’Orient Mitjà i al riu Ganges a l’Índia. També viuen almenys a temps parcial en diversos llacs d’aigua dolça, incloent el llac Nicaragua a Nicaragua i el llac Pontchartrain a Louisiana.

Alguns taurons bous migren cada any, com els del riu Amazones que neden estacionalment a més de 3701 km (2300 milles) cada camí amunt i avall del riu. Atès que els taurons toro donen a llum als seus nadons als rius d’aigua dolça, és freqüent que les femelles migrin quan estan a punt per tenir els seus nadons.

Dieta del tauró toro

Els taurons bous són carnívors, és a dir, la seva dieta es compon de carn, inclòs el peix. Són alimentadors oportunistes, el que significa que mengen gairebé qualsevol cosa que troben i que no són delicats pel que fa al menjar. La seva dieta principal consisteix en peixos, dofins, tortugues marines, ratlles, aus i altres taurons, inclosos altres taurons toro.

La quantitat que mengen depèn del que hi hagi disponible. Si el menjar és abundant, menjaran tot el que puguin. Si el menjar és escàs, els taurons toro poden passar llargs períodes sense menjar. Quan això passa, la seva digestió es ralenteix per fer que els aliments durin més i els permetin evitar la fam. No se sap quant ha de menjar un tauró toro.



Predadors i amenaces dels taurons bous

Els taurons bous adults no solen ser depredats per res que viu a l’oceà. Això els converteix en el que s'anomena 'depredador àpex', que és un animal que es troba a la part superior de la cadena alimentària. Els taurons toro joves són de vegades menjats per altres taurons, inclosos els taurons toro adults. S'ha vist que els taurons toros eren atacats i assassinats per cocodrils als rius d'Austràlia i Sud-àfrica.

La principal amenaça per als taurons toro són els humans. La gent els caça pel seu oli, pell i carn. El nombre de taurons toro sembla estar reduint-se i, com a mínim, un estudi ha demostrat que els taurons toros no creixen tan grans com abans, probablement a causa de la mort dels més grans.

Els taurons bous no es consideren actualment com una espècie en perill d’extinció, però el seu estat està catalogat com a quasi amenaçat (NT) per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Això vol dir que aviat podrien convertir-se en una espècie amenaçada si no es prenen mesures per protegir-les i preservar-les.

Reproducció, nadons i vida útil del tauró toro

No se sap molt sobre el comportament reproductor dels taurons bous. Els científics pensen que el mascle agafa la femella per la cua i la sosté fins que es roda, moment en què es pot produir l’aparellament. Les femelles solen tenir cicatrius i nafres que es creu que són el resultat d’aquestes accions. Aquest comportament és similar al comportament reproductiu vist en altres taurons.

Els taurons bous es maduren sexualment entre els 8 i els 10 anys. Es reuneixen per aparellar-se, però després segueixen camins diferents en lloc de romandre junts durant qualsevol període de temps. Es reprodueixen des de finals d’estiu fins a principis de tardor, sovint s’uneixen als rius o als estuaris que es troben entre els rius i l’oceà. La gestació dura de 10 a 11 mesos.

Els nadons, anomenats cadells, neixen en aigua dolça, proporcionant-los protecció contra els molts depredadors que viuen al mar. La mare dóna a llum entre 1 i 13 cadells vius que mesuren aproximadament 80 cm de llarg.

Un cop han nascut, aquests nadons estan sols. La mare no els atén després del naixement. Els nadons comencen a caçar-se immediatament, menjant peixos petits i crustacis i qualsevol altra cosa que puguin atrapar i empassar.

Els taurons bous viuen una mitjana de 16 anys en estat salvatge. És possible que visquin més temps, sobretot en un aquari. El tauró toro més antic conegut tenia 32 anys.

Població de taurons bous

No existeix un recompte exacte de la població de taurons bous. Es veuen freqüentment a tot el seu hàbitat i semblen abundants. Malgrat això, és important tenir un pla per conservar-los perquè no desapareguin. Actualment no existeix cap pla per a la seva protecció.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès